Θερμιά Παρανεστίου: Μία λουτρόπολη από παράγκες μέσα στο δάσος (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Αυτός ο προορισμός δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που ξέρετε

Παρανέστι Δράμας… Το μικρό αυτό χωριό, με τους 600 περίπου φιλόξενους κατοίκους και τον χαρακτηριστικό σιδηροδρομικό σταθμό του, αποτελεί στην ουσία μία πύλη… εισόδου για το βασίλειο της φύσης!

Παρθένα δάση, καταρράκτες, πέτρινα γιοφύρια, τεχνητές λίμνες και φράγματα, φαράγγια, γάργαρα και θερμά νερά, εγκαταλελειμμένα χωριουδάκια, σπάνια χλωρίδα και πανίδα! Ενα ταξίδι στην παρανέστια γη, όπου κυριαρχεί ο όγκος της οροσειράς της Ροδόπης, με το μοναδικό παραποτάμιο δάσος στην Ελλάδα, το οποίο είναι γνωστό ως «Μεγάλο Δάσος» και τον ποταμό Νέστο, το «Ποτάμι της Ζωής».

Πολλές από τις εικόνες που θα αντικρίσετε, πιθανότητα να τις δείτε για πρώτη φορά στη ζωή σας. Μεταξύ αυτών και τα ιαματικά λουτρά των Θερμιών. Μπορεί στο πρώτο άκουσμα να μην σας κάνει εντύπωση, όμως οι πιθανότητες να έχετε συναντήσει κάτι παρόμοιο στη ζωή σας είναι ελάχιστες. Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για έναν τυπικό τουριστικό προορισμό με λουτρά!

Η «παραγκούπολη» των Θερμιών

Μετά από διαδρομή περίπου μίας ώρας, με αφετηρία το Παρανέστι, στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, πάνω στην οροσειρά της Ροδόπης και σε υψόμετρο 620μ. ξεπροβάλλει μέσα από το δάσος του ένας μικρός οικισμός με 120 περίπου αυτοσχέδιες καλύβες, φτιαγμένες ως επί το πλείστον με λαμαρίνες, από ανθρώπους που επισκέπτονται τα λουτρά εδώ και 35-40 χρόνια. Βέβαια, το παλιό πέτρινο υδροθεραπευτήριο μαρτυρά την ανθρώπινη παρουσία στους αιώνες.

Οι μισές παράγκες βρίσκονται κάτω από το δρόμο, κοντά στο ρέμα και οι υπόλοιπες πάνω απ’ αυτόν, ενώ την προσοχή θα σας τραβήξει και το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Το καταπράσινο περιβάλλον και η απόλυτη ησυχία, εκτός από τον ήχο του νερού τόσο από τις πηγές όσο και από το ποτάμι, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της λαμαρίνας, που κυριαρχεί ως στοιχείο δόμησης.

Μέσα σ’ αυτές τις καλύβες «κρύβονται» υπαίθριες… πισίνες, όπου τρέχουν τα ιαματικά λουτρά ενώ κάποιες άλλες είναι απλά καταλύματα. Μην περιμένετε να συναντήσετε ιδιαίτερες εγκαταστάσεις όπως θα φανταζόσασταν σε αντίστοιχο χώρο, κάπου αλλού. Υπάρχει βέβαια στην είσοδο των Θερμιών ένα κτίριο που μοιάζει σύγχρονο, ωστόσο είναι παρατημένο στο χρόνο.

Διαβάστε επίσης  «Τουρισμός για όλους 2024»: Ανοιξε η πλατφόρμα - Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Οσον αφορά τις πηγές, βρίσκονται μέσα στα βουνά. Συγκεντρώνονται σε μικρότερες πηγές και από εκεί, μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων και λάστιχων, το νερό διανέμεται στις ειδικά χτισμένες «πισίνες», δύο – τριών ατόμων, που είναι κλειστές με λαμαρίνες.

Τα λουτρά Θερμιών Παρανεστίου, αποτελούνται από μεταλλικό υποτονικό ιαματικό νερό, θερμοκρασίας μεταξύ 20 έως 60 βαθμών κελσίου. Οι θεραπευτικές ενδείξεις του είναι για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, παθήσεις των ουροφόρων οδών του ύπατος και των χοληφόρων οδών.

Η πιο γνωστή, καθαρή και ανοιχτή «πισίνα» είναι η «Στρογγυλή», την οποία και θα δείτε στο βίντεο του Life-Events.gr.

Η διαδρομή

Είναι γεγονός πως η διαδρομή είναι μαγική και κουραστική συνάμα. Πως μπορεί να συνδυαστούν αυτά τα δύο; Και όμως γίνεται… Τα χιλιόμετρα από το Παρανέστι δεν είναι πολλά, περί τα 26, ωστόσο ο δρόμος είναι δύσκολος, γεμάτος στροφές που θέλει προσοχή, καθώς σε κάποια σημεία υπάρχουν κατολισθήσεις.

Η φύση όμως και εδώ βάζει τα δυνατά της και με τις υπέροχες εικόνες που μας «χαρίζει», καταφέρνει να μας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Η πανέμορφη θέα στο φράγμα της Πλατανόβρυσης (μαζί και με το φράγμα Θησαυρού, λίγο πιο πάνω στον ίδιο ποταμό, δημιουργήθηκε από τη ΔΕΗ για να εγκλωβίσει τον ποταμό Νέστο) και τη λίμνη του Νέστου, απλά θα σας μαγέψει.

Παραπόταμοι, ρυάκια, πανύψηλα δέντρα σας καλούν να κάνετε μία στάση και να ξεκουραστείτε, πριν φτάσετε στα Θερμιά. Μπορείτε βέβαια να συνεχίσετε το δρόμο σας για το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, όπου και εκεί ετοιμαστείτε να ζήσετε ακόμη μία ανεπανάληπτη εμπειρία.

Να σημειώσουμε πως γενικά κατά καιρούς, έχει υπάρξει ενδιαφέρον και έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις γύρω από την αξιοποίηση και ανάπτυξη των συγκεκριμένων ιαματικών πηγών, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει συμβεί κάτι. Οπωσδήποτε, η τοποθεσία είναι μοναδική και σε συνδυασμό με το «δώρο» της φύσης, που είναι οι ιαματικές πηγές, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όχι μόνο!

Με πληροφορίες από paranestiotes.gr