Πεντανόστιμο και λαχταριστό μπριάμ στο φούρνο

Οταν τα λαχανικά κάνουν… πάρτι και μας χαρίζουν μοναδικές γεύσεις με μεγάλη θρεπτική αξία

Το μπριάμ ή τουρλού, όπως αποκαλείται από πολλούς, αν και θεωρείται κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό, τρώγεται όλες τις εποχές του χρόνου, ανάλογα με τα φρέσκα ζαρζαβατικά που έχουμε στον κήπο μας.

Με καταγωγή από τα βάθη της Ανατολής, αυτό το υπέροχο και εύκολο λαδερό φαγητό, έχει παρουσιαστεί με διάφορες παραλλαγές και συνδυασμούς, που ποικίλλουν σύμφωνα με το γούστο μας. Τι κάνει ένα μπριάμ καλό Θεωρώ πως η επιτυχία βρίσκεται στο να αισθάνεστε τις ξεχωριστές γεύσεις από τα υλικά που υπάρχουν στο πιάτο σας.

Αποτελεί παράλληλα μία ιδανική λύση για να αδειάσετε το ψυγείο σας από τα λαχανικά που σας έχουν απομείνει και δεν ξέρετε μεμονωμένα πως θα τα χρησιμοποιήσετε. Εξ ου και το… τουρλού! Γίνεται γρήγορα και απλά, διευκολύνοντας έτσι τις πολυάσχολες νοικοκυρές αλλά και αυτές που δεν το «έχουν» και πολύ με τη μαγειρική.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μία συνταγή για μπριάμ φούρνου, με τα υλικά που είχαμε εμείς στην κουζίνα σας. Φυσικά έχετε τη δυνατότητα της επιλογής και της προσθαφαίρεσης.

ΥΛΙΚΑ
2-3 μέτριες πατάτες
2 μελιτζάνες (φλάσκες)
2-3 μέτρια κολοκυθάκια
2 καρότα
2-3 πιπεριές Φλωρίνης
2 πράσινες πιπεριές
1-2 κρεμμύδια
1-2 σκελίδες σκόρδο
2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες (για σάλτσα) ή κονσέρβα ντομάτας κον κασέ
1 κ.γ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Ρίγανη ή θυμάρι ή μαϊντανός
Αλάτι
Πιπέρι

Προαιρετικά
Μανιτάρια
Πάπρικα
Σκόνη Μουστάρδας
Καυτερή Πιπεριά
Κύβος Λαχανικών
Φέτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά, όσα πρέπει τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε καρέ. Προσοχή: Το «μυστικό» στο κόψιμο των λαχανικών είναι πως το καθένα κόβεται διαφορετικά, έτσι ώστε να διατηρήσει το σχήμα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
2. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα… Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αν θέλουμε, μπορούμε να σοτάρουμε και τα «σκληρά» λαχανικά, όπως π.χ. το καρότο και την πατάτα. Προσθέτουμε την τριμμένη φρέσκια ντομάτα ή τα σάλτσα, 1 κ.γ. ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και αν θέλουμε μυρωδικά, π.χ. μαϊντανό.

EXTRA INFO: Αν βάλετε τα προαιρετικά υλικά και συγκεκριμένα την πάπρικα, τη μουστάρδα, την καυτερή πιπεριά και τον κύβο λαχανικών, τότε τα προσθέτετε επίσης στη σάλτσα για έξτρα γεύση. Αντί για λίγο νεράκι, μπορεί να βάλετε λευκό κρασί.

3. Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά μας σε ένα πυρέξ ή ταψί, περιχύνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού.
4. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (200ο C) και ψήνουμε για 35’- 40’ λεπτά.
5. Προσωπικά, δέκα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος, προσθέτω τα μανιτάρια και τη φέτα.
6. Στο τέλος του ψησίματος μπορείτε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία ή να ανοίξετε το γκριλ (εξαρτάται από το φούρνο) για να ροδοκοκκινίσουν τα λαχανικά.

Πολύτιμη συμβουλή
Αντί για μαϊντανό, χρησιμοποιήστε ρίγανη. Τα αντιοξειδωτικά του υπέροχου αυτού βοτάνου θα προστατεύσουν τα μονοακόρεστα λιπαρά, που προέρχονται από το ελαιόλαδο και αλλοιώνονται κατά το ψήσιμο. Ετσι, θα απολαύσετε όλα τα πολύτιμα οφέλη του.

Καλή σας επιτυχία και καλή όρεξη!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *