Το περίφημο ασκηταριό της Παναγίας Ελεούσας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Είναι το τελευταίο στη δυτική πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας

Εικόνες που προκαλούν δέος και γαληνεύουν στη Μεγάλη Πρέσπα
Το σπήλαιο της Παναγίας Ελεούσας είναι το τελευταίο στη δυτική πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, λίγο πριν τα σύνορα με την Αλβανία και το πιο απομακρυσμένο από τους Ψαράδες.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε, μιας και πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μνημείο της περιοχής.

Στην τοποθεσία Αγιος Πέτρος, ο βαρκάρης θα σταματήσει την περιήγησή του, για να θαυμάσετε από κοντά το περίφημο αυτό ασκηταριό.

Χρονολογείται τον 15ο αιώνα και είναι χτισμένο μέσα στο κοίλωμα του κάθετου βράχου, περίπου 40 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της λίμνης. Θα ανεβείτε τα αρκετά σκαλιά, που ξεκινούν από την παραλία και θα καταλήξετε στο μικρό ναό, που βρίσκεται κρυμμένος μέσα σε μία σπηλιά.

Η θέση του δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς τον προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα. Ο ναός είναι μικρός και χτισμένος με πέτρες και κονίαμα, μονόχωρος και καμαροσκέπαστος ενώ στο εσωτερικό του σώζονται πολλές τοιχογραφίες. Στο τοξωτό τμήμα πάνω από την είσοδο εικονίζεται η Παναγία η Ελεούσα, πλαισιωμένη από ταινία με ωραίο κόσμημα. Από πάνω της υπάρχει δυσανάγνωστη κτιτορική επιγραφή «Δέησις του δούλου του Θεού».

Στο εσωτερικό υπέρθυρο της εισόδου του ναού, υπάρχει ετέρα κτιτορική επιγραφή: «Ανηγέρθη και ανιστορήθει ο Θείος κ(αι) πάνσεπτος ναός/ της Υπεραγι(ας) Δεσποίνης ημ(ων) Θ(εοτό)κου κ(αι) Αειπαρθένου Μαρί(ας) δι/α συνδρομής κόπου τε κ(αι) εξόδου του τιμιοτάτου εν ιερο/μοναχ(οις) κυρ(ίου) Σάβ(β)α κ(αι) Ιακώβου κ(αι) Βαρλαάμ τ(ων) κτητόρον. αυθέ<ν>της ο Βλουκασινός. Επί έτους (1409/10)». Αναφέρει πως η ανέγερση του ναού της Θεοτόκου έγινε το 1409/10 με τη συνδρομή, τον κόπο και τα έξοδα τριών μοναχών, του Σάββα, του Ιακώβου και του Βαρλαάμ, όταν «αυθέντης» ήταν ο Βλουκασηνός (Βουλκασηνός).

Ο Ναός είναι κατάγραφος, ενδεχομένως αγιογραφήθηκε από δύο χέρια, εκ των οποίων ο ένας όπως μαρτυρεί επιγραφή στο νότιο τοίχο πάνω από το παράθυρο, είναι ο «Ιωαννίκιος ιερομόναχος και ζωγραφών».

Στη θριαμβευτική αψίδα διακρίνεται η Πλατυτέρα, ο Μελισμός με δύο Ιεράρχες και ένας Στυλίτης Αγιος. Ο Κύκλος του Δωδεκαόρτου αντιπροσωπεύεται με θέματα όπως Η Γέννηση, η Εις Άδου Κάθοδος και η Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Κύκλος των Παθών με θέματα όπως ο Επιτάφιος Θρήνος, αλλά και άλλα ενδιαφέροντα έργα όπως ο Μεγάλης Βουλής Αγγελος κ.α.

Οσο για τη θέα που θα αντικρίσετε μέσα από το άνοιγμα των βράχων είναι μοναδική. Θα δείτε πανοραμικά τη λίμνη και τα αλβανικά βουνά, θα αγαλλιάσετε από την ομορφιά και την ηρεμία του τοπίου και θα θαυμάσετε τους μοναχούς που βρέθηκαν εκεί για να ασκητεύσουν.

Με πληροφορίες από pemptousia.gr, prespespetrino.com