DIY σπιτική οδοντόκρεμα!

Χρησιμοποιείστε φυσικά υλικά που έχετε στην κουζίνα σας και κάντε την σε 1’ μόλις λεπτό

Αν θέλετε με φυσικό τρόπο να περιποιηθείτε τα δόντια σας, καταπολεμώντας παράλληλα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε, να τα χαρίσετε λάμψη και φυσικά να εξασφαλίσετε δροσερή αναπνοή, τότε μπορείτε να κάνετε μόνοι σας την οδοντόκρεμά σας.

Με απλά υλικά, που όλοι λίγο πολύ έχουμε στο σπίτι μας, ή μπορούμε να αποκτήσουμε εύκολα και οικονομικά, και στην κυριολεξία σε μόλις 1’ λεπτό, θα έχετε τη δική σας φυσική λύση, χωρίς ίχνος χημικών και συντηρητικών.

ΥΛΙΚΑ
4 κουταλάκια μαγειρική σόδα
5 κουταλάκια λάδι καρύδας
½ θαλασσινό αλάτι
1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σας (εμείς προτιμήσαμε μέντα)
1 βανίλια (προαιρετικά, δίνει γεύση και άρωμα)
1 βαζάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Τοποθετείτε σε ένα μπολάκι τη σόδα, το θαλασσινό αλάτι και τη βανίλια και ανακατεύετε.
2. Επειδή αυτή την εποχή το λάδι καρύδας είναι σε στέρεη μορφή, το λιώνετε σε μπεν μαρί. Το προσθέτετε στο μείγμα και ανακατεύετε για να γίνει ομοιογενές.
3. Ρίχνετε μία δύο σταγόνες από αιθέριο έλαιο της επιλογής σας, ανακατεύετε, το τοποθετείτε στο βαζάκι και είναι έτοιμο.

EXTRA TIPS: Αν τα δόντια σας έχουν κιτρινίλες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ενεργό άνθρακα. Παράλληλα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαγειρική σόδα με σκόνη από άργιλο.
Μη νομίζετε πως η γεύση της θα σας ξετρελάνει…  Αν θέλετε   να την κάνετε πιο γευστική, μπορείτε να προσθέσετε κάποια γλυκαντική ουσία, όπως ξυλιτόλη ή στέβια. Προσοχή, όχι στα τεχνητά γλυκαντικά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα υλικά
Μαγειρική σόδα: Από τα κύρια υλικά της οδοντόκρεμας, είναι η μαγειρική σόδα, για την οποία οφείλουμε να πούμε πως οι απόψεις διίστανται. Διίστανται, με την έννοια, πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η χρήση της και αν η καθημερινότητα φθείρει το σμάλτο των δοντιών. Η μαγειρική σόδα είναι γνωστό πως δρα σα λευκαντική ουσία, θεωρείται ισχυρή για να σπάσει τα αποθέματα πλάκας και λέγεται πως δεν είναι τόσο λειαντική, ώστε να επηρεάσει αρνητικά τα δόντια σας. Αλλοι βέβαια διαφωνούν σ’ αυτό. Επίσης, το ανθρακικό νάτριο είναι εξαιρετικά αλκαλικό, με αποτέλεσμα να ενεργεί αντίθετα με τα οξέα του στόματος και να σκοτώνει τα βακτήρια.

Εσείς από την πλευρά σας, αν θεωρείται πως θα σας δημιουργήσει προβλήματα, μπορείτε να αποφύγετε την καθημερινή χρήση και να την προσθέσετε στη ζωή σας σαν συμπληρωματική οδοντιατρική περίθαλψη. Φυσικά, αν έχετε παρουσιάσει κάποια ευαισθησία, τότε μην τη χρησιμοποιείται καθόλου. Αυτό που πρέπει σίγουρα να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Διαβάστε επίσης  Κάντε εύκολα το δικό σας lip balm!

Λάδι καρύδας: Οσον αφορά το λάδι καρύδας, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των ούλων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επεξεργασμένο με τα ένζυμα της ανθρώπινης πέψης (όπως εκείνα στο σάλιο του στόματος) λάδι καρύδας, αναστέλλει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των περισσότερων στελεχών του στρεπτόκοκκου, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών Streptococcus mutans, τα οποία είναι βακτήρια που παράγουν οξύ και τα οποία είναι η κύρια αιτία της τερηδόνας.
Παράλληλα, το λάδι καρύδας λειτουργεί πολύ καλά στην υγιεινή του στόματος, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση μιας πιο φυσικής ισορροπίας των λιπιδίων στο στόμα σας, ενώ εξακολουθεί να έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, χωρίς καμία επιβλαβή χημική ουσία σύμφωνα με το iatropedia.gr.


Θαλασσινό αλάτι: Η υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο δίνει στο αλάτι της θάλασσας αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθάει στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα. Παράλληλα, τα πολλά ιχνοστοιχεία και μέταλλα που περιέχει, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, νικέλιο, σίδηρος και άλλα, δυναμώνουν τα ούλα, προστατεύουν από τον σχηματισμό πλάκας και την κακή αναπνοή.

Αιθέρια έλαια: Μπορείτε να δώσετε μία γεύση στην οδοντόκρεμα σας και παράλληλα, να ωφεληθείτε από τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οπως το αιθέριο έλαιο της μέντας, το οποίο έχει αποδειχθεί ανώτερο από ένα στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη στην αναστολή του σχηματισμού της οδοντικής τερηδόνας.

Σημείωση: Σίγουρα τα χημικά που περιέχουν οι οδοντόκρεμες δε συγκρίνονται με τα φυσικά υλικά. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως ό,τι και να χρησιμοποιούμε χρειάζεται προσοχή και είναι καλό να συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό.