Σιμπίου: Ενα ταξίδι στο μεσαίωνα και στη γη της Τρανσυλβανίας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ενας όμορφος προορισμός που θα σας μαγέψει σε άλλη εποχή

Το αρχιτεκτονικό κόσμημα της Ρουμανίας

Χτισμένη στις όχθες του Ποταμού Τσίμπιν, παραπόταμου του ποταμού Ολτ, σχεδόν πάνω στο πέρασμα από την Βλαχία στην Τρανσυλβανία, η πόλη του Σιμπίου, θεωρείται μία από τις γραφικότερες και ομορφότερες πόλεις της Ρουμανίας.

Ποιος μπορεί άλλωστε να αντισταθεί στη μεσαιωνική της γοητεία αλλά και στην πλούσια πολιτιστική της ζωή;

Εχοντας στις… πλάτες της μία πλούσια ιστορία εννέα αιώνων, ήταν γνωστή ως Χέρμανσντορφ και μετά –όταν ανάχθηκε σε ανεξάρτητη κοινότητα το 1366– ως Χέρμανσταντ (Hermannstadt). Το πιο σπουδαίο βέβαια είναι πως κατάφερε να διατηρήσει την ατμόσφαιρα της μακράς ιστορίας της, που αντικατοπτρίζεται σε μια πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Θα το αισθανθείτε σίγουρα, περπατώντας στα παλιά λιθόστρωτα δρομάκια του ιστορικού κέντρου της και δεν υπάρχει περίπτωση με τις εικόνες που θα αντικρίσετε, να μην ταξιδέψετε στο παρελθόν.

Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Το Σιμπίου (Sibiu) αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό, τόσο για όλα τα παραπάνω και γι’ ακόμη περισσότερα. Βρίσκεται ουσιαστικά στο κέντρο της Ρουμανίας και αποτελεί πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, με πληθυσμό 147.245 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Αυτό που το «εκτόξευσε» και το έκανε ευρέως γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκτός από το μεσαιωνικό του χαρακτήρα και το γεγονός ότι συγκαταλέγεται σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ρουμανίας, είναι πως το 2007, ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με το Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, το 2008 το περιοδικό Forbes το κατέταξε ως το «8ο πιο ειδυλλιακό μέρος της Ευρώπης να ζει κανείς»! Κάθε χρόνο, ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστών αυξάνεται, με τους περισσότερους να είναι ξένοι τουρίστες.

Μία βόλτα στο Σιμπίου

Η παλαιά πόλη του Σιμπίου, η μεγαλύτερη και η πιο καλά διατηρημένη πόλη της Ρουμανίας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά κέντρα της χώρας όπου κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η μεσαιωνική πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη, στην πάνω και κάτω πόλη. Διατηρείται επίσης η μεσαιωνική της οχύρωση και οι πύργοι που περιλάμβανε.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας από την Πιάτα Μάρε (Piata Mare), την κεντρική πλατεία της πόλης. Πανέμορφα μπαρόκ σπίτια, άριστα διατηρημένα, ένα όμορφο συντριβάνι, πολύχρωμα λουλούδια και γύρω γύρω, πολλά καφέ και εστιατόρια.

Εκεί κοντά βρίσκεται και το σημαντικότερο αξιοθέατο του Σιμπίου. Πρόκειται για το Παλάτι Μπρούκενθαλ (Muzeul Brukenthal, 1817), το οποίο πλέον είναι μουσείο και στεγάζει τις βασικές αίθουσες του Εθνικού Μουσείου καθώς και την παλαιότερη και σπουδαιότερη Πινακοθήκη της Ρουμανίας στην οποία εκτίθενται έργα διάσημων ζωγράφων όπως του Μποτιτσέλι, Τιτσιάνο, Ρούμπενς κλπ.

Το Μουσείο αποτέλεσε το παλάτι του βαρόνου Σάμουελ Μπρούκενταλ, πρώην κυβερνήτη της Τρανσυλβανίας (1785). Δίπλα από το επιβλητικό Μουσείο βρίσκεται ο Πύργος του Συμβουλίου (Turnul Shatului,1588), με τη θέα από την κορυφή του να είναι μοναδική.

Διαβάστε επίσης  Που θα ταξιδέψουν οι Ελληνες το φετινό Πάσχα

Φτάνοντας στο χαμηλό τμήμα της πόλης, αν είστε τολμηροί και δε λέτε ψέματα, διασχίστε τη Γέφυρα των Ψεμάτων (Podul Minciunilor, 1859). Βρίσκεται στην πλατεία Piata Mica και πήρε το όνομά της από ένα θρύλο κατά τον οποίο όποιος περνούσε τη Γέφυρα και έλεγε ψέματα αυτή θα κατέρρεε. Εχει κατασκευαστεί από χυτοσίδηρο και τούβλα και τα θεμέλιά της είναι από δομικές μονάδες ψαμμίτη.

Νοτιοδυτικά της πλατείας, θα δείτε τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό (Catedrala Romano Catolica), τύπου μπαρόκ και στη συνέχεια τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της πόλης (Catedrala Mitropolitiana Ortodoxa Romana, 1906). Στην πλατεία Γκρίβιτσα, που είναι ο πυρήνας της παλιάς μεσαιωνικής πόλης, θα εντυπωσιαστείτε από τα γοτθικά κτίσματα που έχουν ανεγερθεί στα θεμέλια των παλαιών οχυρών.

Φυσικά μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το υπαίθριο εθνογραφικό μουσείο ASTRA, το οποίο περιλαμβάνει 340 κτίρια αναμεσά τους ανεμόμυλους, νερόμυλους και ελαιοτριβεία. Αξίζει να αναφέρουμε πως το μεσαιωνικό φρούριο επέζησε στους δύο παγκόσμιους πολέμους και στο κομμουνιστικό καθεστώς ενώ η πόλη έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος, γεωγραφικής και πολιτισμικής αξίας, όπως το ορεινό θέρετρο Paltinis, τα βουνά Φαγκαράς (Fagaras) και τα χωριά που βρίσκονται τριγύρω.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Το πρώτο επίσημο έγγραφο που αναφέρεται στην πόλη είναι του 1191, όταν ο Πάπας Κελεστίνος Γ΄ επικύρωσε την ύπαρξη του ελεύθερου προεστού των Γερμανικών εποίκων στην Τρανσυλβανία, με την έδρα του το Σιμπίου, ονομαζόμενο τότε Cibinium. Η πόλη ιδρύθηκε τον 12ο αι. στην τοποθεσία του παλιού ρουμανικού χωριού Cibinium και υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Τρανσυλβανίας.

Το 1241 καταστράφηκε από τους Τατάρους και για να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι τους Τούρκους επιδρομείς κατασκεύασαν οχυρωματικά τείχη τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.

Κάτω από την βασιλεία των Αψβούργων το 1703-1791 και αργότερα το 1849-1867 αποτέλεσε έδρα της Αυστριακής κυβέρνησης στην Τρανσυλβανία, με εμφανής τις επιρροές στην αρχιτεκτονική των κτιρίων. Το 18ο και το 19ο αιώνα η πόλη έγινε το δεύτερο και αργότερα το πρώτο σημαντικότερο κέντρο των Ρουμάνων της Τρανσυλβανίας.

Μετά την αναγνώριση της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων τη δεκαετία του 1860 το Σιμπίου έγινε Μητροπολιτική έδρα και η πόλη θεωρείται ακόμη το τρίτο σημαντικότερο κέντρο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το Σιμπίου έγινε τμήμα της Ρουμανίας, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν διαλύθηκε η Αυστροουγγαρία, ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού του ήταν ακόμη Γερμανική (μέχρι το 1941) και είχε μια μεγάλη Ρουμανική κοινότητα καθώς και μία μικρότερη Ουγγρική. Από τη δεκαετία του 1950 και μέχρι εκείνη του 1990 οι περισσότεροι Γερμανοί της πόλης μετανάστευσαν στη Γερμανία και στην Αυστρία.

Με πληροφορίες από Wikipedia.org