Οι δράσεις του Α.Μ.Θ. τον Μάρτιο

Τι συμβαίνει στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Πλούσια η δραστηριότητα του Α.Μ.Θ. Δείτε αναλυτικά, όλες τις δράσεις του. για τον μήνα Μάρτιο…

1-5 Μαρτίου 2017
4o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θεσσαλονίκης παίρνει αισίως το δρόμο του για το μέλλον με την 4η διοργάνωση του, 1-5 Μαρτίου 2017. Tο θερμό αγκάλιασμα των Ελλήνων και ξένων κιθαριστών έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την καθιέρωσή του ως τόπο μουσικής έκφρασης και ως τρόπο εδραίωσης της κιθάρας στον μουσικό κόσμο.
Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης-Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
αίθουσα: Μ. Ανδρόνικος /ώρα: 10:00-16.00/είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 1 Μαρτίου και κάθε Τετάρτη
ΤΟ ΑΜΘ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ!
Από τη συχνότητα 100.6 στο FΜ100, στις 17.00, και κάθε Τετάρτη το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης σας κρατούν συντροφιά με τη Ραδιοφωνική εκπομπή «Απογευματινός καφές με το ΑΜΘ». Μια ραδιοφωνική περιήγηση – ενημέρωση που αφορά στην πολύπλευρη δράση του ΑΜΘ.
Για το πρόγραμμα των εκπομπών, ενημερώνεστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΑΜΘ.
Συνδιοργάνωση: Δημοτικό Εθελοντικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 2 Μαρτίου και κάθε Πέμπτη
ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
«ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΙΔΕΣΤΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ Σ’ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ»
Με αφορμή την ολοκλήρωση της περιοδικής έκθεσης, θα πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις για τους επισκέπτες του Μουσείου. Στην έκθεση παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, η «Συλλογή Ραιδεστού» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Μέσα από αυτήν ξετυλίγονται η ιστορία και οι μνήμες των Ελλήνων που ζούσαν κάποτε στην Ανατολική Θράκη. Μίτο της αφήγησης αποτελούν οι αρχαιότητες που συγκέντρωσε από το 1871 και μετά ο Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος στη Ραιδεστό. Το 1922 σημαντικός αριθμός των μαρμάρινων μνημείων της συλλογής μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και παραδόθηκε στο μουσείο της πόλης.
Η ξενάγηση θα γίνεται από τις επιμελήτριες της έκθεσης.
Αίθουσα: Ι. Βοκοτοπούλου /ώρα: 12:00/είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 9 έως Σάββατο 11 Μαρτίου
30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΕΜΘ!
Για τριακοστή συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Μια επιστημονική συνάντηση που αφορά στις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Θα παρουσιαστούν συνθετικές εργασίες που αφορούν στις ανασκαφές και το αρχαιολογικό έργο της δεκαετίας 2007-2016.
Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΜΘ και του ΑΕΜΘ.
Συνδιοργάνωση: Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ. Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Τομέας Αρχαιολογίας – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – ΕΦΑΠΟΘ-ΕΦΑΠΕΘ.

Σάββατο 11 Μαρτίου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ
Διάλεξη του Γιάννη Σειραδάκη, Ομότιμου Καθηγητή Αστρονομίας του Α.Π.Θ. με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Οδεύοντας προς&nbsp την κατανόηση των λειτουργιών ενός αρχαίου Ελληνικού Υπολογιστή»
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας ακριβής&nbsp ημερολογιακός μηχανισμός. Κατασκευάστηκε το 150 -100 π.Χ.&nbsp και βρέθηκε τυχαίως το 1900 μ.Χ. Ήταν ο πρώτος (αναλογικός) υπολογιστής, με τον οποίο υπολογιζόταν οι κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και προβλέπονταν εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές).
Περιείχε ένα εκτιμώμενο εγχειρίδιο χρήσης.
Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα: Μ. Ανδρόνικος /ώρα: 11:00/είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 12 Μαρτίου
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!
Όλες τις Κυριακές του Μάρτη οι επισκέπτες του Μουσείου μεταξύ 12:00-2:00 θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα εκθέματά του μετά μουσικής με καλλιτέχνες της πόλης μας.
Αίθουσα: Φουγιέ /ώρα: 12:00-14.00/είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 15 Μαρτίου
«ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ»
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τον κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.
Διάλεξη της Αδαμαντίας Βασιλογάμβρου, Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων, με θέμα: Ένα «νέο» μυκηναϊκό ανάκτορο έρχεται στο φως στην Πελοπόννησο. Αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών στον Άγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου Λακωνίας.
Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα: M. Ανδρόνικος /ώρα: 19:00/είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 21 Μαρτίου
ΤΟ ΑΜΘ ΚΑΙ Η «ΤΕΧΝΗ»
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διάλεξη της Γιώτας Ατζακά, Ομότιμης Καθηγήτριας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., με θέμα:&nbsp «Ψηφιδωτά δάπεδα. Μια ακμάζουσα διακοσμητική τέχνη της αρχαιότητας»
Συνδιοργάνωση: Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΤΕΧΝΗ» – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα: Μ. Ανδρόνικος /ώρα: 20:00/είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 27 Μαρτίου
«ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ» ΒΡΑΔΙΝΑ ΣΤΟ ΑΜΘ
Διάλεξη της Κάτιας Κιλεσσοπούλου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης με θέμα: «Η Χαλκιδική του Γιώργου Παραλή (1908-1995)»
Συντονίζει η Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη
Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ» – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα: M. Ανδρόνικος /ώρα: 20:00/είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 30 Μαρτίου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ»
Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της περιοδικής έκθεσης «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς» διοργανώνεται επιστημονική συνάντηση αφιερωμένη στην ιστορική, αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά&nbsp της ανατολικής Θράκης.
Αίθουσα: Μ. Ανδρόνικος /ώρα: 19:00/είσοδος ελεύθερη

ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ… ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιανουαρίου 2016 – μέσα Απριλίου 2017
Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, έργα της «Συλλογής Ραιδεστού», που πριν από σχεδόν έναν αιώνα εμπλούτισαν τη μόνιμη συλλογή λίθινων αρχαιοτήτων του ΑΜΘ. Πρόκειται, ειδικότερα, για 37 λίθινα μνημεία (ανάγλυφα, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές), τα οποία συνιστούν μέρος της αρχαιολογικής συλλογής που είχε συγκροτήσει στα τέλη του 19ου αιώνα ο «Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος» στη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης.
Το 1922, μαζί με τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τον δρόμο της προσφυγιάς ακολούθησαν και οι αρχαιότητες της συλλογής, μέρος των οποίων παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 1922 στην τότε Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Από την ανασκαφή στην παρουσίαση
Διάρκεια έκθεσης: 14 Μαΐου 2016 – 31 Μαρτίου 2017
Φιλοξενούμενη φωτογραφική έκθεση η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Βόρειας Ελλάδος, με τη συμμετοχή των ΕΦΑ Πέλλας και Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος με τίτλο «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην κοινωνία».
Το φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκε από το πλούσιο αρχείο των Εφορειών Πέλλας και Ανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες με κεντρικό θέμα την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αλλά και τη γεμάτη εκπλήξεις εργασία μέσα στα σπήλαια.

ΤΟ ΑΜΘ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
A Journey to the Land of Immortals Treasures of Ancient Greece | Kobe City Museum, Ιαπωνία
Διάρκεια έκθεσης: 23 Δεκεμβρίου 2016 – 2 Απριλίου 2017