Καλύβα Ξάνθης:Το ετήσιο αντάμωμα του Προφήτη Ηλία

1.jpg

Περιγραφή κειμένου Αβραάμ Θεοδωρίδης-Συγγραφέας

Η οροσειρά της Ροδόπης που κάποτε ήταν το Άγιον Όρος της Θράκης αριθμοί πάρα πολλά γραφικά χωριά, ένα απ’ αυτά είναι η Καλύβα-Ξάνθης που βρίσκεται μετά την Σταυρούπολη και στρίβοντας από Νεοχώρι παίρνεις τον μακρουλό και φιδωτό ανηφορικό δρόμο βόρεια προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

καλυβα1

Κυριακή πρωί 23/7/17 φτάσαμε στο χωριό και προσκυνήσαμε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία όπου η εορτή μεταφέρθηκε Σαββατοκύριακο για να μπορέσουν να έρθουν όσοι επιθυμούν μιας και είναι αργία. Είναι το ετήσιο αντάμωμα των Καλυβιωτών μια που το χωριό έχει εγκαταληφθεί εδώ και έξι δεκαετίες. Ελάχιστα σπιτάκια κατοικούνται κατά την θερινή περίοδο και όπως ομολογούν οι ίδιοι αυτός ο τόπος είναι το ησυχαστήριο τους.

καλυβα εκκλησια

Γραφικά λιτά σπαρτιατικά προσφυγικά αλλά φιλόξενα και πρόσχαρα με οικοδεσπότη τον Ταουσανίδη Μιχάλη ο οποίος μας ξενάγησε, μας πληροφόρισε, μας φιλοξένισε και μας είπε ιστορίες για τα παλιά και τα νέα…
Υποσχεθήκαμε ότι θα ξανά έρθουμε και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για την πόλη της Ξάνθης με μια στάση στο ιστορικό Κάστρο της Καλύβας που χρονολογείτε από την εποχή του Φιλίππου. Πατέρας και γιός ατένισαν απο εδώ το απέναντι κάστρο της Πασχαλιάς του χωριού των Παππούδων. Κλειδώσαμε τον χρόνο και ψιθηρίσαμε : «θα ξανάρθουμε»

Φωτογραφικό υλικό από τον Αβραάμ Θεοδωρίδη
καλυβα3

καλυβα 4

καλυβα9

καλυβα 8

καλυβα7

καλυβα2

Κάστρο Καλύβας

Σχετικές δημοσιεύσεις