Το παντοπωλείο που σταμάτησε ο χρόνος (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

20 χρόνια περίπου τα αντικείμενα παραμένουν στην ίδια θέση

Η πόρτα ξεκλειδώνει και η πρώτη σκέψη που κάνει κανείς στην εικόνα που αντικρίζει, είναι πως εδώ, σ’ αυτό το παραδοσιακό παντοπωλείο, απλά σταμάτησε ο χρόνος! Βρισκόμαστε στο Νεστόριο της Καστοριάς και στο παντοπωλείο της οικογένειας Λιάππα. Ενα μαγαζί που εξυπηρετούσε για δεκαετίες με συνέπεια όλα τα νοικοκυριά της περιοχής καθώς και τους χιλιάδες επισκέπτες του πρώτου River Party (μουσικού και κατασκηνωτικού φεστιβάλ), που διεξάγεται τα τελευταία 39 χρόνια στο Νεστόριο.

Η ιδιοκτήτρια ανοίγει την πόρτα στην κάμερα του Life-Events.gr και με τη δύναμη της εικόνας, μοιραζόμαστε όλοι μαζί τα λογής λογής συναισθήματα που δημιουργούνται… Νοσταλγία, αναμνήσεις, εικόνες, γνώση! Ενα ταξίδι στο χρόνο.

Ολα είναι εκεί, τοποθετημένα στα ράφια τους και κρεμασμένα στα τσιγκέλια τους και μόνο η σκόνη μαρτυρά πως τούτος ο χώρος, για κάποιο προσωπικό λόγο, εγκαταλείφθηκε. Για περίπου 20 χρόνια, σ’ αυτό το παντοπωλείο δεν μπήκε πελάτης, δεν το επισκέφθηκε προμηθευτής, δεν το επηρέασε η… τεχνολογία. Κρεμασμένη ψηλά μια φωτογραφία, πιθανότητα του ιδιοκτήτη, ως είθισται να κάνουν εκείνα τα χρόνια, ενώ στο ταμείο ακόμη υπάρχουν τα γυαλιά του, ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο, το κλασικό κουμπιουτεράκι για τους λογαριασμούς και άλλα αντικείμενα. Σα να περιμένουν όλα να αρχίσουν πάλι από την αρχή…

Οσο για τα προϊόντα, σίγουρα αν ψάξεις καλά, μπορείς να ανακαλύψεις μικρούς θησαυρούς. Μάρκες που δεν υπάρχουν πια, ποικιλία κλωστών, εσώρουχα, απορρυπαντικά, οικιακά είδη, μπρίκια, κρεμάστρες, μπουκάλια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Ακόμη και το παλιό ψυγείο στέκει εκεί και όσοι είναι μεγαλύτεροι, σίγουρα το έχουν ξαναδεί. Το εντυπωσιακό είναι πως ο χώρος δεν είναι λεηλατημένος, αντίθετα και εξωτερικά παραμένει όπως ήταν, και σίγουρα με λίγη περιποίηση και φροντίδα, ίσως κάποια μέρα, μπορεί να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε…

Συντάκτης 

Η πρώτη της αγάπη ήταν το αθλητικό ρεπορτάζ. Υπηρέτησε με συνέπεια επί σειρά ετών τον Εντυπο Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά) ενώ εργάστηκε επίσης σε ηλεκτρονικά Μέσα και στο ραδιόφωνο. Πνεύμα ανήσυχο, αναζήτησε νέους ορίζοντες, συνεργάστηκε με ομογενειακά ΜΜΕ και ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, στη φύση και τον τόπο. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με αντικείμενο τα βότανα και τα φυσικά καλλυντικά και ασχολείται με χειροποίητες, PIY (Produce It Yourself) και DIY (Do It Yourself) δημιουργίες. Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), της IFJ (International Federation of Journalists) και της AIPS (International Sports Press Association).

Σχετικές δημοσιεύσεις