Τανωμένος σορβάς (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία παραδοσιακή ποντιακή σούπα με αγνά υλικά, ιδανική για όλες τις εποχές

Βροχερή μέρα η σημερινή και σκέφτηκα να κάνω μία σουπίτσα, που τρώγεται με την ίδια ευχαρίστηση και ζεστή και κρύα. Ηθελα κάτι ελαφρύ και υγιεινό, για να λειτουργήσει και ως αποτοξίνωση και συνάμα εύκολο και απλό καθώς δεν είχα και πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μου. Ανοίγω το ντουλάπι για να δω τι υλικά έχω και το μάτι μου πέφτει στο βάζο με το κορκότο (αποφλοιωμένο και σπασμένο σκληρό σιτάρι). Μεμιάς το μυαλό μου γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, για να είμαι ειλικρινής στην παιδική μου ηλικία, όταν στο σπίτι κάναμε μία σούπα διαφορετική από τις άλλες, που για παιδί περιέργως μου άρεσε πολύ.

Πρόκειται για μία παραδοσιακή ποντιακή σούπα, ο λεγόμενος τανωμένος σορβάς, που εμείς σαν παιδιά το λέγαμε τανέα (δεν ξέρω για ποιο λόγο) ενώ επίσης αποκαλείται ή σιρβάς ή τανομένος σουρβάς, τανώσουπα, τανομεζές ή τανοφάι. Για όσους δεν γνωρίζουν, σορβάς στα ποντιακά είναι η κάθε λογής σούπα και τανωμένος σημαίνει σούπα μαγειρεμένη με είδος γιαουρτιού. Η αλήθεια είναι πως σαν παιδί η γεύση του δυόσμου δεν μου άρεσε και ιδιαίτερα, αν με ρωτάτε όμως τώρα, δεν το αλλάζω με τίποτα, είναι πολύ αρωματικό, χωνευτικό και την κάνει ιδιαίτερη.

Η συνταγή
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό ή πασκιτάν
1 κούπα κορκότο (σπασμένο σιτάρι) -εναλλακτικά πλιγούρι, ή ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τριμμένο ή αλεσμένο
Λάδι ή βούτυρο
Αποξηραμένος δυόσμος
Αλάτι, πιπέρι
Νερό (8-9 κούπες ζεστό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το «μυστικό» της σούπας και η διαδικασία είναι απλή και είναι η εξής: Βράζουμε – τανώνουμε – χαρατσώνουμε.
Συγκεκριμένα: Πλένουμε καλά το κορκότο και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλή προς μέτρια. Το αφήνουμε μέχρι να χυλώσει.
Στη συνέχεια, τανώνουμε, δηλαδή προσθέτουμε νερό από την κατσαρόλα στο γιαούρτι, το αραιώνουμε ελαφρώς και το ρίχνουμε και πάλι σιγά σιγά μέσα στην κατσαρόλα με προσοχή ώστε να μην κόψει. Θα μπορούσαμε ελαφρώς να τραβήξουμε την κατσαρόλα πριν ρίξουμε το γιαούρτι για να είμαστε σίγουροι ότι δε θα κόψει. Αφού το μείγμα μας ενωθεί, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Στο τέλος, χαρατσώνουμε, δηλαδή, τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο (ή φρέσκο βούτυρο) και τα αρωματικά και το προσθέτουμε στη σούπα. Τα ανακατεύουμε και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Ο τανωμένος σορβάς τρώγεται ζεστός αλλά και κρύος.
Καλή μας όρεξη!!!

Ενδιαφέροντα στοιχεία
Υπάρχουν δυο ειδών σορβάδες: ο τανωμένος και ο ξυγαλένεν. Ο πρώτος γίνεται με ταν ή πασκιτάν, ο δεύτερος με υλιστόν. Και οι δύο έχουν ως βάση το κορκότο.
Ταν είναι το αποβουτυρωμένο υγρό που μένει μετά από το χτύπημα του αγελαδινού ή βουβαλίσιου γιαουρτιού.
Πασκιτάν λέγεται το μετά το βράσιμό του ταν προϊόν που απομένει και είναι υπόξινο (σαν τυρί κρέμα)
Ξυγαλένεν είναι το γιαούρτι ενώ Υλιστόν είναι το πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι.
Αν θέλετε να το κάνετε παραδοσιακά με Πασκιτάν και κορκότο, θα τα βρείτε σε μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Κορκότο μπορείτε να βρείτε και στη λαϊκή αγορά. Το Πασκιτάν είναι λίγο πιο δύσκολο, οπότε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με στραγγιστό γιαούρτι, όπως κάναμε και εμείς.
Καλή σας επιτυχία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *