Επίσκεψη στο μοναστήρι της Ρίλα

Χτισμένη σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, στην κοιλάδα του ποταμού Ρίλσκα, στην οροσειρά Ρίλα της Βουλγαρίας, από την οποία πήρε και το όνομά της, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη. Σε υψόμετρο 1150 μέτρων, το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και αποτελεί λίκνο της ορθοδοξίας για τη Βουλγαρία. Αποτελείται από μια βασιλική, ένα πύργο και τα κελιά όπου μένουν οι μοναχοί. Ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το επισκέπτονται πλήθος πιστοί κάθε χρόνο. Θαυματουργές εικόνες, εξαιρετικές και σπάνιες αγιογραφίες που φιλοτεχνούν κάθε κόχη εσωτερικά και περιμετρικά του ναού, μοναστηριακό μουσείο και άλλα ενδιαφέροντα, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μνημείο της ορθοδοξίας.

Ο βίος του
Το 865 ο πρίγκιπας Βουλγαρίας Μπορίς Μιχαήλ αποφασίζει όλος ο Βουλγαρικός λαός να ασπαστεί τον χριστιανισμό. Οι αρετές της χριστιανικής πίστης γίνονται παράδειγμα προς μίμηση. Ιδρύονται έτσι οι πρώτες μονές, όπου θεοφώτιστοι άνδρες και γυναίκες αρχίζουν να ζουν μοναστική ζωή. Ως ένας από τους ευλογημένους τόπους για πνευματική άσκηση στον δρόμο της Χριστιανικής τελειότητας, αναδεικνύεται από τον Θεό και το βουνό της Ρίλας. Εδώ έρχεται και ασκητεύει ο όσιος Ιωάννης της Ρίλας, ο θαυματουργός. Γεννηθείς το 876, ο όσιος γίνεται ο μεγαλύτερος ασκητής όλων των γειτονικών χωρών, τιμώμενος και λατρευόμενος από όλους τους ορθόδοξους λαούς. Ο Aγιος Ιωάννης της Ρίλας κατάγεται από το χωριό Σκρινύ, κοντά στο Μπομπόσεβο της Ντούπνιτσα. Μόλις συμπλήρωσε τα 25 χρόνια, έλαβε το μοναστικό σχήμα σε μοναστήρι του κοντινού βουνού Ρούεν και ξεκίνησε τον δύσκολο, αλλά ένδοξο δρόμο της πνευματικής τελειοποίησης.

Μετά από λίγα χρόνια κατευθύνεται προς το παρθένο, τότε, βουνό Ρίλα, όπου οι βράχοι του προσφέρουν κατάλυμα και ο ουρανός, στέγη. Δώδεκα χρόνια ασκητεύει σε σπήλαιο στους βράχους και επτά χρόνια κάτω από τον ουρανό. Η εξαιρετική δύναμη της πίστης του και η πλήρης αφοσίωσή του στην προσευχή και τη νηστεία, γίνονται τα βασικά του όπλα στον αγώνα εναντίον όλων των επιθέσεων του πονηρού. Γύρω του δημιουργείται πολυπληθής αδελφότητα και με τον τρόπο αυτόν, ο όσιος Ιωάννης γίνεται πρωτοπόρος του κοινόβιου μοναχισμού στους Βούλγαρους. Εκοιμήθη την 18η Αυγούστου 946, αφού έχει αφήσει περίφημη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές μοναχών, ιερέων και λαϊκών.

Δείτε επίσης:   Αποκριάτικες... εξορμήσεις στην Βόρεια Ελλάδα

Οι συνεχιστές
Ο θαυμαστός πνευματικός βίος του βραβεύεται από τον Θεό με αφθαρσία του ιερού σώματός του, το οποίο αναβλύζει ιάματα στους πιστούς πάνω από μια χιλιετία. Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα μετατρέπεται σε κατ΄ εξοχήν ιερό τόπο της Βουλγαρίας, στήριγμα του λαού στους αιώνες του οθωμανικού ζυγού (14ος-19ος αιώνας). Οι μοναχοί, στην πλειοψηφία τους λόγιοι άνδρες των γραμμάτων, της υμνογραφίας, της ψαλτικής, της αγιογραφίας, της γλυπτικής και των άλλων ιερών τεχνών, συνεχίζουν το έργο του όσιου και θεοφόρου πατρός Αγίου Ιωάννη της Ρίλας, του θαυματουργού.

Η Κοίμηση του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα

Σχετικές δημοσιεύσεις