Είστε εδώ:

Φτιάχνουμε λαδάκι καλέντουλας

Η άνοιξη μόλις ήρθε και μαζί της φέρνει όλα τα όμορφα και τα καλά… Αν κάνετε μία βόλτα στην εξοχή σίγουρα θα ανακαλύψετε μικρούς «θησαυρούς». Μην τους προσπεράσετε, αξίζουν της προσοχής σας.
Εμείς, στη σημερινή μας βόλτα, ανακαλύψαμε άγρια καλέντουλα και αμέσως το μυαλό μας πήγε στο λάδι καλέντουλας. Για το λόγο αυτό συλλέξαμε λίγα άνθη από το πανέμορφο αυτό βότανο και είπαμε να εκμεταλλευτούμε την ηλιοφάνεια των ημερών.

0505kalentoula 1

Αν δεν το γνωρίζετε, το όνομα του φυτού στα λατινικά, συμβολικά, σημαίνει την αρχή κάθε ρωμαϊκού μήνα, γιατί το φυτό ανθίζει τις πρώτες μέρες του κάθε μήνα!
Να σημειώσουμε πως υπάρχουν δύο μέθοδοι για την παρασκευή του λαδιού της καλέντουλας: η θερμή και η ψυχρή. Εμείς επιλέξαμε τη δεύτερη, που είναι μεν η πιο χρονοβόρα αλλά η καλύτερη.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η θερμή μέθοδος γίνεται με τη διαδικασία του μπεν μαρί και χρειάζεται απλά λίγες ώρες ενώ στη δεύτερη, χρειάζεται η βοήθεια του ήλιου ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκχύλισης.
Αφού αποστειρώσαμε το βαζάκι μας, βάλαμε 1 μέρος βότανο, 2 λάδι (προτιμήσαμε ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης), και το τοποθετήσαμε σε μέρος που χτυπάει τις περισσότερες ώρες ήλιος. Τις πρώτες μέρες θα φροντίσουμε να το ανακινούμε καθημερινά, τις επόμενες λιγότερο και σε περίπου ένα μήνα με 40 ημέρες θα είναι έτοιμο. Αξίζει να αναφέρουμε πως όσον αφορά το λάδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι θέλετε, όπως π.χ. ηλιέλαιο, αμυγδαλέλαιο, τζοτζόμπα κ.α.

0505kalentoula 6

Χρήσιμες πληροφορίες
Χρησιμοποιούμε φρέσκα ή αποξηραμένα πέταλα. Αν συλλέξετε φρέσκα, επιλέξτε τα όταν είναι σε πλήρη άνθιση, από μέρος που ξέρουμε πως δεν έχει ραντιστεί ή από τον κήπο μας. Καλό θα ήταν να μην έχει βρέξει τις προηγούμενες δύο &; τρεις μέρες. Μάλιστα, αφού χωρίσετε τα πέταλα, καλό θα ήταν να τα αφήσετε δύο μέρες για να αποτραβηχτεί η υγρασία τους.
Το βάζο μας θα πρέπει να είναι αποστειρωμένο. Αν επιλέξετε μέρος που το χτυπάει όλη τη μέρα ήλιος, καλό θα ήταν να τοποθετηθούν σε σκουρόχρωμο αποστειρωμένο φυσικά, γυάλινο βάζο. Όταν το λάδι μας είναι έτοιμο το σουρώνουμε με τούλι ή τουλπάνι και το αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι, σε δροσερό μέρος. Αν θέλουμε προσθέτουμε και μία βιταμίνη Ε. Να σημειώσουμε πως είναι ένα βότανο που μπορείτε να καλλιεργήσετε εύκολα στον κήπο σας.

Δείτε επίσης:   DIY σπιτική οδοντόκρεμα!

0505kalentoula 7

Πολλαπλές ιδιότητες, άλλα τόσα οφέλη
Γιατί επιλέξαμε να κάνουμε λάδι καλέντουλας και γιατί σας το συστήνουμε Η άποψή μας είναι πως δεν πρέπει να λείπει από κανένα ντουλάπι, γιατί πολύ απλά αποτελεί αγνό φάρμακο και καλλυντικό συνάμα. Θα σας δώσουμε μία πρώτη γεύση για τις ιδιότητες του… Το λάδι καλέντουλας είναι γνωστό για τις αντιφλογιστικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιασικές, αντισηπτικές και κυρίως επουλωτικές του ιδιότητες.
Κατάλληλο για δερματοπάθειες, δερματικούς ερεθισμούς, ήπια εγκαύματα, κοκκινίλες, επουλώνει τσιμπήματα, κοψίματα, πληγές από κατάκλιση, ραγάδες και ρυτίδες δέρματος, συγκάματα και ακμή.
Θεωρείται ιδανικό λάδι για όλα τα μασάζ, για τη φλεβίτιδα και τους κιρσούς καθώς είναι κατάλληλο για τα βρέφη και φυσικά τα παιδιά.
Παράλληλα, αποτελεί ιδανική βάση για κρέμες και κεραλοιφές, όπου και εμείς το χρησιμοποιούμε περισσότερο.
Το λάδι αυτό είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, καθώς και για ξηρές ή ευαίσθητες επιδερμίδες.
Κάντε το και θα μας θυμηθείτε…

* Τα βότανα σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και για τη σωστή χρήση τους, καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

0505kalentoula 4

0505kalentoula 5

Σχετικές δημοσιεύσεις