Παρανέστι: Ενας επίγειος παράδεισος

Με αφορμή τους διεθνείς αγώνες βουνού Virgin Forest Trail που διεξάγονται εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια στο Παρανέστι, αποφάσισα να επισκεφθώ την ευρύτερη περιοχή του Παρθένου δάσους, προκειμένου να απολαύσω πέρα από τις προσπάθειες των αθλητών, τα μοναδικά σημεία φυσικού κάλλους που βρίσκονται στη γύρω περιοχή, γεμίζοντας με όμορφες εικόνες τις ψυχικές μου μπαταρίες.

paranesti 2

40χλμ χωρίζουν την πόλη της Δράμας από την Παρανέστια γη που κατοικείται κυρίως από Πρόσφυγες προερχόμενους από τον Πόντο. Κάποτε η πλειοψηφία των κατοίκων αριθμούσε της 4000 άτομα, σε σύγκριση με το σήμερα όπου 400 μόνον ψυχές αντιστέκονται, αλλά αναπνέουν τον καθαρό αέρα της Μπούκας (παλαιά ονομασία Παρανεστίου).

Ο κεντρικός δρόμος που ενώνει την πόλη της Δράμας με την Ξάνθη, οδήγησε τα βήματά της παρέας μας στoν παλιό καφενέ, που βρίσκεται απέναντι από τον σταθμό του ΟΣΕ και πλέον οι γραμμές του έχουν σκουριάσει και γεμίσει από χόρτα, που σε τίποτα δεν θυμίζουν τις εποχές εκείνες που η περιοχή έσφυζε από φαντάρους, που κατά την έξοδό τους γέμιζαν τα μαγαζιά.

paranesti 4

Πεζοί πλέον απολαύσαμε μια μίνι περιήγηση, στα μικρά δρομάκια του οικισμού, όπου διάφορες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μας καθώς, αντικρίσαμε τα παλιά σπίτια, τα οποία έκρυβαν μέσα τους ιστορίες ζωής. Ο δρόμος μας έβγαλε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης, το οποίο αξίζει κάποτε, να το επισκεφθείτε όλοι σας. Αξίζει γιατί, καταφέρνει να δώσει στον επισκέπτη μια πρώτη εικόνα επαφής με το φυσικό περιβάλλον της οροσειράς της Ροδόπης, και να μεταδώσει αρκετές πληροφορίες για την χλωρίδα και Πανίδα της περιοχής του Παρθένου Δάσους.

paranesti 5

Οι εικόνες που κυριαρχούν στην περιοχή την εποχή αυτή είναι πραγματικές μοναδικές, καθώς δεν τις συναντούμε στην μονότονη καθημερινότητά μας! Δρόμοι γεμάτοι φύλλα που έπεσαν πάνω από τα δέντρα, όπως και οι ορθοπλαγιές οι οποίες σιγά σιγά δίνουν τη θέση τους στα καφέ και τα κίτρινο κόκκινα χρώματα που ξεκίνησαν να πλημυρίζουν το όλο σκηνικό.

paranesti 7

Την επόμενη ώρα ξεκινούσαμε από το Παρανέστι στην περιοχή του Παρθένου Δάσους. Ο δρόμος μπορεί να αρκετά παλιός, αλλά βρίσκεται σε καλή κατάσταση, όπως και τα περάσματά του πάνω από το Αρκουδόρεμα, τα οποία γίνονται με τη βοήθεια μεταλλικών γεφυρών, που ευτυχώς, αντιστέκονται στον χρόνο. Λίγο μετά την πρώτη γέφυρα τύπου Bailey, ξεκινά η οποιαδήποτε περιπέτεια έχουμε ονειρευτεί,, φτάνει μόνο να συμβουλευτούμε τον χάρτη μας και τις αναρτημένες πινακίδες που βρίσκονται στη διχάλα του δρόμου και οδηγούνε: αριστερά για την τεχνητή λίμνη του Θησαυρού, τα ιαματικά νερά στα Θερμιά και το Παρθένο Δάσος. Ο δεξιός δρόμος οδηγεί στον καταρράκτη της Αγ. Βαρβάρας, το Δάσος Στάμνας, τον καταρράκτη του Λεπίδα, και το πέτρινο γεφύρι των Διποτάμων. Αυτά είναι τα σημεία που οδηγούν στην καρδιά της φύσης και εγκλωβίζουν την ψυχή του ήσυχου ταξιδιώτη που αναζητά την ηρεμία της ατέλειωτης αναζήτησης εκεί που τα πάντα … έχουν άλλη αξία!

0312paranesti

Πήραμε το δρόμο προς τον καταρράκτη της Αγ. Βαρβάρας. Ένα αυτοσχέδιο ξύλινο γεφυράκι αποτελεί και το μοναδικό πέρασμα στην αντίπερα όχθη ,όπου η βλάστηση, σχηματίζει ένα φυσικό τούνελ πάνω από τα κεφάλια μας.

Η δύναμη των νερών του καταρράκτη αντηχούσε στα αυτιά μας και έτσι καταλάβαμε πως είμαστε αρκετά κοντά του. Στο αντίκρισμα του καταλαβαίνει κανείς το μεγαλείο της φύσης! Ειδικά αν βρεθείτε σε εποχή που ο όγκος των νερών του είναι μεγάλος. Το ύψος του είναι περίπου 20 μ. και έχει συνεχή ροή όλο το χρόνο. Ακολουθήσαμε το μικρό μονοπάτι που οδηγεί απέναντι από την βάση του, όπου και σχηματίζεται μια φυσική λίμνη, που το καλοκαίρι, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιχειρούν, μια βουτιά στα παγωμένα καθαρά νερά του.
Αξίζει να την επισκεφθείτε!

paranesti 8

Τι να δείτε
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης που είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Σάββατο 08:00 – 14:30 και Κυριακή 11:00 – 14:30. Εισιτήριο 3,00 € και παιδικό 1,00 €. Τηλ. 2524350100 & 2524021010.

Που να μείνετε
Στις σελίδες www.xanthi.gr και drama.gr. μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τα καταλύμματα που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, και είναι εκτός από αξιόλογα, και προσιτά σε όλα τα βαλάντια.

Που να φάτε
Ψηφίζω Παρανέστι στην Ψησταριά του Μποζίδη με τα γεμάτα πιάτα που η μυρωδιά τους βρίσκεται διάχυτη σε όλο τον χώρο και είναι ικανή να γιατρεύσει κάθε κενό του στομάχου. Τιμές εξαιρετικά φθηνές, ποιότητα πρώτη!

Δραστηριότητες
Οσοι από εσάς αγαπάτε τις υπαίθριες δραστηριότητες , όπως είναι το rafting, η πεζοπορία, το ποδήλατο βουνού, το canoe, kayak, την τοξοβολία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα τοπικά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού, που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή για να σας μυήσουν στα μυστικά των δράσεων.

 Π. Τζερτζεβέλης

φώτο: Γ. Δρακουλης

paranesti 9

paranesti 3

paranesti 6

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις