Φτιάξτε καραμέλες με βότανα για τον βήχα

Αντιμετωπίστε τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα με καραμέλες που θα φτιάξετε μόνοι σας στην κουζίνα σας, με πολύ απλά, οικονομικά και αποτελεσματικά υλικά.

Παραλλαγές υπάρχουν πολλές ενώ τα γούστα ποικίλουν. Εμείς θα σας δώσουμε μία συνταγή που μας αρέσει και προπάντων μας γλυκαίνει το λαιμό.
Αρχικά κάνουμε ένα δυνατό τσάι με μείγμα βοτάνων της αρεσκείας μας και που τα θεωρούμε αποτελεσματικά όσον αφορά το κρυολόγημα.

Υλικά για το μείγμα βοτάνων
2 κ.γ. τριμμένη εχινάκεια
1κ.γ. φασκόμηλο
1 κ.γ. θυμάρι
1/2 κ.γ. μέντα
1/2 κ.γ. σαμπούκο
1/2 κ.γ. ιπποφαές (καρποί)
1/2 κ.γ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ

Ρίχνουμε βρασμένο νερό στα βότανά μας, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε τουλάχιστον για δέκα λεπτά. Επιστρέφουμε όλους τους υδρατμούς από το καπάκι, όπου θα συγκεντρωθούν, στο έγχυμα (μαζεύονται εκεί όλες οι πολύτιμες ουσίες των βοτάνων) και στη συνέχεια σουρώνουμε.

Υλικά για την καραμέλα

1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα έγχυμα βοτάνων
1,5 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ. σ. μέλι
Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το έγχυμα βοτάνων και στη συνέχεια το λεμόνι και το μέλι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα φυσικά με την κουζίνα και την κατσαρόλα. Στην ουσία ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να καραμελώσει.

Tip 1: Ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα καραμέλας σε ένα ποτήρι κρύο νερό. Αν σχηματιστεί μπαλίτσα και δεν διαλυθεί, τότε η καραμέλα είναι έτοιμη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σε ένα ταψάκι, στρωμένο με λαδόκολλα, ρίχνουμε με ένα κουταλάκι το μείγμα, σχηματίζοντας καραμελίτσες. Η διαδικασία αυτή βέβαια ποικίλλει, ανάλογα με τι σχέδια θέλει να κάνει ο καθένας. Μπορείτε να ρίξετε και όλο το μείγμα στη λαδόκολλα και αφού πλέον κρυώσει εντελώς, να κόψετε με μαχαίρι τις καραμέλες στο μέγεθος που θέλετε. Αν θέλετε χρησιμοποιείται και φόρμες σιλικόνης.

Διαβάστε επίσης  Τα φρούτα που "απαγορεύεται" να προστεθούν στο ζελέ

Tip 2: Για να τις φυλάξουμε μπορούμε να τις τυλίξουμε σε χαρτάκια. Εμείς τις περνάμε από ζάχαρη άχνη (ίσα ίσα) για να μη κολλήσουν μεταξύ τους και τις τοποθετούμε σε βαζάκι. Εξαιρετική ιδέα και για δωράκι.

Παρακάτω σας εξηγούμε γιατί χρησιμοποιήσαμε τα συγκεκριμένα βότανα:
Εχινάκεια: Φυσικό υποκατάστατο των αντιβιοτικών, διεγερτικό του ανοσοποιητικού, με αντι-ιογόνες και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία μολύνσεων του λαιμού (αμυγδαλίτιδα , φαρυγγίτιδα κτλ.) και γενικότερα προβλημάτων του αναπνευστικού.

Φασκόμηλο: Κατάλληλο για τον ερεθισμένο λαιμό και την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. Αντισηπτικό, ιδανικό για γαργάρες και στοματικές πλύσεις.

Θυμάρι: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ισχυρό αντισηπτικό, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πυρετού, της βρογχίτιδας, του βήχα, του πονόλαιμου, στη θεραπεία μολύνσεων του στήθους. Είναι αποχρεμπτικό, ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση του ξερού ερεθιστικού βήχα, ενώ χρησιμοποιείται και ως αποσμητικό και διάλυμα στόματος.

Μέντα: Δροσιστική, αντισηπτική, κατάλληλη για λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Σαμπούκος: Το καλύτερο όπλο κατά της καταρροής (γρίπη, κρυολόγημα) και κατά κάθε καταρροϊκής φλεγμονής του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, εφιδρωτικός, πλούσιος σε βιταμίνη C.

Τζίντζερ: Είναι αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες, θερμαντικό και καταπραϋντικό για το βήχα και χρησιμοποιείται για κρυολογήματα και προβλήματα του αναπνευστικού. Καυτό και ξηρό, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος τοπικά και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για τη βρογχίτιδα, τη γρίπη, τον πονόλαιμο.

Ιπποφαές: Ενισχύει το ανοσοποιητικό και τα αποθέματα ενέργειας.

* Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βότανα της αρεσκεία σας.

Καλή σας επιτυχία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *