Λίμνη Βεγορίτιδα: Ο υδάτινος παράδεισος της Μακεδονίας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Σπάνιο τοπίο, απαράμιλλου φυσικού κάλλους και ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος

Η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα και οι μοναδικές εικόνες που θα αντικρίσετε αν βρεθείτε στη λίμνη Βεγορίτιδα και τη γύρω περιοχή θα σας βοηθήσουν γι’ ακόμη μία φορά να συνηδητοποιήσετε το μεγαλείο της φύσης.

Σπάνιο γεωφυσικό ανάγλυφο, με χαμηλούς λόφους, βαθυγάλανα νερά, παραλίμνιες εκτάσεις με αξιόλογη βλάστηση, σημαντικός βιότοπος για πολλά είδη πουλιών και ψαριών.

Πραγματικά, ό,τι και να πούμε γι’ αυτό το μέρος είναι περιττό, μπροστά στην ανόθευτη φυσική ομορφιά του. Κάθε εποχή του χρόνου στη λίμνη αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία ενώ αντικρύζοντάς την από ψηλά, μόνο ηρεμία, αγαλλίαση και θαυμασμό μπορούν να σας προκαλέσουν.

Οι ιδιαιτερότητες της λίμνης

Η λίμνη Βεγορίτιδα ανήκει στις αλπικού τύπου λίμνες, με τεκτονική προέλευση και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες και βαθύτερες της Ελλάδας. Παλιότερα κάλυπτε μια έκταση 68.000 στρεμμάτων με βάθος που έφτανε τα 75 μ., αλλά με τα χρόνια τα νερά της λιγόστεψαν και πλέον απλώνεται σε μια έκταση 44.300 στρεμμάτων με μέγιστο βάθος τα 50 μ. ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 524μ.

Εχει έναν υπερτοπικό χαρακτήρα καθώς «μοιράζεται» ανάμεσα στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, την Φλώρινα και την Πέλλα ενώ περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους του Βέρνου, του Βόρα (Καϊμάκτσαλαν) και του Βερμίου. Στις όχθες της βρίσκονται δύο μεγάλες κοινότητες η Αρνισσα και ο Αγιος Παντελεήμονας, ενώ γύρω της υπάρχουν τα χωριά Φαράγγι, Μανιάκι, Βέγορα, Περαία, Δροσιά, Ξανθόγεια και Αγιος Αθανάσιος.

Διαβάστε επίσης  Eλον Μασκ για δημογραφικό: "Η Ελλάδα βιώνει πληθυσμιακή κατάρρευση"

Η Βεγορίτιδα αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών, από τις οποίες τροφοδοτείται με νερά μέσα από ένα σύστημα διωρύγων και καναλιών.

Επειδή, σε αντίθεση με άλλες λίμνες του οροπεδίου δεν παγώνει το χειμώνα, γίνεται καταφύγιο για χιλιάδες υδρόβια και σπάνια πουλιά ενώ οι απόκρημνες βραχώδεις εκτάσεις που την περιβάλλουν αποτελούν επίσης ασφαλές καταφύγιο και χώρο φωλιάσματος για πολλά είδη αρπακτικών πουλιών (αετογερακίνα, πετρίτης, χρυσαετός κ.α).

Δεν είναι τυχαίο πως έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000. Παράλληλα, εχουν καταγραφεί 20 είδη ψαριών, από τα οποία ξεχωρίζουν το τσιρόνι, το γριβάδι, το γλύνι, η πεταλούδα κ.α. καθώς και πολλά αμφίβια αλλά και θηλαστικά.

Επειτα από κάποιες δεκαετίας κακοδιαχείρισης (λιγνιτωρυχεία, εργοστάσια λιπασμάτων, γεωργικές δραστηριότητες κτλ), η Βεγορίτιδα τα τελευταία χρόνια δείχνει σημάδια επανάκαμψης.

Πρόκειται πραγματικά για μία εύφορη γη, ένα ξεχωριστό περιβάλλον, με μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον. Το τοπίο είναι απλά μια ζωγραφιά, που αποτελεί πηγή έμπνευσης και αιχμαλωτίζει τον ταξιδιώτη με την πρώτη ματιά. Θα δείτε τους ψαράδες να ψαρεύουν με τις πλάβες τους, τις χαρακτηριστικές βάρκες χωρίς καρίνα και θα γευτείτε την ψαριά τους στα γύρω ταβερνάκια με παραδοσιακές τοπικές συνταγές.

Με πληροφορίες από naturagraeca.com, visitgreece.gr, touristorama.com