Καμπάνια για τη σεξουαλική παρενόχληση στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Παύλου Μελά

Η Ελενα Ράπτη μίλησε στα παιδιά Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr «Η Νίκη, είναι μία μαθήτρια δημοτικού την οποία επισκέπτεται στο σπίτι της ένας ΄΄φίλος΄΄, (όπως τον αποκαλούμε στην ιστορία, θέλοντας να τονίσουμε το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης έχουν δράστες πρόσωπα από το φιλικό […]

Η Ελενα Ράπτη μίλησε στα παιδιά

«Η Νίκη, είναι μία μαθήτρια δημοτικού την οποία επισκέπτεται στο σπίτι της ένας ΄΄φίλος΄΄, (όπως τον αποκαλούμε στην ιστορία, θέλοντας να τονίσουμε το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης έχουν δράστες πρόσωπα από το φιλικό περιβάλλον των γονιών). Αυτός ο μεγάλος κύριος φαίνεται να έχει άλλες διαθέσεις από εκείνες τις απλές, τις φιλικές. Κάποια στιγμή φανερώνει τις διαθέσεις του και προτείνει στο κοριτσάκι να το αγγίξει στο εσώρουχο, αυτό αρνείται γνωρίζοντας τον “κανόνα του εσωρούχου”. Το παιχνίδι των αγγιγμάτων είναι το παιχνίδι που ζήτησε ο “φίλος” και που ζητά να κρατήσει μυστικό.

Ο “φίλος” φεύγει και το κοριτσάκι δέχεται την επίσκεψη μιας νεράιδας, στην οποία αφηγείται ό,τι έχει συμβεί, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά να μιλάνε για τέτοια περιστατικά»

Αυτό είναι το σενάριο της ταινίας «Το Μυστικό της Νίκης» στο πλαίσιο της καμπάνιας “ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ” του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που παρουσιάστηκε στα παιδιά και στους γονείς των παιδικών σταθμών του Δήμου Παύλου Μελά, με την ευκαιρία του ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, νέου θεσμού της Κοινωνικής Υπηρεσίας, αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών Θεμάτων Χαράς Αμανατίδου

Διοργανώνεται για πρώτη φορά με απώτερο σκοπό να γίνει θεσμός του Τμήματος Υγείας, Κοινωνικών & Προνοιακών Προνοαικών θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά και εστιάζει στον κόσμο των παιδιών και την ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη που δικαιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Αντιδήμαρχος Χαρά Αμανατίδου και το υπηρεσιακό προσωπικό των Παιδικών σταθμών Παραμυθόκοσμος στην Ευκαρπία (10/11), Γλαροπούλια στην Άνω Ηλιούπολη (13/11) και Σπιτάκι στο δάσος στα Μετέωρα πολίχνης (17/11), υποδέχτηκαν την Έλενα Ράπτη, η οποία μίλησε και μοιράστηκε με γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά τον “κανόνα του εσώρουχου”, διδάσκοντας στα παιδιά με τη βοήθεια της ταινίας, ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό άγγιγμα, και ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά.

Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, είναι Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και Εμπειρογνώμονας στο κοινό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό

Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν: το DVD της ιστορίας κινουμένων σχεδίων «To Μυστικό της Νίκης», το παιδικό παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς καθώς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας».

Σύμφωνα με έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, στατιστικός αριθμός του Συμβουλίου της Ευρώπης, που οριοθετεί το μέγεθος του ιδιαίτερα σημαντικού αποτρόπαιου φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών περιλαμβάνει βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια εναντίων ατόμων κάτω των 18 ετών, η οποία δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο στο παιδί και επηρεάζει την ομαλή ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη με μακροπρόθεσμες συνέπειες και χωρίς θεραπεία.

Η εκστρατεία αυτή, “‘Ενα στα Πέντε” όπως ονομάστηκε, θέλει να βάλει τέλος σ’ αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα, να συμβάλλει στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και τελικά στον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Το «Το Μυστικό της Νίκης» είναι μία καταπληκτική προσπάθεια, ιστορία κινούμενων σχεδίων, που δημιουργήθηκε από την DVS Design, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση για το κόστος αναπαραγωγής των αντιτύπων, ώστε να μοιραστεί σε όλους τους νομούς της χώρας, σε γονείς και παιδιά με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Ράπτη, ΄΄επειδή οι καλές νεράιδες δεν εμφανίζονται, γονείς και εκπαιδευτικοί χρειάζεται να διδάξουν τον κανόνα και ότι κανένας δεν επιτρέπεται να αγγίζει στην περιοχή του εσώρουχου. Ακόμη και στα μικρά σε ηλικία παιδιά, τα οποία βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης, δεδομένου ότι δυσκολεύονται να διαχειριστούν την απειλή, αλλά και εξαιτίας έλλειψης ενημέρωσης. Η σεξουαλική κακοποίηση δεν έχει ηλικία ούτε φύλο. Δυστυχώς έχουν πέσει θύματα ακόμη και παιδιά προσχολικής ηλικίας, αγόρια και κορίτσια. Πρόκειται για ένα απάνθρωπο έγκλημα που ξεπερνά κάθε όριο. Γι’ αυτό και χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών για τους παιδεραστές. Σε ό,τι αφορά τους θύτες, δυστυχώς σε ένα σημαντικό ποσοστό βρίσκονται στον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, να είναι όλοι οι γονείς ενήμεροι”

Παράλληλα, ανέφερε στις συνομιλίες της με την Αντιδήμαρχο Χαρά Αμανατίδου, ότι το έντυπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για γονείς περιλαμβάνει απλές και πρακτικές οδηγίες για το πώς να μιλήσουν στο παιδί και πώς να το πλησιάσουν σε περίπτωση που έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Για παράδειγμα, σε ένα τέτοιο περιστατικό, το έντυπο δίνει στους γονείς έναν κώδικα διαχείρισης του προβλήματος, δηλαδή ότι είναι σημαντικό να βοηθήσουν το παιδί να μη νιώσει ένοχο, ότι φταίει ή ότι έκανε κάτι κακό, να το ρωτήσουν τι συνέβη, πότε και με ποιον, αλλά όχι γιατί (διότι στο ερώτημα ‘γιατί’ το παιδί θα νιώσει συνένοχο, θα κλειστεί στον εαυτό του και δεν θα αποκαλύψει αυτό που έχει συμβεί), να διαβεβαιώσουν το παιδί ότι θα ασχοληθούν με το θέμα, να του δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ασφάλειας ενημερώνοντάς το ότι θα επικοινωνήσουν με κάποιον ειδικό που μπορεί να βοηθήσει (ψυχολόγο, γιατρό, κοινωνικό λειτουργό ή την αστυνομία). Επιπλέον, τους ενημερώνει για τη δυνατότητά τους να απευθυνθούν στις τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για καθοδήγηση.

Δυστυχώς το ποσοστό των περιστατικών που καταγγέλλονται είναι μικρό, εξαιτίας φόβου ή πιθανότητας κοινωνικού στιγματισμού. Πολλές φορές το γεγονός ότι ο θύτης είναι στον ‘κύκλο εμπιστοσύνης’ του παιδιού ή και της οικογένειας, ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες, η εύθραυστη παιδική ψυχή που δεν έχει τη δύναμη να διαχειριστεί αυτόν τον εφιάλτη, η χρήση της απειλής στην περίπτωση καταγγελίας, συντηρούν σε πολλά περιστατικά αυτό το πέπλο της σιωπής των θυμάτων.

«7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας»

1056 Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS

(Χαμόγελο του παιδιού)

·Λειτουργεί δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα.

· Βασικός σκοπός της γραμμής είναι π προστασία και η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

· Δέχεται καταγγελίες για παιδιά-θύματα κακοποίησης.

· Παρεμβαίνει επιτόπου αν βρίσκονται σε κίνδυνο.

· Ψυχολογική στήριξη σε παιδιά και εφήβους και συμβουλευτική σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

· Πληροφορίες και κατευθύνσεις για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών και την παιδική προστασία.

·Οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και ΔΕΝ καταγράφονται.

1107 Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας

· Λειτουργεί δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα

· Άμεση ενημέρωση και επείγουσα συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για θέματα που απασχολούν παιδιά και εφήβους ή αν βρίσκονται σε κίνδυνο.

· Διασύνδεση με τις κατάλληλες υπηρεσίες, κινητοποίηση μηχανισμών επείγουσας παρέμβασης. Ενημέρωση και συμβουλευτική σε γονείς για θέματα που αφορούν τα παιδιά τους και τον γονικό ρόλο τους.

· Υπάγεται στο ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

· Ιδρύθηκε το Μάρτιο 2012 και δέχεται τηλεφωνήματα για κάθε μορφή βίας που αφορούν παιδιά και εφήβους.

· Στο δίκτυο υπηρεσιών του ΕΚΚΑ ανήκει η Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197.

116-111 Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων

· Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 14:00-20:30, Σάββατο: 9:30-14:00.

· Συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί.

· Ο αριθμός αυτός ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες!

· Οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες.

· Οι σύμβουλοι ενεργούν μόνο εάν νιώσουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη και μετά από συνεννόηση με το παιδί που καλεί.

80011 80015 Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ

· Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-3:00μμ.

· Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β ‘ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαχειρίζεται τη γραμμή Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απευθύνεται σε εφήβους και στις οικογένειές τους.

· Παρέχει στήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.ά.).

115 25 Γραμμή Μαζί για το Παιδί της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

· Λειτουργεί με χρέωση μιας αστικής μονάδας, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-9:00μμ.

· Παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

· Δωρεάν Συμβουλευτική στήριξη για την ψυχική υγεία των Παιδιών, την άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

800 11 32 000 Γραμμή του Συνηγόρου του Πολίτη για παιδιά

· Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-4:00μμ.

· Γραμμή του Συνηγόρου του Πολίτη που δέχεται κλήσεις από παιδιά και εφήβους ως 18 ετών.

11012 Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

(Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη)

· Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για εγκληματικές πράξεις που γίνονται μέσω διαδικτύου και για θέματα που άπτονται της προστασίας ανηλίκων, όπως παιδική πορνογραφία και αποπλάνηση ανηλίκων μέσω διαδικτύου κ.ά.

· Οι πολίτες παραπέμπονται επίσης στην τηλεφωνική γραμμή 2106476464.