Οι υπεραιωνόβιοι πλάτανοι στο Σχολάρι Λαγκάδα

Στην πεδιάδα, ανάμεσα στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, βρίσκεται το χωριό Σχολάρι. Στη δυτική του άκρη μπορεί κανείς να θαυμάσει τα δύο υπεραιωνόβια πλατάνια, που από το 1975 έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα μνημεία της φύσης.
Τι τα κάνει ξεχωριστά Η ηλικία τους, οι διαστάσεις τους αλλά και ένα φαινόμενο που συντελείται εκεί και είναι μοναδικό.

Τα πλατάνια του Σχολαρίου χρονολογούνται από την εποχή της τουρκοκρατίας. Εχουν περίμετρο 10,5 και 8,5 μέτρα αντίστοιχα ενώ κάθε χρόνο, πανέμορφα ζευγάρια Ερωδιών, επιλέγουν τις κορυφές τους για να κάνουν τις φωλιές τους.

Μεταξύ αυτών το είδος του Σταχτοτσικνιά (Ardea cinerea). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ερωδιό στην Ευρώπη και από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, που επιλέγει να φωλιάσει σε μεγάλα δένδρα. Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε στην περιοχή, μπορείτε να τον δείτε καθώς είναι από τα ελάχιστα είδη που έρχονται και τον χειμώνα για διαχείμαση.

Συντάκτης 

Η πρώτη της αγάπη ήταν το αθλητικό ρεπορτάζ. Υπηρέτησε με συνέπεια επί σειρά ετών τον Εντυπο Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά) ενώ εργάστηκε επίσης σε ηλεκτρονικά Μέσα και στο ραδιόφωνο. Πνεύμα ανήσυχο, αναζήτησε νέους ορίζοντες, συνεργάστηκε με ομογενειακά ΜΜΕ και ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, στη φύση και τον τόπο. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με αντικείμενο τα βότανα και τα φυσικά καλλυντικά και ασχολείται με χειροποίητες, PIY (Produce It Yourself) και DIY (Do It Yourself) δημιουργίες. Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), της IFJ (International Federation of Journalists) και της AIPS (International Sports Press Association).

Σχετικές δημοσιεύσεις