Ευωδιαστό και θαυματουργό θυμαράκι!

θυμάρι βότανα φθινόπωρο κρυολόγημα

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό το δώρο της ελληνικής φύσης – Τι λένε οι επιστήμονες…

Ολους λίγο πολύ μας έχουν συντροφεύσει οι ευωδιές του σε κάποιο ταξίδι μας… Οποια γωνιά της Ελλάδας και αν επιλέξατε για την εξόρμησή σας, από τη θάλασσα και τα νησιά, μέχρι την ύπαιθρο και τα βουνά, η μυρωδιά του βρίσκεται πάντα μέσα στις πιο όμορφες αναμνήσεις μας.

Ο λόγος για το θαυματουργό θυμάρι, που στολίζει το καλοκαίρι τους ελληνικούς αγρούς και όχι μόνο, με τα μικρά μωβ ανθάκια του ενώ το άρωμα που αναδύει είναι δυνατό και ευχάριστο. Εξαιρετικά ανθεκτικό, φυτρώνει ακόμη και στα πιο άγονα σημεία ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητό και στις μέλισσες, με το ξακουστό θυμαρίσιο μέλι να θεωρείται από τα καλύτερα. Χάρη στις πλούσιες αρωματικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, το θυμάρι βρίσκει εφαρμογή στην εναλλακτική ιατρική και φυσικά στη μαγειρική.

Γνωρίζετε ότι…
*Ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε μπάνιο σε νερό με θυμάρι για να απαλλαγεί από τις ψείρες, ενώ στη Ρώμη χρησιμοποιούταν κυρίως από τους αυτοκράτορες για να προστατευθούν από τη δηλητηρίαση.
*Στην αρχαιότητα έκαιγαν δέσμες θυμαριού για να καθαρίσουν τους ναούς και τα σπίτια τους και να προκαλέσουν ένα πνεύμα θάρρους σε αυτούς που το εισέπνεαν.
*Το θυμάρι ήταν ένα παραδοσιακό δώρο που προσφερόταν στους άνδρες που πήγαιναν στη μάχη. Οι περισσότεροι στρατιώτες το έβαζαν στις τσέπες, στα ρούχα ή την πανοπλία τους ως ορατή ένδειξη τιμής.
*Οταν το φορούσε κάποιος στη μάχη, το θυμάρι χρησίμευε διπλά: ως βότανο ταρίχευσης από την εποχή των Αιγυπτίων και μια ισχυρή ενίσχυση για εκείνους που κάνουν το πέρασμά τους στην επόμενη ζωή.
*Βρέθηκε στον τάφο του Τουτανχαμόν, αφού οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στις βαλσαμώσεις.
*Στον Μεσαίωνα έγινε γνωστή η θεραπευτική του δράση στους πνεύμονες και τους βρόγχους.

20771783 500121183665270 1133799302 o

Οι ευεργετικές του ιδιότητες, η μαγειρική και οι άλλες χρήσεις του
1. Τα φύλλα και οι ανθοφόρες κορυφές του συλλέγονται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Πιο γνωστό προϊόν του είναι το εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι.
2. Η θυμόλη και η καρβακρόλη είναι οι δύο βασικές ουσίες που περιέχει και για το λόγο αυτό έχει έντονες αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
3. Ως έγχυμα, θεωρείται δυναμωτικό και τονωτικό του οργανισμού και είναι αντισπασμωδικό και μαλακτικό του στομαχιού.
4. Το ζεστό ρόφημα θυμαριού είναι εφιδρωτικό και συνεπώς αποτελεσματικό και κατευναστικό σε περιπτώσεις κρυολογήματος, βρογχίτιδας, αμυγδαλίτιδας, βήχα, άσθματος, γαστρίτιδας, κρυώματος της κοιλιάς συνοδευόμενη από διάρροια, διάρροιας, τροφικών δηλητηριάσεων και πυρετού.
5. Σε περιπτώσεις λοιμώξεων των πνευμόνων που χαρακτηρίζονται από παχύρρευστο, κιτρινωπό φλέγμα λειτουργεί αποτελεσματικά προκαλώντας απόχρεμψη κολλωδών βλεννών.
6. Σαν βάμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάνοντας εντριβές για να δυναμώσουν μέλη του σώματος ενώ με θυμαρέλαιο μπορούμε να κάνουμε επάλειψη και καθαρισμό πληγών.
7. Ενα ζεστό μπάνιο με νερό που περιέχει εκχύλισμα θυμαριού, προσφέρει ευεξία, ξεκούραση και ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματικών παθήσεων.
8. Καταπολέμα την ψωρίαση και την ακμή ενώ οι κομπρέσες του δρουν κατά των μυϊκών σπασμών (στραβολαίμιασμα) και των τσιμπημάτων από έντομα.
9. Κάνουμε γαργάρες ή στοματικές πλύσεις κατά το πονόλαιμου και της ουλίτιδας ενώ εξωτερικά χρησιμοποιείται για όσους πάσχουν από ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους.
10. Το θυμάρι έχει έντονη, πικάντικη γεύση, που θυμίζει ρίγανη. Το χρησιμοποιούμε ως μπαχαρικό για να αρωματίσουμε κρέατα, ψάρια, πίτες, ζυμαρικά, σούπες, διάφορες σάλτσες (π.χ. ντομάτας) και τυριά (κυρίως τα κρεμώδη).
11. Πολλοί τοποθετούν ολόκληρα τα κλωνάρια του σε μπουκάλια με λάδι ή ελιές, ξίδια αλλά και τουρσιά για να τους χαρίσουν επιπλέον άρωμα. Καταναλώνεται και φρέσκο και ξηρό. Το αποξηραίνεται όπως τη ρίγανη.
12. Λειτουργεί και ως εντομοαπωθητικό φυτό. Μια γλάστρα με θυμάρι θα κρατήσει μακριά &; και, πάνω απ’ όλα, με οικολογικό τρόπο &; μύγες, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα.
13. Για να παρασκευάσουμε έγχυμα βάζουμε 1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι, χωρίς κοτσάνι, σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάσουμε για 10 λεπτά και μετά το σουρώνουμε. Το μείγμα που προκύπτει το χρησιμοποιούμε εξωτερικά για τον καθαρισμό και την επούλωση των πληγών, για γαργάρες και φυσικά το πίνουμε 1 με 2 φορές την ημέρα. < br />Προσοχή: Αν και ολόκληρο το φυτό σε θεραπευτικές δόσεις είναι ασφαλές, αντενδείκνυται στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τι λένε οι επιστήμονες
Οι επιστήμονες έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν διάφορες μελέτες σχετικά με την επίδραση του άγριου θυμαριού στον οργανισμό μας. Εμείς συλλέξαμε μερικές από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε.

20771864 500121350331920 374884328 o

Ο ρόλος του στην υπέρταση
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, ότι ένα υδατικό εκχύλισμα που λαμβάνεται από το άγριο θυμάρι (Thymus serpyllum L.) μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια που έχουν παρόμοιες αποκρίσεις με τους ανθρώπους σε υπερτασικές καταστάσεις και έτσι οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως θα επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.

Στον καρκίνο του παχέος εντέρου
Παράλληλα, μία άλλη μελέτη από το πανεπιστήμιο Nova de Lisboa στην Πορτογαλία ανέφερε στο επιστημονικό περιοδικό Natural Product Communications, ότι «η παρουσία αυτών των συστατικών που χαρακτηρίζονται από κυτταροτοξικότητα επί των όγκων στον καρκίνο του παχέος εντέρου, δείχνει ότι το εκχύλισμα του θυμαριού τύπου mastichina L. μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι αυτού του τύπου καρκίνου».

Στον καρκίνο του μαστού
Ογκολόγοι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Celal Bayar στην Τουρκία διεξήγαγαν μελέτη για να καθορίσουν ποια επίδραση μπορεί να έχει το άγριο θυμάρι (Thymus serpyllum) στη δραστηριότητα του καρκίνου του μαστού, αναφέροντας στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition και Cancer, πως το άγριο θυμάρι προκάλεσε τον θάνατο ορισμένων καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Στη θεραπεία της ακμής
Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το βάμμα ενός συγκεκριμένου βοτάνου εξολοθρεύει το βακτήριο που σχετίζεται με την ακμή εξίσου αποτελεσματικά με τις φαρμακευτικές κρέμες.
Οι ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λιντς, εξέτασαν τις επιδράσεις του βάμματος θυμαριού, το οποίο διαπίστωσαν πως ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο βακτήριο της ακμής. Οταν συγκρίθηκε η δράση του βάμματος αυτού με εκείνη αντιβιοτικών αλοιφών, διαπιστώθηκε πως ήταν εξίσου, αν όχι περισσότερο, αποτελεσματικό.

*Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τα βότανα δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και είναι καλό για τη σωστή χρήση τους να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Με πληροφορίες από: onmed.gr, iatropedia.gr, medicalnewstoday.com, europolitis.eu

20746833 500121143665274 1674253200 o

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *