Η αναπαλαίωση του αιωνόβιου περιπτέρου

Το μικρότερο διατηρητέο της Θεσσαλονίκης επιτέλους «φόρεσε» τα καλά του

Για πολλά χρόνια «απολάμβανε» την εγκατάλειψη, τη φθορά και την αδιαφορία. Και ας στεκόταν εκεί για τουλάχιστον έναν αιώνα, ας είχε γράψει το δικό του ξεχωριστό… κομμάτι στην ιστορία της πόλης και ας είχε κριθεί κάποτε, εν έτη 1985, διατηρητέο (Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 1986).

Το μικρό περίπτερο που βρίσκεται λίγο πριν το νέο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, στο πεζοδρόμιο δίπλα στο κτίριο των προσκόπων, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου κέρδισε τελικά την προσοχή που του αξίζει. Οπερ σημαίνει, πως έστω και αργά, βρίσκεται σε διαδικασία ανακατασκευής, όπως και θα δείτε στις εικόνες του Life-Events.gr.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στις αρχές του καλοκαιριού ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παπάς, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αναλάβαμε εμείς να το φέρουμε σε έναν λογαριασμό γιατί έγινε εστία μόλυνσης. Θα το ανακατασκευάσουμε πλήρως και στη συνέχεια θα δούμε τι θα το κάνουμε». Πιθανότατα θα γίνει περίπτερο για πληροφορίες (info- kiosk) για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Κομμάτι της ιστορίας της πόλης

Το αιωνόβιο οκταγωνικό ξύλινο περίπτερο, με πυραμιδοειδή τετράριχτη στέγη από τσίγκο, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς, είναι το πιο μικρό και ξεχωριστό διατηρητέο της Θεσσαλονίκης.

Η ύπαρξή του είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης κατά τον τελευταίο αιώνα και σίγουρα με την ιστορία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς η θέση όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, ήταν το 1926 το σημείο εισόδου για την πρώτη ΔΕΘ που οργανώθηκε στην πόλη από τον Νικόλαο Γερμανό.

Διαβάστε επίσης  Η Food & Drinks International Expo by Detrop στη ΔΕΘ

Υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος που καταλάμβανε τότε η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν ο σημερινός χώρος του Πεδίου του Αρεως (το πάρκο απέναντι από το Γ΄ Σώμα Στρατού). Μία πολύ καλή εποχή για το περίπτερο, που εξυπηρετούσε πλήθος επισκεπτών της ΔΕΘ, πριν αυτή μεταφερθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα (1940).

Οσον αφορά το έτος κατασκευής του, κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια, άλλοι λένε πως τοποθετήθηκε εκεί το 1917 και άλλοι κάνουν λόγο γι’ ακόμη νωρίτερα, το 1880.

Η απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Το περίπτερο είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο μαζί με το κτίριο των προσκόπων με απόφαση του 1986 (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3342/56020/17-12-1985 – ΦΕΚ 164/Β/10-4-1986) που αναφέρει:

«Χαρακτηρίζουμε ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/50: 1) Το κτίριο των προσκόπων που βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Α’ αρ. 1 στη Θεσσαλονίκη μαζί με το προσκοπικό πρατήριο και την αυλή του, όπως φαίνεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα με τα στοιχεία ΑΒΓΔΑ και 2) το περίπτερο που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο έξω αριστερά από το κτίριο των προσκόπων.

Το ξύλινο περίπτερο που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο έξω αριστερά από το κτίριο των προσκόπων έχει ιδιόμορφη οκταγωνική άποψη με (με στενές πλευρές στις γωνίες) και πυραμιδοειδή τετράρριχτη στέγη από τσίγκο. Επίσης τα παράθυρα των όψεών του κλείνουν με σιδερένια ρολά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *