Πελίτι: Οι παραδοσιακές ποικιλίες στο προσκήνιο

Συνδιοργάνωση από Πελίτι, δήμο Παρανεστίου, ένωση βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος και Κokopelli

της Φαίδρας Φουντουλάκη

Βιωματικό σεμινάριο 22 ωρών με θέμα: “Σποροπαραγωγή παραδοσιακών ποικιλιών για τη διατήρηση της διατροφικής βιοποικιλότητας” πραγματοποιήθηκε στο Παρανέστι της Δράμας από 26-28 Φεβρουαρίου 2017.
Το kokopelli είναι συνεταιριστική επιχείρηση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με στόχο την ελευθερία των σπόρων κ του ανθρώπου με έδρα τη Γαλλία. Κύριος εκφραστής της προσπάθειας αυτής είναι ο Γάλλος Dominique Guillet. Για 10 χρόνια ήταν στα δικαστήρια με το κράτος κ μια εταιρεία σπόρων, τελικά έφτασε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο βγαίνοντας αλώβητο λόγω της υποστήριξης της γαλλικής κοινωνίας -των απλών ανθρώπων που αντιτάχθηκαν σθεναρά και κέρδισαν τη μάχη.

peliti 1

Ως αποτέλεσμα ήταν η συνέχιση της παραγωγής κ διάθεσης σπόρων ανοιχτής επικονίασης και τη διάδοση της γνώσης για την αξία των σπόρων αυτών. Μέσω αυτών των σεμιναρίων προωθεί τις τεχνικές παραγωγής τέτοιων σπόρων έτσι ώστε να αυξηθεί η βιοποικιλότητα στον αγροτικό τομέα κ να βοηθήσει στην αυτάρκεια του αγρότη. Στο εμπόριο διατίθενται ηλεκτρονικά με έδρα τη Γαλλία 1700 ποικιλίες λαχανικών, οσπρίων, ανθέων και βοτάνων.
Ο Dominique Guillet είναι πρόεδρος και ιδρυτής του Kokopelli από το 1992. Θεωρεί ότι “ο πυλώνας της καλής υγείας είναι η διατροφή και όχι τα σκευάσματα”. Εκφράζει τη δυσαρέσκεια του με το γεγονός ότι οι αγρότες πρέπει όχι μόνο να παράγουν αλλά και να αναπαράγουν- κάτι που έχουν χάσει -γι’αυτό εξαρτώνται αποκλειστικά από τις εταιρίες για την αγορά σπόρων.

peliti 2

Εχει δουλέψει πολλά χρόνια στις χώρες της Αφρικής για να τους ενδυναμώσει ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να διατρέφονται με τις δικές τους παραδοσιακές ποικιλίες (ανοιχτής επικονίασης). Αγωνιζόμενος σθεναρά προς αυτή τη κατεύθυνση θεωρεί ότι “αποτελεί ένα αγκάθι στη πατούσα των μεγάλων εταιριών” οι οποίες 10 από αυτές τις εταιρείες ελέγχουν το 60 % της εμπορίας των σπόρων στο πλανήτη. Εργάζεται με χώρες της Αφρικής, Ασίας και Λατινικής Αμερικής, προσφέροντας δωρεάν χιλιάδες πακέτα σπόρων κάθε χρόνο για την γεωργική αυτονομία αυτών των χωρών. Ανάλογη εργασία στον ελληνικό χώρο προσφέρει το Πελίτι με συντονιστή τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη τα τελευταία 25 χρόνια. Αποτέλεσε την αρχή ώστε να διαδοθεί αυτή η πρακτική σε αγρότες μέσω των συντονιστών του ΠΕΛΙΤΙ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

peliti 3

Το πληροφοριακό υλικό έδωσε η γεωπόνος κ.Στέλλα Χατζηγεωρίου &πρώην συντονίστρια του Πελίτι Κρήτης η όποια και συμμετείχε στο βιωματικό σεμινάριο.
Στοιχεία που μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το Πελίτι
www.peliti.gr, e-mail: [email protected], fb: κοινότητα Πελίτι

peliti 4

<

p style=”text-align: justify”>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *