Το τελευταίο οχυρό των Μάγια στο Τολούμ (ΦΩΤΟ)

Οι παραλίες και τα τιρκουάζ νερά της Καραϊβικής

Οι πυραμίδες στο αρχαιολογικό συγκρότημα Τσιτσέν Ιτζα και τα ονειρεμένα νερά της Καραϊβικής

Βρισκόμαστε στα νοτιοανατολικά της χώρας του Μεξικό, στη χερσόνησο του Γιουκατάν. Μία περιοχή που συνδυάζει το μοναδικό αρχαιολογικό χώρο με τις «μαγευτικές» παραλίες και τα τιρκουάζ νερά της Καραϊβικής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Τι να πρωτοδεί και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στο Τουλούμ!

Πρόκειται για μια περιτειχισμένη πόλη της προ-κολομβιανής εποχής που χρησίμευε ως ένα σημαντικό λιμάνι για την πόλη Κόμπα. Ανήκει στις τελευταίες που χτίστηκαν και κατοικήθηκαν από τους Μάγια και από τις καλύτερα διατηρημένες που διασώζονται μέχρι και σήμερα. Από μόνο του αυτό τα λέει όλα…

Το Τουλούμ βρέθηκε στο απόγειό του μεταξύ του 13ου και του 15ου αιώνα και κατάφερε να επιβιώσει για περίπου 70 χρόνια χωρίς την ισπανική κατοχή. Βρίσκεται σε ένα βράχο, που βλέπει την Καραϊβική ενώ το όνομά του σημαίνει «περίβολος» ή «τείχος». Πιστεύεται ότι αρχικά αποκαλούταν Zama, που σημαίνει πόλη της Αυγής, καθώς βλέπει την ανατολή του ηλίου.

Ο ναός «Ελ Καστίγιο» και η λογική της ρωσικής μπάμπουσκας

Πάνω από τη θάλασσα θα δείτε τα ερείπια των Μάγιας να υψώνονται και να προσφέρουν εκπληκτική θέα σε όσους απολαμβάνουν τα νερά και τον ήλιο στην παραλία. Ο αρχαιολογικός χώρος της Τσιτσέν Ιτζα είναι μοναδικός με την εμβληματική πυραμίδα Κουκουλκάν να ξεχωρίζει.

Διαβάστε επίσης  Mirror Hotel: Προσιτή πολυτέλεια και αξέχαστη διαμονή στη Χαλκιδική (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πόλεις των Μάγια, που διακρίθηκε για την οικονομική της ευρωστία ωστόσο τα ευρήματα, μεταξύ αυτών και στοιχεία πυρκαγιάς, αποδεικνύουν πως η κατάρρευσή της επήλθε βίαια.

Πέτρινα κτίρια, ατελείωτα μονοπάτια, μαγευτική θέα είναι μερικά από τα στοιχεία του αρχαιολογικού χώρου, με το ναό, γνωστό ως «Ελ Καστίγιο» (Κάστρο), να δεσπόζει στο κέντρο του.

Η συγκεκριμένη πυραμίδα, που είναι αφιερωμένη στη θεότητα του φτερωτού φιδιού Κουκουλκάν, είναι χτισμένη μεταξύ του 9ου και 12ου αιώνα π.Χ. Δημιουργήθηκε με τη λογική της ρωσικής μπάμπουσκας, καθώς στο εσωτερικό της έχουν κατασκευαστεί άλλες δυο πυραμιδοειδείς δομές, η μια μικρότερη από την άλλη.

Μάλιστα, χτίστηκε σε τρεις φάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μικρότερη πυραμίδα χτίστηκε μεταξύ 550 και 800 μ.Χ., η μεσαία πυραμίδα εντός του διαστήματος 800 – 1000 μ.Χ., ενώ η μεγαλύτερη χρονολογείται μεταξύ 1050-1300 μ.Χ.

Η μία πυραμίδα έχει ύψος είκοσι μέτρων και η άλλη δέκα μέτρων, με την μικρότερη να βρίσκεται μέσα στη μεγαλύτερη, η οποία υπάγεται στην τελική πυραμίδα ύψους τριάντα μέτρων. Ενα ταξίδι στη χώρα των αντιθέσεων, που θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω…

    

Φωτογραφίες: Κοσμάς Ιωαννίδης

Με πληροφορίες από el.wikipedia.org και naftemporiki.gr