Λιουμπλιάνα: Η λιλιπούτεια «πράσινη» πρωτεύουσα που… ίδρυσε ο Ιάσονας! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Μία ήρεμη πόλη που θα σας συναρπάσει

Βολτάρουμε στην πανέμορφη και κομψή πόλη που αγαπάει τους δράκους και το δείχνει

Συγκαταλέγεται στις μικρότερες, ομορφότερες και γοητευτικότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης… Με λιγότερους από 300.000 κατοίκους, η πρωτεύουσα της Σλοβενίας είναι ένα μικρό «διαμάντι», με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, που «κλέβει» την καρδιά σου από την πρώτη στιγμή.

Εχοντας το ένα πόδι της στα όρια των Βαλκανίων και το άλλο στην κεντρική Ευρώπη, συνδυάζει αρμονικά το ταπεραμέντο της Μεσογείου με την ατμόσφαιρα των κεντροευρωπαίων, κάτι που της… προσδίδει την ακαταμάχητη όψη της.

Κτισμένη στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σε υψόμετρο 278 μ., η Λιουμπλιάνα, το όνομα της οποίας σημαίνει «πολυαγαπημένη», χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Λιουμπλανίκα (Ljubjlanica).

Η μικρή… πριγκίπισσα της Σλοβενίας, όπως πολλοί την αποκαλούν είναι μεγάλη, όσο χρειάζεται για να διαθέτει τα οφέλη και τις ανέσεις μιας πρωτεύουσας, αλλά και αρκετά μικρή ώστε να διατηρεί ανέπαφη την κουλτούρα και τη χαλαρωτική της ατμόσφαιρα. Για το λόγο αυτό άλλωστε τη ζηλεύουν άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες… «Πνιγμένη» στο πράσινο είναι μια πόλη ήρεμη, φιλική και ανθρώπινη, που προσφέρει στους κατοίκους και στους επισκέπτες της μια άλλη ποιότητα ζωής.

Ο θρύλος με τον Ιάσονα, τους Αργοναύτες και το δράκο

Αν βρεθείτε στη Λιουμπλιάνα θα καταλάβετε πως ο δράκος αποτελεί το έμβλημα αυτής της πόλης. Μάλιστα, δε μπορεί να μην επισκεφθείτε τη γέφυρα του Δράκου (Zmajski Most).

Βρίσκεται στον ποταμό Λιουμπλανίκα, με 33 μέτρα μήκος και έτος δημιουργίας το 1900. Στα άκρα της βρίσκονται 4 συνολικά δράκοι. Η μυθολογία υποστηρίζει ότι ο Ιάσονας αφού έφτασε στην Κολχίδα, στον Εύξεινο Πόντο και πήρε το Χρυσόμαλλο Δέρας παρεξέκλινε της πορείας του στην επιστροφή, μέσω του ποταμού Δούναβη.

Στο σημείο που βρίσκεται η σημερινή Λιουμπλιάνα στάθηκαν οι Αργοναύτες, ενώ αποσυναρμολόγησαν την Αργώ και τη μετέφεραν στους ώμους ως την Αδριατική Θάλασσα. Στο βαλτώδες μέρος που διέμειναν, υπήρχε ένας δράκος που ο Ιάσονας σκότωσε, μετά από ηρωική μάχη. Αυτά σύμφωνα με τον Απολλώνιο το Ρόδιο.

Ο Ιάσονας θεωρείται ο ιδρυτής της πόλης και οι Σλοβένοι σεμνύνονται για αυτό, αφιερώνοντας κάθε χρόνο εορταστικές εκδηλώσεις για τον Ιάσονα και την Αργοναυτική εκστρατεία. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι ο δράκος της γέφυρας είναι αυτός που σκότωσε ο Αγιος Γεώργιος.

Οι ιστορικοί, αντίθετα, προσδιορίζουν την απαρχή της πόλης στο 2000 π.Χ., όταν και εντοπίζονται τα πρώτα ίχνη ζωής στην περιοχή. Οι Κέλτες εγκαταστάθηκαν εδώ γύρω στο 320 π.Χ., αλλά οι Ρωμαίοι ήταν εκείνοι που έδωσαν την πρώτη αστική ταυτότητα στην περιοχή, εγκαθιδρύοντας το 15 μ.Χ. τον ρωμαϊκό οικισμό Emona (Iulia Aemona). Ομως, οι Ούννοι του Αττίλα κατέστρεψαν ολοσχερώς την Emona το 452 μ.Χ.

Η Λιουμπλιάνα εμφανίστηκε ξανά στον χάρτη τον Μεσαίωνα (12ο αιώνα), αρχικά με την ονομασία Laibach και λίγο αργότερα ως Luwigana. Το 1335 η πόλη πέρασε στην κυριαρχία της δυναστείας των Αψβούργων και παρέμεινε -με μερικές μικρές διακοπές- μέχρι το 1918. Ηταν η περίοδος που η πόλη αναπτύχθηκε ιδιαίτερα, οπότε εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό και καλλιτεχνικό κέντρο, ενώ έγινε και έδρα επισκοπής (1461).

Από την Παλιά Πόλη στο Κάστρο και τα μποέμικα καφέ στους πλανόδιους μουσικούς

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την Παλιά Πόλη… Η αρχιτεκτονική θα σας συναρπάσει και δεν υπάρχει περίπτωση μην χαζεύεται για ώρα τα κτίρια. Ο συνδυασμός μπαρόκ, νεοκλασικισμού και art nouveau τραβάει την προσοχή ενώ τα περισσότερα κτίσματα φέρουν την υπογραφή του Σλοβένου αρχιτέκτονα Joze Plecnik.

Γύρω από τρεις όμορφες πλατείες απλώνεται το ιστορικό κέντρο της πόλης, τις Mestni, Stari και Gornji trg. Πέρα από τις ρομαντικές βόλτες στα πλακόστρωτα, φαρδιά σοκάκια και τους πλανόδιους μουσικούς, εδώ θα δείτε και υπέροχα αρχιτεκτονήματα, όπως το Δημαρχείο του 15ου αιώνα, το Σιντριβάνι των Τριών Καρνιολικών Ποταμών, τη Γέφυρα των Τσαγκάρηδων, το Σιντριβάνι του Ηρακλή, τα κτίρια της μπαρόκ εποχής της πόλης με περίτεχνες προσόψεις, τους ναούς των St Florian και St James, τον καθεδρικό του Αγίου Νικολάου, το παλάτι Gruber και την Ακαδημία των Τεχνών και των Επιστημών της Σλοβενίας.

Η Πλατεία Preseren, είναι η κεντρική πλατεία της πόλης γεμάτη κόσμο αφού αποτελεί σημείο συνάντησης. Δεσπόζει το άγαλμα του Σλοβένου ποιητή Franz Proseren, ποίημα του οποίου είναι και ο εθνικός ύμνος της χώρας. Εντυπωσιακή η εκκλησία των Φρασκισκανών με την ιδιαίτερη πρόσοψη της ενώ μποέμικα καφέ και υπέροχα εστιατόρια… απλώνονται σε όλες πλατείες της περιοχής.

Πέτρινες γέφυρες διασχίζουν τον ποταμό, αποτελώντας ξεχωριστά έργα τέχνης. Πιο διάσημη απ’ αυτές είναι η Γέφυρα του Δράκου (Zmajski most) που κοσμείται από τέσσερα αγάλματα δράκων στα άκρα της, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανεβείτε στο κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Πρόκειται για το Ljubljanski Grad που χρονολογείται από το 1511 και μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ ή να περπατήσετε στα μονοπάτια μέχρι τον πύργο-παρατηρητήριο. Φυσικά η θέα είναι μοναδική, καθώς μπροστά σας απλώνεται ένα παραμυθένιο σκηνικό. Αν ο καιρός είναι καλός, η ορατότητα φτάνει μέχρι τις Αλπεις.

Η νέα πόλη και ο σύγχρονος εμπορικός πυρήνας, βρίσκεται στα δυτικά του ποταμού ενώ η παλιά στα ανατολικά. Το καλύτερο φυσικά απ’ όλα, είναι πως τα πάντα είναι σε κοντινή απόσταση, τόσο, που μπορείτε να πάτε σχεδόν παντού με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

Με πληροφορίες από pigamiavolta.blogspot.com, omorfataxidia23.blogspot.com, lifo.gr, clickatlife.gr