Πεζοπορία στο Φαράγγι του Αγγίτη

Στο μέρος, που σύμφωνα με τη μυθολογία, βρισκόταν η πύλη του Αδη

«Στενά Πέτρας», ή «Διώρυγα», ή «Βράους» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι μερικές από τις ονομασίες που δόθηκαν στο Φαράγγι του Αγγίτη.

Εκεί λέγεται, πως βρισκόταν η πύλη του Αδη, απ’ όπου ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στο δικό του κόσμο.

Βρίσκεται ανάμεσα στο Παγγαίο και το Μενοίκιο όρος ενώ το μήκος του είναι 15 χιλιόμετρα. Η δημιουργία του χρονολογείται πριν χιλιάδες χρόνια…
Βίαιες γεωλογικές ανακατατάξεις χώρισαν τη γη στα δύο και άφησαν να περάσουν οι υδάτινοι όγκοι της «Πρασιάδος» λίμνης, η οποία όπως λένε οι ιστορικοί, κάλυπτε την εύφορη πεδιάδα της Δράμας.

Το φαράγγι κατά την πορεία του στο χρόνο δημιούργησε πολλές σπηλιές, καμάρες και ανοίγματα με πλούσια φυσική ομορφιά.

Η κοιλάδα περιλαμβάνει πολλές ποικιλίες δάφνης, ιτιές, πλατάνια, αγριόλευκες, αρμυρίκια, ενώ υπάρχουν και πολλές αγριοπέρδικες, αγριοπερίστερα, μπεκάτσες, τρυγόνια και κοτσύφια, καθώς και διάφορα αρπακτικά όπως γεράκια και βραχοκερκινέζια, τα οποία όλα μαζί συμπληρώνουν ένα μαγευτικό τοπίο.

Διαβάστε επίσης  Eλον Μασκ για δημογραφικό: "Η Ελλάδα βιώνει πληθυσμιακή κατάρρευση"

Το φαράγγι του Αγγίτη βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στο πανέμορφο σπήλαιο Αλιστράτης, στο οποίο θα αναφερθούμε μία άλλη φορά και το οποίο αξίζει αναμφισβήτητα να επισκεφτείτε. Ολοκληρώνοντας τη μικρή μας αναφορά για τον Αγγίτη, να σημειώσουμε πως προσφέρεται για rafting, διαθέτοντας δύο διαδρομές, μια 50-70 μέτρων για τους πιο προχωρημένους και μια πιο ήπια, ιδανική για αρχάριους και παιδιά άνω των 10 ετών.

Αυτή την περίοδο βέβαια η στάθμη του νερού έχει πέσει λόγω ξηρασίας αλλά και της άντλησης των υδάτων για το πότισμα των αγρών.
Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Αγγίτης είναι ο σπουδαιότερος παραπόταμος του Στρυμόνα (75χλμ). Αναφέρεται ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα από τον Ηρόδοτο και αργότερα (τον 1ο μ. Χ. αιώνα) από τον Αππιανό, ο οποίος περιγράφει τις μάχες που έγιναν το 42 π.Χ. κοντά στους Φιλίππους, στη διάρκεια ρωμαϊκού εμφύλιου πολέμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *