Σε ευρωπαϊκό δίκτυο δήμων για πρόσφυγες και μετανάστες ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Τριμελής αντιπροσωπεία σε διεθνή συνάντηση εργασίας στην Ιταλία Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr Την πολυεπίπεδη πολιτική που υλοποιείται εδώ και χρόνια στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για την ενσωμάτωση και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινότητα, παρουσίασαν-μετέφεραν σε ομόλογούς τους, αιρετοί εκπρόσωποι του δήμου […]

Τριμελής αντιπροσωπεία σε διεθνή συνάντηση εργασίας στην Ιταλία

Την πολυεπίπεδη πολιτική που υλοποιείται εδώ και χρόνια στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για την ενσωμάτωση και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινότητα, παρουσίασαν-μετέφεραν σε ομόλογούς τους, αιρετοί εκπρόσωποι του δήμου που συμμετείχαν σε ειδική συνάντηση εργασίας στην Ιταλία.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση έναρξης εργασιών, συνοδευόμενη από το πρώτο διακρατικό σεμινάριο και την πρώτη ανταλλαγή πρακτικών ανάμεσα σε επτά εμπλεκόμενους φορείς, και συγκεκριμένα δήμους από επτά ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου για την προώθηση της συνεργασίας στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών. Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα SOLIDA («Δίκτυο δήμων για την προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής των προσφύγων και μεταναστών»), με επικεφαλής εταίρο τον ιταλικό δήμο Gioiosa Ionica της Ιταλίας, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας (24 έως 26 Οκτωβρίου).

Αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές πρακτικές για την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών σε μικρούς και μεσαίους δήμους, αιρετοί εκπρόσωποι, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής από δήμους της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ελλάδας, έλαβαν μέρος στις προγραμματισμένες συναντήσεις, στα σεμινάρια και στα εργαστήρια διαδραστικού χαρακτήρα. Κατά τη διάρκειά τους παρουσίασαν τις δράσεις των δήμων τους και αντάλλαξαν εμπειρίες και συμπεράσματα, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν σε σειρά παρόμοιων συναντήσεων που θα ακολουθήσουν στην έδρα του κάθε δήμου-εταίρου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Πολιτισμός κι εκπαίδευση
Τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, που ήταν και ο μοναδικός εταίρος από την Ελλάδα, εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μιχάλης Πάππου και η επιμελήτρια από το πρόγραμμα REACT Χρύσα Ζηζοπούλου, οι οποίοι μετέφεραν στους συμμετέχοντες φορείς τις πλούσιες δράσεις του δήμου.
«Από το δωρεάν Σχολείο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών μέχρι το Πρόγραμμα REACT και τη φιλοξενία εκατοντάδων προσφύγων, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αποδεικνύει έμπρακτα εδώ και χρόνια την ιδιαίτερη ευαισθησία του στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, συμπληρώνοντας ότι «επιδιώκουμε να συμμετέχουμε σε κάθε δράση που μπορεί να μεταφέρει και σε άλλους δήμους τις δικές μας πρακτικές και εμπειρίες, αλλά και να μας δώσει έναυσμα για νέες ιδέες και σκέψεις, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο ομαλή κοινωνική τους ένταξη».
«Ήταν μια αναγνωριστική πρώτη συνάντηση που έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πάρουν μία πρώτη εικόνα για τους τρόπους ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών που υιοθετούν διαφορετικοί ευρωπαϊκοί δήμοι μικρού και μεσαίου μεγέθους, τους οποίους θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω στις μετέπειτα συναντήσεις μας», σχολιάζει η επιμελήτρια από το πρόγραμμα REACT Χρύσα Ζηζοπούλου, προσθέτοντας ότι «από την πρώτη αυτή εικόνα που λάβαμε, μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότεροι δήμοι, με μικρές αποκλίσεις, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του πολιτισμού αλλά και την εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών, ενώ κάποιοι, όπως ο ιταλικός δήμος που μας φιλοξένησε, τους προσφέρουν ακόμα και εργασία στις δομές καθαριότητας του ίδιου του δήμου».

Ομαλή κοινωνική ένταξη…
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει επιδείξει εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενισχύοντας σταθερά τις δομές και τις προϋποθέσεις που αποσκοπούν στην ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, στη βάση του σεβασμού και αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της ισότητας.
Ο πρώην δήμος Συκεών υπήρξε ο πρώτος δήμος που λειτούργησε στη χώρα μας, το 2007, Τοπικό Συμβούλιο Μεταναστών, η λειτουργία του οποίου υποστηρίχθηκε και στηρίχθηκε και από τον νέο «Καλλικρατικό» δήμο Νεάπολης-Συκεών. Το μετέπειτα Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, που λειτουργεί με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των μεταναστών και του δήμου, προκειμένου να προωθήσει τις ανάγκες τους σε τοπικό επίπεδο, με την ανάπτυξη και προώθηση δράσεων και απόψεων, την προώθηση της συμμετοχής τους στις τοπικές δημοκρατικές διαδικασίες, την επαφή τους με τη δημοτική αρχή και άλλες δημόσιες αρχές και την ίση αντιμετώπιση σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και δομές. Τα ενημερωτικά έντυπα του δήμου είναι μεταφρασμένα στη γλώσσα τους, ενώ είναι ιδιαίτερα συχνές οι εκδηλώσεις στην τοπική κοινωνία και τα σχολεία του δήμου με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης πολιτικής του δήμου, ώστε να παραμένει δίπλα σε μετανάστες και πρόσφυγες, στην προσπάθεια ομαλής κοινωνικής τους ένταξης και αποτροπής του κινδύνου περιθωριοποίησής τους, εντάσσεται από το 2009 και το Δωρεάν Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας, όπου έχουν φοιτήσει και αποφοιτήσει εκατοντάδες μετανάστες από περισσότερες από 20 χώρες (Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Εσθονία, Ιταλία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Νιγηρία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σενεγάλη, Σλοβακία, Σλοβενία, Ταϊβάν, Τουρκία, Χόνγκ-Κόνγκ). Επιπλέον, στο πρόγραμμα του Σχολείου περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές εκδρομές καθώς και επισκέψεις σε θέατρα και πολιτισμικά αξιοθέατα της πόλης.

43 διαμερίσματα, 232 θέσεις, 294 πρόσφυγες
Ιδιαίτερη είναι και η ευαισθησία που έχει επιδείξει ο δήμος Νεάπολης- Συκεών από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη στο θέμα των προσφύγων. Σημειώνεται ότι πρωτοστατώντας στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφυγών REACT, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο δήμος αύξησε σταδιακά τις θέσεις φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα από 135 σε 232 και τα διαμερίσματα από 20 στα 43, καλύπτοντας 182 θέσεις. Από την αρχή του προγράμματος στο δήμο Νεάπολης-Συκεών έχουν φιλοξενηθεί και έχουν φύγει για το εξωτερικό 144 πρόσφυγες με τα παιδιά τους, ενώ σήμερα φιλοξενούνται 150, αγγίζοντας συνολικά τους 294, στους οποίους ο δήμος παρέχει όλες τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι δημότες και πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ψυχοκοινωνικής και ιατρικής παρακολούθησης, σχολικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων αλλά και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, καθώς και εκμάθησης της ελληνικής αλλά και της αγγλικής γλώσσας σε ενήλικες.

«Από την πρώτη στιγμή ως δήμος κατ’ εξοχήν του ξεριζωμού και των προσφύγων, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για μια ανθρώπινη φιλοξενία όλων αυτών των θυμάτων του πολέμου, προτείνοντας και διεκδικώντας μια σειρά λύσεων. Πεισμένοι ότι δεν δικαιολογείται καμιά μορφή ξενοφοβίας και ρατσισμού ανοίξαμε την αγκαλιά μας, μαζί με όλη την κοινωνία, και υποδεχόμαστε τις οικογένειες των προσφύγων στις γειτονιές μας και τα μικρά παιδιά τους στα σχολεία στο δρόμο να ξαναβρούν την ελπίδα και το χαμόγελο», αναφέρει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, υποστηρίζοντας σταθερά ότι «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε». «Αν θέλουμε να δούμε άμεσα αποτελέσματα, η συνέχιση του προγράμματος REACT και οι όροι του πρέπει να εξετασθούν μεθοδικά από τους υπευθύνους ώστε να παραβλεφθούν αγκυλώσεις που προΰπήρχαν και να παρέχει ευλυγισία και δυνατότητα άμεσης ανακατανομής των θέσεων», επισημαίνει επαναφέροντας την πρότασή του για την «ενοικίαση 1.000 και πλέον διαμερισμάτων στο Ν.Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των οικογενειών που διαβιούν αυτή τη στιγμή στα κέντρα φιλοξενίας υπό απάνθρωπες συνθήκες».