Η Ελλάδα έχει έρημο και βρίσκεται στο… Αιγαίο!

Το πιστεύετε, δεν το πιστεύετε στη χώρα μας υπάρχει μία μικρή «Σαχάρα», η οποία δε βρίσκεται σε κάποιο σημείο της ηπειρωτικής χώρας αλλά σε αγαπημένο νησί…

Πρόκειται για τη Λήμνο! Οσοι είχατε την τύχη να την επισκεφθείτε το διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι, όσοι πάλι δεν το πράξατε ακόμη, σίγουρα όταν σας δοθεί η ευκαιρία να το κάνετε.

Στη βόρεια πλευρά του νησιού, 3 χιλιόμετρα από χωριό Κατάλακκος και κοντά στην παραλία Γομάτι, σε μία έκταση 70 στρεμμάτων, θα συναντήσετε ένα αναπάντεχο, εξαιρετικά σπάνιο και αλλόκοσμο τοπίο με ελάχιστη βλάστηση. Είναι οι λεγόμενες Αμμοθίνες ή διαφορετικά Παχιές Αμμουδιές της Λήμνου, μία μικρογραφία κάποιας αφρικανικής ερήμου, με αμμόλοφους που αλλάζουν διαρκώς σχήμα, ανάλογα με το… χορό του βοριά.
Το αξιοσημείωτο είναι πως οι Αμμοθίνες, οι οποίες είναι αμμώδεις λόφοι με ψιλή άμμο και δημιουργούνται από την παράλληλη δράση του αέρα και της θάλασσας, υπάρχουν συνήθως σε παράκτιες περιοχές, σε αντίθεση με τη Λήμνο, που βρίσκονται μακριά από το υγρό στοιχείο (2χλμ).
Το γεγονός αυτό μαρτυρά πως εκεί υπήρχε θάλασσα, κατά την παλαιολιθική εποχή, ενώ οι δυνατοί άνεμοι «ταξίδεψαν» την άμμο.

Τα λευκά κρινάκια και η Ρένα Βλαχοπούλου
Οι Αμμοθίνες της Λήμνου αποτελούν σημαντικούς οικότοπους. Περιμετρικά της «ολόχρυσης» ερήμου υπάρχει ελάχιστη βλάστηση, από πικροδάφνες, θυμάρι, λυγαριές, αγριελιές και αγριοχλαδιές ενώ διάσημα είναι τα λευκά κρινάκια, γνωστά στην Ελλάδα ως οι κρίνοι της θάλασσας που ανθίζουν σε αμμώδεις παραθαλάσσιες περιοχές. Εκεί θα συναντήσετε και τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού πύργου της Μεγίστης Λαύρας.
Το μαγευτικό και πανέμορφο τοπίο στη Λήμνο δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητο από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Αποτέλεσε σκηνικό για αρκετά διαφημιστικά σποτ, όπως και για την ελληνική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Μία Ελληνίδα στο χαρέμι», με πρωταγωνίστρια την Ρένα Βλαχοπούλου το 1971.

Δείτε επίσης:   Αποκριάτικες... εξορμήσεις στην Βόρεια Ελλάδα

Το ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο είναι μοναδικό στην Ελλάδα, σε ένα νησί που έχει πολλά και διάφορα να σας δείξει και ακόμη περισσότερα να σας προσφέρει…

Πηγή φωτογραφιών: wondergreece.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις