Αστυπάλαια, η «πεταλούδα» του Αιγαίου!

Ιδανικός προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές

Αστυπάλαια. Αν και έχει πολλά κυκλαδίτικα στοιχεία, ανήκει στα Δωδεκάνησα. Το άνυδρο τοπίο με θάμνους, η ακρόπολη με τα κάτασπρα σπίτια ολόγυρα και τα γραφικά ξωκλήσια σε κάθε γωνιά της, συνθέτουν το τοπίο του νησιού, που τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει στη βιομηχανία του τουρισμού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί οφείλει την ονομασία του στη Νύμφη Αστυπάλαια, κόρη του Φοίνικος και σύζυγο του Ποσειδώνα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που την αποκαλούν και «πεταλούδα» του Αιγαίου!

Χτισμένη σε λόφο που εισχωρεί στη θάλασσα σχηματίζοντας δύο όρμους: το λιμάνι (Πέρα Γιαλό) και τον όρμο Λιβάδια, είναι η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα.  Στην κορυφή δεσπόζει το επιβλητικό κάστρο με τη σκούρα ντόπια πέτρα, απ’ όπου ξεπροβάλλουν η Παναγία του Κάστρου (Eυαγγελίστρια) και ο Άγιος Γεώργιος. Την ίδια στιγμή, σπίτια κατάλευκα περιτριγυρίζουν το κάστρο δίνοντας κυκλαδίτικο χρώμα στον οικισμό, ενώ στον αυχένα του λόφου ξεχωρίζουν οι καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι, από τα στολίδια της Χώρας.

Λίγο έξω από ττη Χώρα βρίσκονται τα Λιβάδια, παραθαλάσσιος οικισμός, απλωμένος σε εύφορη κοιλάδα, στο μυχό του ομώνυμου όρμου. Βορειοανατολικά από τη Χώρα βρίσκεται η Ανάληψη, γνωστή και ως Μαλτεζάνα, παραθαλάσσιος οικισμός, απλωμένος σε μικρή κοιλάδα με ωραία αμμουδιά. Εκδρομικά σκάφη μεταφέρουν τους παραθεριστές από την Ανάληψη στις παραλίες της Αστυπάλαιας και τα κοντινά νησάκια (Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή, Κουτσομύτι, Κουνούποι και Σύρνα).

Δείτε επίσης:   Ελληνικό ΥΠΕΞ: "Συμβουλευτικό το δημοψήφισμα - Ο εθνικισμός δε δίνει προοπτική"

Μοναδική εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη με σκάφος στο σπήλαιο του Νέγρου (στον όρμο Βάτσες, στη νότια ακτογραμμή του νησιού) και στο σπήλαιο του Δράκου (στο βόρειο άκρο του νησιού). Για κολύμπι ιδανικές είναι οι παραλίες Λιβάδια, Τζανάκι, Μούρα, Πάπου, Άγιο Κωνσταντίνο, Βάτσες, Καμινάκια, Άγιο Ιωάννη, Πάνορμο, Παχιά Άμμο, Δεύτερο και Τρίτο Μαρμάρι, Ανάληψη, Μπλε Λιμανάκι, Σχοινώντα, Καρέκλη, Βρύση και Βαθύ. Καλές διακοπές και καλά να περάσετε!

    

Σχετικές δημοσιεύσεις