Χανιά: Μια πόλη… χίλιες εικόνες!

Η Κρήτη γενικότερα έχει ένα απαράμιλλο κάλλος, αλλά η πόλη των Χανίων είναι το κάτι άλλο

«Θεσσαλονίκη με Χανιά θα φτιάξω ένα γεφύρι, κάθε Σαββατοκύριακο να με έχεις μουσαφίρη». Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο εφικτό είναι αυτό το έργο και πόσο μπορεί να κοστίσει, αλλά πιστεύω ότι πάρα πολλοί είναι αυτοί που θα επιθυμούσαν την υλοποίηση του. Για έναν απλό λόγο. Τα Χανιά είναι πανέμορφα. Γενικότερα η Κρήτη έχει ένα απαράμιλλο κάλλος, αλλά η πόλη των Χανίων είναι το κάτι άλλο. Ο επισκέπτης μπορεί όλες τις εποχές του χρόνου να απολαύσει την φιλοξενία των Κρητικών και να… μαζέψει αναμνήσεις για μια ζωή!

Για να μπορέσω να θυμηθώ και εγώ τι πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί κάποιος κατά τη διαμονή του στα Χανιά ζήτησα τη βοήθεια του κοινού. Και όταν λέω κοινό εννοώ την κολλητή μου Ρωξάνη, που εδώ και πολλά χρόνια ζει στην Κρήτη και έχει δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Και να φανταστείτε ότι και αυτή δυσκολεύτηκε να μου απαριθμήσει τα αξιοθέατα γιατί όντως είναι πολλά.

Ξεκινάμε από το γραφικά σοκάκια στην παλιά πόλη τα οποία θα σε οδηγήσουν στο λιμάνι. Το δυνατό χαρτί της πόλης που σφύζει από ζωή είτε είναι φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη και καλοκαίρι. Κάπου εκεί θα δείτε και τον Φάρο και μπορείτε να περπατήσετε και να ανεβείτε για να απολαύσετε την πανέμορφη θέα.

Και συνεχίζουμε… Με το Γυαλί Τζαμί επίσης στο λιμάνι, το ναυτικό μουσείο με το φρούριο Φιρκά. Ο Φιρκάς είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά Ενετικά φρούρια. Αποτελούσε τον κύριο Ενετικό στρατώνα της πόλης και ήταν κτισμένο σε καίρια θέση, προστατεύοντας την είσοδο του λιμανιού και  αποτελεί για τους Κρητικούς το σύμβολο των σκληρών αγώνων τους για την απελευθέρωση του νησιού.

Δείτε επίσης:   Αστέρας του Χόλιγουντ "κόλλησε" με την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Εντυπωσιακά είναι επίσης το αρχαιολογικό μουσείο στην οδό Χαλήδων στην μητρόπολη, η Παναγία τριμάρτυρη η μητρόπολη των Χανίων, η δημοτική πινακοθήκη, ο μιναρές στην Νταλιάνη, η δημοτική αγορά και τα μαχαιράδικα. Αξίζει να επισκεφτείτε τα Ταμπακαριά, συνοικία που από τις αρχές του 19ου αιώνα είχαν εγκατασταθεί οι βυρσοδέψες για την επεξεργασία των δερμάτων. Πρόκειται για μια πολύ ατμοσφαιρική περιοχή, ένα αρχιτεκτονικό μνημείο της βιομηχανικής εποχής. Την Σπλάντζια, το Θέρισσο, την οικία του Βενιζέλου στη Χαλέπα και φυσικά τους τάφους των Βενιζέλων.

Του Ελευθέριου και του Σοφοκλή Βενιζέλου που βρίσκονται σε μια έξοχη τοποθεσία επάνω στον λόφο του προφήτη Ηλία, μόλις 5 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη των Χανίων. Αντικριστά ο ένας στον άλλο, βρίσκονται μέσα σ’ ένα πανέμορφο πάρκο με κήπους, λιθόστρωτα δάπεδα, δρομάκια, σκαλοπάτια και πεζούλια, κάτω από την σκιά των πεύκων, ενώ αυτό που προσδίδει φοβερή ομορφιά στο χώρο είναι το γαλάζιο της θάλασσας και η πανοραμική θέα στα Χανιά και στην ευρύτερη περιοχή!

Τέλος, δεν γίνεται να επισκεφτείτε τα Χανιά και να μην δοκιμάσετε τους αμέτρητους παραδοσιακούς μεζέδες … παρέα με ένα ποτηράκι τσικουδιά. Και φυσικά να δοκιμάσετε το φημισμένο ζουμερό κέικ σοκολάτας στην «κουκουβάγια» με την απίστευτη θέα έτσι για το… happy end! Όλα αυτά εν συντομία τώρα που μπαίνει η άνοιξη. Για το καλοκαίρι έπεται άλλο αφιέρωμα. Καλά να περάσετε!

    

 

Σχετικές δημοσιεύσεις