Είστε εδώ:

Ψητά κυδώνια με χαρουπόμελο

Αρωματισμένα με κρασί, γαρύφαλλα και κανέλα

Κάθε χρόνο ανυπομονώ για την εποχή που θα έρθει η ώρα να μαζέψουμε τα κυδώνια μας και να τα γευτούμε με διάφορους τρόπους. Θεωρώ πως είναι παρεξηγημένο σαν φρούτο, πολλοί είναι προκατειλλημένοι απέναντί του και το σίγουρο είναι πως αν το δοκιμάσουν και μάθουν τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία μας, θα αλλάξουν γνώμη.


Μπορείτε να κάνετε το δημοφιλές γλυκό του κουταλιού καθώς επίσης και ένα ιδιαίτερο λικέρ με κυδώνι. Μην παραλείψετε να κρατήσετε τα κουκούτσια και να μαζέψετε φύλλα, να τα αποξηράνετε και τα χρησιμοποιήσετε σε τσάι τόσο για το κρυολόγημα, το βήχα και τους πονοκεφάλους όσο και για τη διάρροια (θα αναφερθούμε σε όλα τα παραπάνω σε μία νεότερη ανάρτησή μας).


Προσωπικά, τα πρώτα κυδώνια, θα τα ψήσω στο φούρνο, μία κλασική παραδοσιακή συνταγή (με διάφορες βέβαια παραλλαγές), που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Τα υπέροχα αρώματα της κανέλας, του γαρύφαλλου, του αστεροειδή γλυκάνισου και του κρασιού, που «παντρεύονται» με τα κυδώνια και το χαρουπόμελο «πλημμυρίζουν» το σπίτι και πάντα μου θυμίζουν πως ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Οσο για τη γεύση τους, μοναδική… Δεν έχετε παρά να τα δοκιμάσετε!

ΥΛΙΚΑ
3-4 κυδώνια (ανάλογα το μέγεθος)
Μισή κούπα χαρουπόμελο
Μισή κούπα μαύρη ζάχαρη
1-2 σφηνάκια λικέρ κανέλας
1 ποτήρι κόκκινο κρασί (εναλλακτικά, κάποιοι βάζουν γνωστό αναψυκτικό)
½ λεμόνι
Γαρίφαλα (μπορούμε να τοποθετήσουμε από ένα καρφάκι σε κάθε κυδώνι)
1-2 ξύλα κανέλας
Αστεροειδής γλυκάνισος (3-4)

*Οι αναλογίες μπορούν να ποικίλουν, ανάλογα φυσικά με το γούστο μας, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε καλά τα κυδώνια, αφαιρούμε εσωτερικά τα σπόρια και το σκληρό μέρος και τα κόβουμε σε τέσσερα ή οκτώ κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος τους. Για να μη μαυρίσουν «περνάμε» τη σάρκα τους με λεμόνι.
2. Τα τοποθετούμε σε πυρέξ ή ταψί, με τη φλούδα προς τα επάνω, «καρφιτσώνουμε» τα γαρύφαλλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το χαρουπόμελο, το κρασί, το λικέρ, το λεμόνι και την κανέλα.

Δείτε επίσης:   Μυρωδάτη, γευστικότατη και γρήγορη μηλόπιτα!


3. Τα σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου μία ώρα. Ενα τέταρτο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα ξεσκεπάζουμε, τα γυρίζουμε για να πάει παντού το σιρόπι και τα ψήνουμε ανοιχτά για να πάρουν χρώμα.
4. Τα σερβίρουμε με σαντιγί, παγωτό, γιαούρτι ή ο,τιδήποτε άλλο θέλουμε. Προσωπικά επιλέγω τη σαντιγί, με ελάχιστη προσθήκη ζάχαρης και ρίχνω από πάνω και λίγη κανέλα σε σκόνη.


EXTRA TIP: Αυτό που πρέπει να προσέξετε κατά τα διάρκεια τους ψησίματος είναι να μη σας λιώσουν τα κυδώνια ή να μην είναι πολύ σκληρά. Αποθηκεύονται στο ψυγείο και διατηρούνται για αρκετές μέρες. Το σιρόπι είναι όλα τα… λεφτά. Μη διστάσετε να βάλετε περισσότερο κρασί ή αναψυκτικό, ή και νεράκι, για να το απολαύσετε μετά, στη σαντιγί, στο παγωτό ή στο γιαούρτι. Είναι εξαιρετικά αρωματικό και φυσικά γευστικό.


Καλή σας απόλαυση!

Σχετικές δημοσιεύσεις