Νικηφόρος: Το χωριό με τα αρχιτεκτονικά… στολίδια και τους δύο Αη Γιώργηδες (ΦΩΤΟ)

Βρίσκεται στο νομό Δράμας, πολύ κοντά στην οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης και το Νέστο ποταμό

Σε τούτο τον τόπο, το παρελθόν έχει αφήσει έντονα τα σημάδια του… Περιδιαβαίνοντας κανείς τα όμορφα σοκάκια του, δεν μπορεί να μην εντυπωσιαστεί από τα παλιά αρχοντικά του και να μην ταξιδέψει σε χρόνους αλλοτινούς και νοσταλγικούς.

Καλοδιατηρημένα και προσεγμένα αρχοντικά από τη μία, εγκαταλελειμμένα και μισογκρεμισμένα από την άλλη. Ολα όμως έχουν να σου διηγηθούν μία ιστορία, κάθε γειτονιά, κάθε σημείο αυτού του χωριού.

Το κτίριο του παλιού σχολείου, ο σιδηροδρομικός σταθμός, η παλαιά (1880) και η νέα εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1975) είναι μερικά από τα σημεία που θα σας τραβήξουν την προσοχή.

Οπως επίσης και το γεφύρι της Δράμας (Drama Koprusu). Βρίσκεται 1 χιλιόμετρο μετά το Νικηφόρο, στην Ε.Ο. Δράμας -Ξάνθης, με κατεύθυνση το Παρανέστι.

Που βρίσκεται ο Νικηφόρος

Ο Νικηφόρος είναι μία κωμόπολη στον Δήμου Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα από το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Μέχρι το 2010, από το σχέδιο «Καποδίστριας», άνηκε στον ομώνυμο δήμο. Βρίσκεται 16 χιλιόμετρα από τη Δράμα και 23 περίπου χιλιόμετρα από το Παρανέστι, σε υψόμετρο 250 μέτρων, πολύ κοντά στην οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης ενώ συναντάει τον ποταμό Νέστο.

Συνδέεται μέσω οδικού δικτύου με την πόλη της Δράμας και τον Νομό Ξάνθης και με τρένο με τις πόλεις της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης. Σημαντικό φυσικό αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί το φαράγγι που βρίσκεται στην ένωση των δύο τοπικών χειμάρρων, αλλά και ο μικρός ζωολογικός κήπος που βρίσκεται δίπλα στο πλατανοδάσος της Πλατανιάς.

Η ιστορία του

Ο Νικηφόρος, που παλαιότερα ονομαζόταν Νουραστλή, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα βρισκόταν στην υποδιοίκηση (καζά) Δράμας μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τις στατιστικές του Βασίλη Κντσόφ («Μακεδονία, Εθνογραφία και Στατιστική») το 1900 το χωριό είχε 90 Τούρκους, ήταν γνωστό καπνοχώρι με πλούσια και πολύ καλή παραγωγή καπνού που λεγόταν «μπασμάς».

Μετά το τέλος των βαλκανικών πολέμων, το χωριό συμπεριλήφθηκε στην επικράτεια της Ελλάδας. Επειτα από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, το 1923, μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, εγκαταστάθηκαν στο χωριό οι Ελληνες της Μ.Ασίας και από την Ανατολική Θράκη. Ασχολήθηκαν επίσης με τη γεωργία και κατά κύριο λόγο με τον καπνό και το σιτάρι.

Αξίζει να αναφέρουμε παράλληλα πως στην περιοχή έχουν εντοπιστεί σημαντικά ευρήματα Βυζαντινών μνημείων σε κάστρα και ναούς, που χρονολογούνται στην εποχή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’, το 527-565 μΧ.

Οι δυο Αη Γιώργηδες – Ο νέος και ο παλιός

Στο Νικηφόρο θα συναντήσετε και τους «δύο» Αη Γιώργηδες. Το νέο και τον παλιό, τη σύγχρονη δηλαδή εκκλησία αλλά και την παλαιά, η οποία προηγουμένως ήταν τζαμί.

Ο νέος ναός εγκαινιάστηκε το 1980

Ο σύγχρονος ιερός ναός Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο Νικηφόρο Δράμας θεμελιώθηκε στις 21/2/1975 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας Διονύσιο.

Η ανέγερση ενός νέου ναού ήταν επιτακτική, γιατί η παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ήταν τζαμί από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το ιερό της έβλεπε ΝΑ προς την κατεύθυνση της Μέκκας, ιερής πόλης των Μουσουλμάνων και ήταν πολύ μικρή για να καλύψει τις ανάγκες του Νικηφόρου.

Το χτίσιμο της νέας εκκλησίας κράτησε περίπου 5 χρόνια και εγκαινιάστηκε στις 16/4/1980. Τη μέρα εκείνη έγινε και η πρώτη λειτουργία στο ναό. Η αγιογράφηση του ναού ξεκίνησε το 1980 και τελείωσε το 1989 από τον Αθηναίο αγιογράφο Μάνθο Θεόδωρο.

Ο αγιογράφος ακολούθησε τα Κρητικά πρότυπα, δηλαδή οι μορφές των αγίων είναι ασκητικές και αδύνατες με σκούρους προπλασμούς και αδύνατα φωτίσματα. Η αγιογράφηση του τέμπλου έγινε από τον Σερραίο αγιογράφο Ζλατάνη.

Ο παλιός ναός

Ο παλιός ναός του αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1880 και λειτούργησε μέχρι το 1980. Στην αρχή ήταν τζαμί. Ομως όταν έφυγαν οι Τούρκοι οι κάτοικοι το μεγάλωσαν από μπροστά και από πίσω και το έκαναν εκκλησία.

Χτίστηκε με πέτρα. Μέσα υπάρχει ο παλιός επιτάφιος, ο πολυέλαιος και στην πόρτα προς το ιερό η εικόνα της Παναγίας που κρατάει στην αγκαλιά της το Χριστό. Δεν υπάρχουν τοιχογραφίες.

Σήμερα

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο Νικηφόρος είχε 296 κατοίκους. Η πλειοψηφία του τοπικού πληθυσμού (36,5%) απασχολείται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και ειδικότερα σε γεωργικές δραστηριότητες, όπως καλλιέργεια σιταριού, αμπελιών, ελιάς και σε κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Το 21,3% του συνολικού πληθυσμού απασχολείται στον δευτερογενή τομέα και ειδικότερα, στην οινοποιία και στην επεξεργασία τροφίμων, ενώ το 23,8% του συνολικού πληθυσμού απασχολείται στον τριτογενή τομέα, κυρίως στο εμπόριο και δημόσιες και διοικητικές υπηρεσίες.

Εργαστήριο Φυσικής και Πάρκο Ηλιακών Ρολογιών

Στον αύλειο χώρο του γυμνασίου Νικηφόρου, θα συναντήσετε το μοναδικό στην Ελλάδα υπαίθριο εργαστήριο Φυσικής και Πάρκο Ηλιακών Ρολογιών, αφιερωμένο στους λάτρεις της Φυσικής, της τεχνολογίας και της γνώσης…

Δημιουργήθηκαν το 2013 μέσα από τη συνεργασία του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Ο Πήγασος», του Γυμνασίου με Λ.Τ. Νικηφόρου και του Δήμου Παρανεστίου, και από τότε εμπλουτίζονται με εκθέματα και εγκαταστάσεις πειραμάτων. Στο χώρο διοργανώνονται από το σχολείο και από το σύλλογο Αστρονομίας «O Πήγασος» διάφορες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενώ τον επισκέπτονται δεκάδες σχολεία και όχι μόνο, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σημαντικό κομμάτι του Εργαστηρίου αποτελεί και το Σπιτάκι των Ψευδαισθήσεων (ames room), το μοναδικό στην Ελλάδα (και από τα λίγα που υπάρχουν στην Ευρώπη), που με διασκεδαστικό τρόπο εξοικειώνει παιδιά όλων των ηλικιών με βασικές αρχές του κλάδου της οπτικής.
Για περισσότερα στοιχεία, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ!

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μυλωθρίδης (Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας)
Με πληροφορίες από Wikipedia.org, ellinika-xwria.blogspot.com, dim-nikif.dra.sch.gr