Περιήγηση στο εσωτερικό του θωρηκτού Αβέρωφ (ΒΙΝΤΕΟ)

Με την κάμερα του Life-Events.gr κάνουμε ένα ταξίδι στην ιστορία

Τι και αν… κουβαλάει στις πλάτες του περισσότερο από έναν αιώνα! Το θωρηκτό Αβέρωφ, που επιπλέει τις τελευταίες μέρες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενόψει των εκδηλώσεων του εορτασμού της πόλης και της εθνικής μας επετείου, της 28ης Οκτωβρίου, προκαλεί δέος και θαυμασμό σε όσους το αντικρίζουν, τόσο για τη μεγαλοπρέπειά του και φυσικά για τη μεγάλη ιστορία του.  Το πλοίο – θρύλος του Πολεμικού μας Ναυτικού, με το προσωνύμιο «Το τυχερό πλοίο», χάρης στις μεγάλες επιτυχίες του στο Αιγαίο, στους Βαλκανικούς και Παγκόσμιους Πολέμους (Α’ και Β’), έχει να μας διηγηθεί τόσα πολλά και να μας δείξει άλλα τόσα.
Με την κάμερα του Life-Events.gr «τρυπώνουμε» στο εσωτερικό του και σας μεταφέρουμε ιστορικές εικόνες. Αν σας δοθεί η ευκαιρία ωστόσο, αξίζει να το επισκεφθείτε και να διδαχθείτε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας.

Επισκεπτήριο για το κοινό
Μην ξεχνάτε πως έως το τέλος του μήνα, αρχές Νοεμβρίου, ο κόσμος μπορεί να προσεγγίζει, να ανεβαίνει στο Αβέρωφ και να ξεναγείται από το πλήρωμα.

Αναλυτικά το ωράριο επισκεπτηρίου:
Μετά κατάπλου στη Θεσσαλονίκη έως και την 28η Οκτωβρίου
Δευτέρα έως Παρασκευή
09:00 – 13:45: ΑΝΟΙΚΤΟ για ομάδες μαθητών σχολείων ή κοινού
16:00 – 18:30: ΑΝΟΙΚΤΟ για το κοινό
Σάββατο, Κυριακή και αργίες
09:00 – 14:00: ΑΝΟΙΚΤΟ για το κοινό
16:00 – 18:30 ΑΝΟΙΚΤΟ για το κοινό

Από την 29η Οκτωβρίου έως και προ απόπλου
Δευτέρα έως Παρασκευή
09:00 – 13:15: ΑΝΟΙΚΤΟ για ομάδες μαθητών σχολείων ή κοινού
15:00 – 17:30: ΑΝΟΙΚΤΟ για το κοινό
Σάββατο, Κυριακή και αργίες
09:00 – 13:15: ΑΝΟΙΚΤΟ για το κοινό
15:00 – 17:30 ΑΝΟΙΚΤΟ για το κοινό
Σημειώνεται ότι το εισιτήριο για τους ενήλικες είναι στα 3 ευρώ.
*Για πληροφορίες και κρατήσεις επισκέψεων μπορείτε να απευθυνθείτε στo τηλέφωνo 6947 159787 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Ιστορικά στοιχεία για το θωρηκτό Αβέρωφ
Κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία του Λιβόρνο της Ιταλίας, καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 (12 Μαρτίου 1910 με το νέο ημερολόγιο) και παραδόθηκε στη χώρα μας στις 15 Μαΐου 1911. Την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου κατέπλευσε στο Φάληρο κι έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τον ελληνικό λαό. Κόστισε συνολικά 25.000.000 χρυσές ελληνικές δραχμές. Το 1/3 της τιμής του κατέβαλε ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ και τα 2/3 το ελληνικό δημόσιο με εξωτερικό δανεισμό.

Εν ώρα ναυμαχίας
Το «Αβέρωφ» ήταν από τα πιο σύγχρονα πολεμικά της εποχής του. Ατμοκίνητο, έπλεε με ταχύτητα 23 κόμβων και είχε πλήρωμα 20 αξιωματικών και 670 ναυτών. Αμέσως έγινε η ναυαρχίδα του απηρχαιωμένου ελληνικού στόλου.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Με κυβερνήτη τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ηγήθηκε των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Οι νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου κατά του τουρκικού στόλου διέλυσε τις προσδοκίες του Σουλτάνου και της Υψηλής Πύλης για τον έλεγχο του Αιγαίου.

Τον Οκτώβριο του 1918 το «Αβέρωφ» ύψωσε την ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η χώρα μας ήταν μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, μεταφέροντας στρατεύματα και παραλαμβάνοντας τους πρόσφυγες μετά την Καταστροφή. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και «γερασμένο» συμμετείχε σε νηοπομπές στον Ινδικό Ωκεανό.
Το εύδρομο καταδρομικό, που συνδέθηκε άρρηκτα με τον ναύαρχο Κουντουριώτη και την πολιτική πίστη του Ελευθερίου Βενιζέλου στη ναυτική ισχύ της Ελλάδας, παροπλίσθηκε το 1951. Σήμερα είναι πλωτό μουσείο και ναυλοχεί στο Φάληρο ενώ το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή ιστορικών στοιχείων: sansimera.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *