Μια βουτιά στα Φαλάσαρνα της Κρήτης (ΒΙΝΤΕΟ)

της Φωτεινής Κατσάλη

Για πολλούς το καλοκαίρι σταματάει λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο… Για άλλους συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο έως και τα μέσα Οκτωβρίου! Αυτό σίγουρα συμβαίνει στην Κρήτη όπου το κλίμα είναι πιο ζεστό. Είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε μια από τις πιο γνωστές και όμορφες παραλίες τις, τα Φαλάσαρνα μία ώρα από τα Χανιά. Αν και η θάλασσα είχε κύμα και ο ουρανός βαρύς από τα σύννεφα, ήταν καταπληκτικά!

Τα νερά πεντακάθαρα, ζεστά και μια ατελείωτη παραλία με άμμο σαν πούδρα! Συναντήσαμε κυρίως τουρίστες από βόρειες χώρες αλλά και από την Αμερική και την Αυστραλία. Μαγεμένοι από την ομορφιά του νησιού μας είπαν πως πλέον η Κρήτη συγκαταλέγεται στους top προορισμούς τους. Η άγρια ομορφιά των βράχων από την μια πλευρά, και η γαλαζοπράσινη θάλασσα από την άλλη, παγιδεύουν για ώρα το βλέμμα! Στην ακτή επίσης υπάρχουν αμμόλοφοι οπού θα δείτε με έκπληξη να ευδοκιμούν λευκά κρινάκια.

Τα κρινάκια της Παναγίας, όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι και που θα τα συναντήσετε σε σχεδόν κάθε παραλία της Κρήτης. Και λίγα στοιχεία για να κατατοπιστείτε ευκολότερα: Τα Φαλάσσαρνα βρίσκονται 59 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 12 χιλιόμετρα δυτικά της Κισάμου. Τα Φαλάσσαρνα αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο φημισμένους προορισμούς στην Κρήτη, τόσο για τις παραλίες, όσο και για λόγους οικολογικού ενδιαφέροντος. Τα Φαλάσσαρνα έχουν ενταχθεί στα σχέδια Natura 2000, λόγω της ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή αλλά και λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η περιοχή της Φαλάσσαρνας, στο βραχώδες ακρωτήριο βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης, ενώ διακρίνεται και η παραλία Παχιά Άμμος.

Δείτε επίσης:   Αποκριές και Κούλουμα στο Χιονοδρομικό Ελατοχωρίου

Η αρχαία Φαλάσσαρνα ήταν αρχαία στη βορειοδυτική Κρήτη. Η Φαλάσσαρνα ήταν ένας από τους σημαντικότερους λιμένες της Κρήτης και άκμασε κυρίως στην ελληνιστική περίοδο. Η περιοχή κατοικήθηκε από τη Μεσομινωική μέχρι τα μέσα του 1ου αι. π.Χ.. Κοντά στην αρχαία πόλη βρίσκεται οργανωμένη παραλία, γνωστή ως Παχιά Άμμος.

Σχετικές δημοσιεύσεις