Το ταξίδι του Ξηροπόταμου, τα αυθαίρετα και οι κίνδυνοι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Διασχίζει ένα κομμάτι της πόλης και αποτελεί ένα σημαντικό φυσικό οικοσύστημα

Εχει χαρακτηριστεί «Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους», με πλούσια δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση, εξαιτίας της συνεχούς ροής του νερού καθώς και πληθώρα αυτοφυών φυτών.

Πρόκειται για τον Ξηροπόταμο ή χείμαρρο του Ασβεστοχωρίου, ο οποίος και αποτελεί παραπόταμο του Δενδροποτάμου. Ξεκινά το ταξίδι του από τις πηγές της Εξοχής, διασχίζει το Ασβεστοχώρι και το Ρετζίκι, φτάνει στην Πολίχνη, την Σταυρούπολη και άλλες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος και καταλήγει στη θάλασσα κοντά στον Δενδροπόταμο.


Το μεγαλύτερο τμήμα των παραχειμμάρων του Δενδροπόταμου είναι καλυμμένο, ενώ το ανοιχτό του τμήμα (Ξηροπόταμος) εντοπίζεται μεταξύ της Περιφερειακής Οδού και της Λεωφόρου Στρατού, στο Δήμο Παύλου Μελά. Διέρχεται ακριβώς από το νότιο τμήμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου.


Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Δενδροπόταμος είναι ο σημαντικότερος χείμαρρος της πόλης. Μαζεύει τα νερά από όλη τη λεκάνη απορροής δυτικά της Θεσσαλονίκης, αλλά και από τα βόρεια αφού ο Ξηροπόταμος επίσης καταλήγει στην κοίτη του (συνολική επιφάνεια λεκάνης απορροής: 11.500 εκτάρια, από τα οποία 3.500 αφορούν ορεινές περιοχές). Το μήκος του χείμαρρου μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα.

Η απειλή της αστικοποίησης και η προστασία του οικοσυστήματος
Θα σταθούμε στο τμήμα του Ξηροπόταμου, που βρίσκεται εντός της πόλης. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του είναι διευθετημένος σε τσιμεντένια κοίτη ενώ από ένα σημείο και μετά, η αυθαίρετη ανοικοδόμηση κάνει την εμφάνισή της. Παλαιότερα, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που είχαν διαμαρτυρηθεί για την εικόνα του, κυρίως διότι κάποιοι έριχναν μπάζα και σκουπίδια. Oπως θα διαπιστώσετε και από το βίντεο του Life-Events.gr διέρχεται μέσα από το αστικό περιβάλλον, ακριβώς δίπλα του υπάρχουν οικοδομές, αυλές, πάρκινγκ και δρόμοι και σίγουρα σε μία ενδεχόμενη υπερχείλισή του η απειλή είναι ορατή.

Οπωσδήποτε πρέπει να ληφθούν αντιπλημμυρικά μέτρα, με σεβασμό πάντα προς το περιβάλλον και αυτό που δημιούργησε η φύση. Οσο για το νερό, αυτό συνεχίζει το ταξίδι του υπογείως σε αγωγούς και χύνεται στο Δενδροπόταμο μετά την οδό Λαγκαδά.
Το σίγουρο είναι πως το φυσικό οικοσύστημα του Ξηροπόταμου πρέπει να προστατευθεί και σε συνδυασμό με τους Βυζαντινούς Νερόμυλους, τις Περιαστικές καλλιέργειες και το πρώην στρατόπεδο, μπορεί να αναδειχθεί ως σημαντικό περιβαλλοντικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Με πληροφορίες από ecology-salonika.org, torema.blogspot.gr/