Περιήγηση στην πανέμορφη Ναύπακτο

Η Πόλη των Καραβιών και της Ιστορίας

Η Ναύπακτος είναι μια παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοκαρνανίας στον Κορινθιακό κόλπο. Είναι χτισμένη στο Αντίρριο και στις εκβολές του Μόρνου. Αποτελεί μια απο τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Αυτό επιβεβαιώνεται απο την άρτια οχύρωσή της, η οποία ξεκινά απο το λιμάνι, συνεχίζεται με τρία αλλεπάλληλα τείχη και καταλήγει στο κάστρο.

Είναι πόλη με μεγάλη ιστορία και λέγεται πως πήρε το όνομά της απο τις λέξεις ναυς και πήγνυμι, που σημαίνει κατασκευάζω πλοίο. Για πρώτη φορά εμφανίζεται το 1104 π.Χ. με τους Δωριείς, οι οποίοι στην κάθοδό τους, χρησιμοποίησαν τη Ναύπακτο για να κατασκευάσουν υποτυπώδη πλοιάρια, (σχεδίες για την ακρίβεια), οπότε και το Ναύπακτος έμεινε κληρονομιά.

Μεγάλης ιστορικής σημασίας αποτελεί η περιβόητη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η ναυμαχία αυτή υπήρξε σημαντικό ιστορικό γεγονός, γιατί σε αυτήν αναχαιτίστηκε η απειλητική για την Ευρώπη τουρκική ναυτική δύναμη. Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η μεγάλη ναυτική σύγκρουση που διεξήχθη ανάμεσα στον οθωμανικό στόλο και στις ναυτικές δυνάμεις της Sacra Lega, μιας Ιερής Συμμαχίας που συγκροτήθηκε απο τους Ισπανούς. Τον Πάπα, τη Βενετία, και μερικά Ιταλικά κρατίδια, στις 7 Οκτωμβρίου 1571. Οι ξένοι ιστορικοί χρησιμοποιούν την ονομασία Ναυμαχία του Λεπάντο (Nava Battle of Lepanto), απο την μεσαιωνική ονομασία της πόλης.

Δείτε επίσης:   Φύση, περιπέτεια και ατέλειωτο παιχνίδι στο Παρανέστι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Στα νεότερα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής πήρα μέρος στην Επανάσταση. Στης 18 Απριλίου 1829, απελευθερώθηκε οριστικά απο τους Τούρκους, όταν ο Ανδρέας Μιαούλης απέκλεισε το λιμάνι της πόλης και ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν το Φρούριο. Αργότερα μετά την Μικρασιάτικη Καταστροφή, εγκαταστάθηκαν στην Ναύπακτο 286 πρόσφυγες.

Εαν την επισκεφτείτε, αξίζει να δείτε το κάστρο που δεσπόζει στο λόφο με το πευκόδασος, πίσω απο την πόλη. Φυσικά το πανέμορφο, ενετικό λιμάνι, τα παραδοσιακά σπίτια στο κέντρο της πόλης με τα πλακόστρωτα καλντερίμια της. Το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη που πλέον έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο.

Επίσης τις δυο παραλίες της πόλης Ψανή και Γρίμποβο, καθώς και τις κοντινές παραλίες της Φωκίδας.

Είμαι μια πολύ όμορφη πόλη και νομίζω το βλέμμα παγιδεύετε σε όμορφες εικόνες μια πόλης τόσο σημαντικής που επέζησε 30 αιώνες μέσα απο μια πολυτάραχη ιστορία, η οποία αποτυπώνεται έτσι κι αλλιώς στα διάσπαρτα μνημεία της! Πιστεύω, ότι μπορεί να ευχαριστήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, με τη φυσική ομορφιά της και την ξεχωριστή της ενέργεια!

Σχετικές δημοσιεύσεις