Η «αθέατη χιονάτη» της Ελλάδας (BINTEO & ΦΩΤΟ)

Το χωριό που βρίσκεται στα 1.350 μ. και συγκαταλέγεται στα δέκα ομορφότερα της Ευρώπης

Οι πρώτοι κάτοικοί του, του είχαν δώσει το όνομα Νιβεάστα, βλαχικής προέλευσης, με τρεις ερμηνείες: 1. «Νύμφη» λόγω της ομορφιάς του χωριού και της τοποθεσίας του, β) «αθέατη» (ni vista), πιθανώς διότι βρισκόταν σε σημείο όπου δεν γινόταν εύκολα ορατό και γ) «χιονάτη» ή «εκεί όπου μένει το χιόνι» (nives sta).
Αν ακόμη δεν καταλάβετε για ποιο χωριό μιλάμε, τότε ήρθε η ώρα να το αποκαλύψουμε. Ο λόγος φυσικά για το Νυμφαίο, το οποίο υιοθέτησε την ονομασία αυτή το 1928.
Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Ελλάδας, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, πάνω στις κορυφογραμμές του όρους Βίτσι, στο νομό Φλώρινας.
Η ορεινή αυτή αποκάλυψη, κρίθηκε το 1978 ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός» ενώ συγκαταλέγεται, σύμφωνα με την UNESCO, στα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Μετά την αστικοποίηση της δεκαετίας του 1950, το Νυμφαίο ερήμωσε, με αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά σπίτια του να μεταβληθούν σε ερείπια έως τα μέσα του 1980, οπότε και άρχισε η μεταστροφή του κλίματος από πολλούς Νιβεστιανούς, που επέστρεψαν στην πατρίδα τους και άρχισε η σταδιακή ανάδειξη του οικισμού.

Μια «ζωγραφιά» φτιαγμένη από πέτρα
Πετρόκτιστα σπίτια με τσίγκινες σκεπές, λιθόστρωτα καλντερίμια και ιστορικά αρχοντικά με μοναδική αρχιτεκτονική συνθέτουν το σκηνικό του χωριού, το οποίο περικλείεται από ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον, με δάση από οξιές και λειμώνες.

Η αμφιθεατρική του τοποθεσία, σου επιτρέπει να αγναντεύεις κάθε άκρη του χωριού καθώς επίσης και την ανοικτή θέα προς το νότο με τις πλατιές λίμνες, με πιο γνωστή την Βεγορίτιδα ( Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών οι υπόλοιπες) και τον κάμπο.

Το Νυμφαίο αποτελεί πραγματικά μία «ζωγραφιά» φτιαγμένη από πέτρα, ιδανικός τόπος για κάθε εποχή του χρόνου, μιας και η καθεμία του προσδίδει κάτι ξεχωριστό. Για το λόγο αυτό, συν ότι ο επισκέπτης αποκλείεται να πλήξει με όλα αυτά που έχει να δει και να κάνει, συγκαταλέγεται στους ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς.

Η Νίκειος Σχολή, το Μουσείο με τις συλλογές και η παράδοση
Τα τελευταία χρόνια, σημαντικοί άνθρωποι που κατάγονται από το χωριό, συνέβαλλαν ουσιαστικά στη σημερινή μεταμόρφωσή του. Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος του, Νικόλαος Μέρτζος και η οικογένεια Μπουτάρη. Εγιναν αναστηλώσεις στα αρχοντόσπιτα, δημιουργήθηκαν ξενώνες και μαγαζιά, με το Νυμφαίο να επανακτά την παλιά του αίγλη.
Ετσι, ο επισκέπτης σήμερα έχει περισσότερους από έναν λόγους για να το επισκεφθεί… Τι μπορείτε να κάνετε; Περπατήστε στα υπέροχα σοκάκια, θαυμάστε και φωτογραφηθείτε στα επιβλητικά αρχοντικά, με τις στέγες από λαμαρίνες, που είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μη κρατούν το χιόνι. Επισκεφθείτε τη Νίκειο Σχολή, το σήμα κατατεθέν του Νυμφαίου, δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου (1875-1930). Αν και δε λειτουργούσε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών, αποτελεί πλέον Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δείτε το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά, τον ναό του προστάτη Αγίου Νικολάου, με τις καμπάνες του 1856 και 1862 από την Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό καθώς και το «Σπίτι των Χρυσικών» ένα τριώροφο επισκέψιμο αρχοντικό. Φυσικά δεν μπορεί να μην περάσετε από το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας όπου εκτίθενται μοναδικές συλλογές ασημικών και εργαλείων ασημικής, σπάνια πολύτιμα έπιπλα και περισσότερα από 60 ζωγραφικά πορτραίτα των επιφανέστερων Αρμάνων (Βλάχων) εθνικών ευεργετών, αρματολών και εθνικών αγωνιστών, πρωθυπουργών, πατριαρχών και Διδασκάλων του Γένους.

Μιλήστε με τους ντόπιους για την ένδοξη εποχή του χωριού, όταν από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα πρωταγωνιστούσε στα εμπορικά δρώμενα ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας των Βαλκανίων.

Δείτε επίσης:   Γράμμος Καστοριάς: Στα ηρωικά χώματα του ομώνυμου βουνού (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Αρκτούρος, το πάρκο άγριας φύσης και η ιππασία
Φυσικά δεν μπορεί να μην κάνετε βόλτα στο εντυπωσιακό Πάρκο Αγριας Φύσης και υπαίθριας αναψυχής Νυμφαίου, που εκτείνεται σε 1.800 περιφραγμένα στρέμματα του κοινοτικού δάσους και φιλοξενεί ελάφια αλλά τον χώρο που δραστηριοποιείται η μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση του Αρκτούρου, που ασχολείται με την καφέ αρκούδα και το λύκο. Αν είστε τυχεροί και είναι η κατάλληλη εποχή θα δείτε και τις αρκούδες, που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις τους, σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.
Και αν νομίζετε ότι τελειώσαμε, μπορούμε να σας προτείνουμε και άλλα… Κάντε ιππασία, που αποτελεί θαυμάσια επιλογή μια και η Κοινότητα του Νυμφαίου διατηρεί 14 θαυμάσιους κέλητες των Αλπεων, έτοιμους να προσφέρουν ανεπανάληπτες συγκινήσεις. Στις επιλογές σας μπορείτε να συμπεριλάβετε το mountain bike αλλά και την πεζοπορία.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα και να επισκεφθείτε το καταπληκτικό μαγαζάκι του αστικού συνεταιρισμού γυναικών Νυμφαίου «Η Νύμφη», όπου θα βρείτε λογής λογής σπιτικές λιχουδιές (μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά κτλ.) καθώς και εργόχειρα, κοσμήματα, ξυλόγλυπτα και αναμνηστικά.

Με πληροφορίες από el.wikipedia.org, clickatlife.gr, in2life.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις