Ρόδος: Προορισμός… τεσσάρων εποχών στα Δωδεκάνησα

Το νησί των «Ιπποτών», ένα από τα πιο δημοφιλή σε ολόκληρο τον πλανήτη

Τι και αν είναι Φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη ή καλοκαίρι; Το νησί της Ρόδου αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο. Αξιοθέατα αναρίθμητα…

Η παλιά πόλη της Ρόδου, το Μανδράκι, η Ακρόπολη της Λίνδου, η αρχαία Κάμειρος, η αρχαία Ιαλυσός, η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, η Φιλέρημος είναι μερικά από αυτά που κάνουν τους επισκέπτες να απολαύσουν ένα μοναδικό ταξίδι στην ομορφιά και στην ιστορία του νησιού. Ένα νησί όπου Βυζαντινοί, Ελληνες, Ενετοί και Ιταλοί έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους από τη ρωμαϊκή εποχή έως και σήμερα.

Στη Ρόδο θα συναντήσετε τον καλύτερα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό στον κόσμο που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των πόλεων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Και δεν είναι άλλος από την παλιά πόλη. Το «οικόσημο» του νησιού με αρχαία αγάλματα, μαρμάρινα οικόσημα, κρήνες, την οδό των Ιπποτών, το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, τζαμιά και χαμάμ και τον πύργο του ρολογιού με την απίστευτη θέα.

Η οδός των Ιπποτών όντας ο πιο διάσημος δρόμος κλέβει την παράσταση, ενώ στο ψηλότερο σημείο του δεσπόζει το επιβλητικό Καστέλο, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, με τους τεράστιους πύργους του, που είναι και ένα θαυμάσιο μουσείο.

Το κοσμικό Μανδράκι είναι η σύγχρονη πόλη της Ρόδου. Μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και νυχτερινά κέντρα προσφέρουν στους επισκέπτες κάθε είδους διασκέδαση, ενώ στο λιμάνι, πάνω σε δυο ψηλές κολώνες από πωρόλιθο, βρίσκονται τα σύμβολα του νησιού: ο έλαφος και η ελαφίνα.

Εκεί σύμφωνα με την παράδοση βρισκόταν ο ξακουστός Κολοσσός της Ρόδου. Μεγαλοπρεπές κτίσμα, ένα και από τα επτά θαύματα του κόσμου, από όπου τα πλοία έπλεαν κάτω από τα πόδια του για να φτάσουν στο λιμάνι του νησιού.

Ενα μοναδικό φαινόμενο της φύσης είναι η κοιλάδα με τις πεταλούδες. Σε ένα καταπράσινο φαράγγι, υπάρχει ένα μοναδικό στην Ελλάδα δάσος , όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατομμύρια πεταλούδες δημιουργώντας ένα πανέμορφο τοπίο. Επίσης, η αρχαία ακρόπολη της Λίνδου, περιστοιχισμένη από τα τείχη των Ιπποτών μαζί με το ομώνυμο χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά στον λόφο, παραμένουν τα πιο δημοφιλή μέρη στο νησί.

Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο Φαληράκι της Ρόδου. Περιοχή που απασχολεί κάθε καλοκαίρι όλα τα δελτία ειδήσεων, αφού οι τουρίστες το… δίνουν και καταλαβαίνει στα νυχτερινά μαγαζιά της.

Τέλος, αξίζει να ανακαλύψετε τα χωριά της Ρόδου. Ο Εμπωνας με τα περίφημα κρασιά, ο Αγιος Ισίδωρος που έχει… ξεχαστεί στη δεκαετία του 60’, τα Απόλλωνα με το αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, ο Αρχάγγελος με παράδοση στην κεραμική και τη μουσική, η Ιαλυσός με το μουσείο ορυκτολογίας και παλαιοντολογίας, η Κρητηνία με το κάστρο Κάστελλος, η Λάρδος με το βυζαντινό κάστρο, η Σάλακος με τις πηγές της, το Ασκληπιό με τη βυζαντινή εκκλησία, η Ελεούσα με τα ενετικά κτίσματα και τα ωραία γραφικά ταβερνάκια.

 

Συντάκτης 

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία, μόλις στα 22 του χρόνια, σε πολιτική εφημερίδα πανελλήνιας εμβέλειας στην Αθήνα. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη όπου εργάστηκε σε αθλητικές εφημερίδες και ραδιόφωνα ενώ διετέλεσε γραφείο Τύπου σε ομάδες βόλεϊ και σε διεθνείς διοργανώσεις. Η μετάβαση από τον έντυπο στον ηλεκτρονικό Τύπο ακολούθησε ως φυσική εξέλιξη και πλέον καλύπτει όλα τα είδη του ρεπορτάζ.

Σχετικές δημοσιεύσεις