Στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας περνούν τα περίπτερα

Ενα κομμάτι της κουλτούρας μας, που σε λίγο καιρό θα αποτελεί μια «γλυκιά» ανάμνηση

Γράφτηκαν τραγούδια, αποτέλεσαν αγαπημένο σκηνικό του ελληνικού κινηματογράφου, ταυτίστηκαν με τη ζωή και την καθημερινότητά μας, εξελίχθηκαν στο χρόνο, συμπορευόμενα χέρι & χέρι με την ιστορία αυτού του τόπου και πλέον αναμένεται να αποτελέσουν ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Ως γνωστόν, τα περίπτερα καταργούνται, αφού κάθε περιπτερούχος που βγαίνει στη σύνταξη, θα κλείνει και η επιχείρηση, αφού η άδεια δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί.
Το περίπτερο, με τα ελάχιστα τετραγωνικά του, κάποτε κατάφερε να μεγαλώσει ολόκληρες γειτονιές, «παραδίδεται» όμως και αυτό, όπως και άλλα παραδοσιακά μαγαζιά στις πολυεθνικές και στα μεγαλύτερα καταστήματα.
Εχετε σκεφτεί ποτέ, τι γνωρίζετε πραγματικά για τα περίπτερα
Ξέρετε ότι μετρούν περίπου 120 χρόνια ζωής Πως πρόκειται για μία ελληνική πατέντα, τουλάχιστον στις απαρχές τους Γνωρίζετε πως το πρώτο περίπτερο στη Θεσσαλονίκη στήθηκε το 1930

2303periptera 1

Δείτε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία…
Η λέξη «περίπτερο» προέρχεται από την αρχαία λέξη «περίπτερος», που προσδιορίζει έναν ναό περιστοιχισμένο από κίονες. Επρόκειτο αρχικά για μικρά ξύλινα κουβούκλια και στο πέρασμα του χρόνου μεταμορφώθηκαν κυριολεκτικά και απέκτησαν τη σημερινή μορφή τους, μοιάζοντας με μικρά «φρούρια».
Το 1889 τα πρώτα περίπτερα εμφανίζονται στην επαρχία ως μορφή οικονομικής βοήθειας σε τραυματίες και ανάπηρους στρατιώτες ενώ μετά τον καταστροφικό για την Ελλάδα πόλεμο με την Τουρκία, τα περίπτερα αρχίζουν να πληθαίνουν.

2303periptera 3

Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο εμφανίζεται το 1911 στην οδό Πανεπιστημίου. Τρία χρόνια αργότερα, η όψη των περιπτέρων γίνεται ομοιόμορφη σε όλη τη χώρα: 0,70×0,70 μ.
Το 1922 όλα τα περίπτερα της χώρας παραχωρούνται στην «Πανελλήνιον Ένωσιν Τραυματιών Πολέμου 1912-1921» από το υπουργείο Περιθάλψεως. Τα περίπτερα δεν μπορούν να πωληθούν, να μεταβιβαστούν, να υποθηκευτούν ή να υπομισθωθούν. Μετά τον θάνατο του δικαιούχου παραχωρούνται για πέντε έτη στα παιδιά ή στη γυναίκα του. Το ποσό μισθώσεως ξεκινούσε από τις 20 δραχμές και έφτανε μέχρι τις 250. Τα έσοδα αυτά πήγαιναν στο ειδικό «Ταμείο προικοδοτήσεως θυγατέρων και τραυματιών πολέμου».
Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου στα περίπτερα πωλούνταν μόνο εφημερίδες, χύμα τσιγάρα και κάποια υποτυπώδη ζαχαρώδη προϊόντα ενώ το 1950 εγκαθίστανται και τηλέφωνα.
Εως τη δεκαετία του 1970 οι διαστάσεις είχαν μεγαλώσει (1,30×1,50 μ.), ενώ είχαν εγκατασταθεί ρολά και ψυγεία.
Το 1980 αρχίζει να παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος στα περίπτερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ το 1997, μετά τις εργασίες για το μετρό που γίνονταν στην περιοχή, κατέρρευσε το πρώτο περίπτερο της Αθήνας.
Το 2002 τα προϊόντα που πωλούνται στο περίπτερο έχουν φτάσει τους 2.500 κωδικούς και το 2006 οι διαστάσεις τους αυξήθηκαν κατά 20 πόντους.
Το 2013 τα περίπτερα ανέρχονται σε 10.000 περίπου σε όλη την Ελλάδα ενώ σιγά σιγά εγκαταλείπονται λόγω της κρίσης. Τη συνέχεια την ξέρετε…

2303periptera 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *