Παλιό Χορτοκόπι: Eνα ταξίδι στις μνήμες, ένα ταξίδι στην ιστορία

Πέντε χιλιόμετρα βόρεια του σημερινού χωριού Χορτοκόπι, στο όρος Παγγαίο, του νομού Καβάλας, βρίσκονται τα απομεινάρια του παλαιού Χορτοκοπίου

Μία βόλτα ανάμεσα στα χαλάσματα σου γεννούν εικόνες από μία άλλη εποχή, τότε που ο τόπος τούτος έσφυζε από ζωή.

Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή, το χωριό παλαιότερα, και εννοούμε πριν από το 1922, κατοικούταν από Τούρκους και ονομάζονταν Δράνοβα.

Το 1923, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, πρόσφυγες, πρώην κάτοικοι του ιστορικού Χορτοκοπίου στον Πόντο, αλλά και των χωριών Λιβερά, Καπίκιοι, Δανείαχα, Σκαλίτα, Χαμουρή, Πλάτανα, της περιοχής Ματσούκας, εγκαταστάθηκαν στον συγκεκριμένο τόπο.

Η επιλογή της τοποθεσίας στηρίχθηκε κυρίως στα άφθονα νερά, στα πυκνά της δάση και στην πλούσια χλωρίδα, που θύμιζαν στους Χορτοκοπίτες τη μαγευτική τους πατρίδα στον αλησμόνητο Πόντο.

Διαβάστε επίσης  Καβάλα: Νεκρός οδηγός που έπεσε με το όχημά του στη θάλασσα

Από το βουνό στον κάμπο

Από το 1952 έως το 1960 αρχίζει σταδιακά το… κατέβασμα των κατοίκων από το Παλαιό στο Νέο Χορτοκόπι. Μία μετεγκατάσταση που κρίθηκε απαραίτητη από τους Χορτοκοπίτες διότι οι καλλιέργειές τους, που βρίσκονταν στον κάμπο, απαιτούσαν ένα καθημερινό χρονοβόρο και κοπιαστικό ανεβοκατέβασμα. Σε καμία όμως περίπτωση δε σήμανε την απώλεια της μνήμης. Πλέον, το μόνο που θυμίζει το Παλιό Χορτοκόπι είναι αυτά τα χαλάσματα.

Στο Παλιό Χορτοκόπι, που αξίζει να σας αναφέρουμε πως βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Καβάλας, θα δει κανείς το παρεκκλήσι «Αε Γιάννες ο Βαζελών», εις ανάμνηση του παλαιότερου Μοναστηριού του Πόντου καθώς και την Ιερά Μονή Υπαπαντής (Παλαιοημερολογίτικο Μοναστήρι).

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *