Ελίχρυσος: Γιατί το αποκαλούν φυτό της αιώνιας νεότητας

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το χρυσαφί λουλούδι

 

Με εντυπωσίασε το χρώμα και το σχήμα των λουλουδιών του, η δυνατή ανθώδη οσμή του καθώς και οι πλούσιες θεραπευτικές και καλλυντικές του ιδιότητες. Αν και φυτρώνει σε ακαλλιέργητους κυρίως τόπους, τόσο σε ηπειρωτικά όσο και παραθαλάσσια ή νησιωτικά μέρη, αποφάσισα να δοκιμάσω στον κήπο μου. Και ιδού τα αποτελέσματα…

Από τα άνθη του έκανα βάμμα και λάδι, που θα χρησιμοποιήσω στις συνταγές μου (καλλυντικές) και σίγουρα θα κάνω ένα στεφάνι, καθώς λέγεται πως φέρνει τύχη.

Για τον ελίχρυσο μπορείτε να βρείτε πολλά στοιχεία, ωστόσο το Life-Events. gr ξεχωρίζει 10 απ’ αυτά που θεωρεί πως είναι αρκετά, ώστε να πάρετε μία πρώτη… γεύση και να σας τραβήξει την προσοχή!

1. Η προέλευση της ονομασίας του πιθανόν πηγάζει από τις ελληνικές λέξεις ελίσσω -χρυσός ή ήλιος – χρυσός. Είναι γνωστό και ως Αμάραντος, ή Μάης, Σεμπρεβίβα (από το ιταλικό «sempre» και το «vivere», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ζωντανό για πάντα… Στη Θήρα το αποκαλούν καλομοιθιά, στην Κρήτη ανθονοίδα και αθάνατο στα Κύθηρα. Η διεθνής επιστημονική του ονομασία είναι Helichrysum stoechas και η ελληνική επιστημονική ονομασία Λειμώνιο το Κολπωτό.

2. Αυτό που πρέπει σίγουρα να μάθετε είναι πως ακόμη και όταν κοπεί, διατηρεί το άρωμα, το χρώμα και την ομορφιά του. Εξ ου πήρε και τις ονομασίες Αμάραντο και Σεμπρεβίβα.

3. Στην αρχαιότητα αλλά και στη μυθολογία οι αναφορές είναι πολλές. Συμβολίζει την αιώνια αγάπη και εμείς θα σταθούμε στη σύνδεσή του με το μύθο του Πάρη και της ωραίας Ελένης. Σε μία στάση τους στα Κύθηρα, στο ταξίδι τους προς την Τροία, η ωραία Ελένη ζήλεψε τη θεά Αφροδίτη και ο Πάρης θέλοντας να την καθησυχάσει της είπε, δείχνοντας το κίτρινο άνθος: «Βλέπεις αυτό το λουλούδι Τα μαλλιά σου έχουν το χρυσαφί του χρώμα, το σώμα σου μοιάζει με τον μίσχο του και το δέρμα σου είναι απαλό σαν τα πέταλά του. Η ομορφιά σου θα διατηρηθεί έτσι για πάντα». Και το λουλούδι ονομάστηκε σεμπρεβίβα.

4. Το αποκαλούν επίσης φυτό της αιώνιας νεότητας χάρη στις ιδιότητές του. Λένε πως συμβάλλει στην αναγέννηση των ιστών και βοηθά στο σχηματισμό ουλώδους ιστού. Εχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες, επαναφέρει το δέρμα σε πιο υγιή κατάσταση και καθυστερεί τη γήρανση χάρη στην ισχυρότατη κυταρρο-αναπλαστική του δράση.

5. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη ελίχρυσου, όλα αποστάζονται, αλλά οι ειδικοί λένε πως μόνο ο ιταλικός ελίχρυσος(Helichrysum Italicum) παράγει το πραγματικό «αθάνατο» έλαιο (immortele oil). Είναι από τα πολυτιμότερα και ακριβότερα αιθέρια έλαια. Περιέχει υδρογονάνθρακες, φλαβονοειδή, σεσκιτερπένια, καμφερόλη, κερκετίνη, λουτεολίνη, οξικό εστέρα νερόλης.

6. Οι βλαστοί και τα άνθη του φυτού εμφανίζουν αποχρεμπτικές, εφιδρωτικές και καθαρτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Το αιθέριο έλαιο του φυτού έχει επουλωτικές, αντιγηραντικές, αναπλαστικές, αντιφλεγμονώδεις, αιμοστατικές και λιπολυτικές ιδιότητες. Συνιστάται για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως έγκαυμα, ακμή, έρπη, πληγές, μώλωπες και εκζέματα.

7. Στη λαϊκή ιατρική το αιθέριο έλαιο φαίνεται να εμφανίζει σπασμολυτικές, αναλγητικές, αντιμικροβιακές, αντισηπτικές, χολαγωγές, διουρητικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, μεταξύ άλλων. Στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά για χοιράδωση (φυματίωση των λεμφαδένων), άσθμα, αρθρίτιδα, και πονοκεφάλους, αλλά και για σκουλήκια των εντέρων. Στην ομοιοπαθητική, παρασκευάζεται βάμμα από το νωπό φυτό και χορηγείται για διαταραχές της χοληδόχου κύστης και λουμπάγκο.

8. Το λάδι του ελίχρυσου αποτελεί εξαιρετικό λάδι για μασάζ και εντριβές, ειδικά για πόνους μυών και έντονη σωματική καταπόνηση. Βοηθάει στην ανάπλαση των τραυμάτων, προσφέρει ισχυρές ιδιότητες στην αναγέννηση και επανασύνδεση των τραυματισμένων ιστών, είναι ιδανικό για το κατεστραμμένο δέρμα, αναπλάθει το πόδι της χήνας, μειώνει τις διχρωμίες και τις ουλές, αυξάνει την κυκλοφορία του κυκλοφορικού κ.α.

9. Εκχύλισμα Ελίχρυσου: Το εκχύλισμα ελίχρυσου βγαίνει από τα άνθη του φυτού και είναι αντιγηραντικό, αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό. Προστατεύει το δέρμα και το χρώμα των μαλλιών από τον ήλιο. Είναι ελαιοδιαλυτό, δηλαδή διαλύεται σε λάδι.

Ανθόνερο Ελίχρυσου: Το ιταλικό βιολογικό ανθόνερο Ελίχρυσου απομονώνεται με απόσταξη ατμού. Ιδανικό για το ευαίσθητο και ώριμο δέρμα, είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό για ανακούφιση από την ψωρίαση και το έκζεμα.

Αλλες χρήσεις: Τα κεφάλια των λουλουδιών έχουν την ικανότητα να διατηρούνται μετά την ξήρανση και γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς. Χρησιμοποιούνται ακόμη σε συνθέσεις αποξηραμένων φυτών.

10. Πριν από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, το 1992, μεγάλες ποσότητες αιθέριου ελαίου ελίχρυσου, απεστάζοντο εκεί. Τα τελευταία δέκα χρόνια επανήλθε η παραγωγή από τις χώρες Κροατία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη. Στην πόλη Γκρας της Γαλλίας το χρησιμοποιούσαν για τον αρωματισμό καπνού…

Κλείνοντας δε θα μπορούσαμε να μη κάνουμε μία αναφορά στη δημοτική μας παράδοση και στο τραγούδι «Αμάραντος»
«Για ιδέστε τον αμάραντο
σε τι γκρεμό φυτρώνει,
φυτρώνει μεσ’ τα δύσβατα,
στις πέτρες, τα λιθάρια,
ποτέ του δεν ποτίζεται
και δεν κορφολογιέται.
Το τρών τα ‘λάφια και αρρωστούν,
τ’ αγρίμια και ημερεύουν».

Με πληροφορίες από το Wikipedia.org, botanologika.gr, ingolden.gr

* To παραπάνω άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή ή προτροπή. Για την καλύτερη χρήση των βοτάνων, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Και μην ξεχνάτε: Τα βότανα δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *