Το πανέμορφο χωριό της Δράμας με την… καλή θέα! (ΦΩΤΟ)

Στις πλαγιές του Μενοίκιου όρους και σε υψόμετρο 480 μέτρων

Επιβλητικά σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής, με τις χαρακτηριστικές «πορτάρες», αγροτόσπιτα από πέτρα και ξύλο με χαγιάτι, υπεραιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, σπηλιές σε βράχους (πιστιριές) και φιλόξενοι κάτοικοι.

 

Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του χωριού Καλλιθέα, που βρίσκεται στο Νομό Δράμας και σίγουρα δεν πήρε τυχαία το όνομά του.

Η όμορφη θέα προς τον κάμπο της Δράμας, τις κορυφές του Φαλακρού αλλά και το πανέμορφο δάσος με τα πλατάνια δικαιώνει τους αναδόχους του, που το ονόμασαν έτσι μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, στις αρχές της δεκαετίας 1920. Το αρχικό του όνομα, ήταν Εγρί-Δερέ που στα τουρκικά σημαίνει στραβός λάκκος, διότι το παλιό χωριό είναι κτισμένο μεταξύ δύο λάκκων.

Η Καλλιθέα είναι «σκαρφαλωμένη» στις πλαγιές του Μενοίκιου όρους, σε υψόμετρο 480 μέτρων και ανήκει στο δήμο Προσοτσάνης ενώ απέχει 26 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας.

Συγκαταλέγεται σε ένα από τα παλαιότερα ντόπια χωριά της περιοχής, το οποίο κάποτε έσφυζε από ζωή, ενώ σήμερα έχει σταθερά περί τους 250 κατοίκους, αν και το καλοκαίρι ο πληθυσμός της αυξάνεται σημαντικά.

Στο άλλοτε παραθεριστικό κέντρο της περιοχής, φημισμένο για τα άφθονα τρεχούμενα νερά του που κινούσαν δέκα τουλάχιστον μύλους στο ρέμα του χωριού τον 20ο αιώνα, μπορούμε να δούμε σήμερα δύο μοναδικούς ναούς, σπίτια παλιά και ανακαινισμένα και παιδικές κατασκηνώσεις σε ιδανική τοποθεσία μέσα στο δάσος.

Οι δύο ναοί με τη σημαντική καλλιτεχνική αξία

Στο δυτικό άκρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Η εκκλησία ανεγέρθηκε το 1832 με 1835, διαθέτει γυναικωνίτη και χαγιάτι, ενώ το πυργοειδές καμπαναριό κτίστηκε με πελεκητή πέτρα το 1869.

Με τις εργασίες του 1997, ο ρυθμός του ναού από βασιλική μετατράπηκε σε σταυροειδή με τρούλο. Στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχει ακόμη το παλιό σχολείο που σύμφωνα με την επιγραφή κτίστηκε το 1866.

Στο ρέμα που περνά νότια από το χωριό, ανάμεσα σε μια οργιαστική βλάστηση κοντά στις παιδικές κατασκηνώσεις, βρίσκεται η μονόχωρη βασιλική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία χτίστηκε το 1890 με υλικά της περιοχής πέτρα και ξυλεία (καραγάτσι) και έχει γυναικωνίτη, χαγιάτι και εικόνες του 19ου αιώνα. Το χωριό γιορτάζει στις 26 Ιουλίου, τιμώντας την ημέρα της Αγίας Παρασκευής.

Λίγα λόγια την ιστορία της Καλλιθέας

Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα ενώ τα αρχαιότερα φύλλα που βρέθηκαν εκεί ήταν Θράκες, μετά το 2000 π.Χ. Κάτι που προκύπτει και από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Χαρακτηριστικά, στην περιοχή «Τούμπεκ – Βρύσης» βρέθηκε μαρμάρινη πλάκα από τάφο γυναίκας ενώ στην τοποθεσία «Βρύση» και στο δρόμο για Αλιστράτη, εκτός από τάφους και νομίσματα έχουν βρεθεί και μεγάλα πήλινα πιθάρια.

Στο σταυροδρόμι που ενώνει την Καλλιθέα με την περιοχή Τούμπεκ και την πηγή «Βρύση», υπάρχει περιοχή που οι κάτοικοι του χωριού την ονομάζουν «Τατάρικα Μνήματα». Σύμφωνα με την παράδοση έγινε μεγάλη μάχη Τατάρων με άνδρες της περιοχής. Μέχρι το 1935 σώζονταν πλάκες που έγραφαν ονόματα ή κάτι σχετικό με το συμβάν και κλάπηκαν από αρχαιοκάπηλους. Σε υψόμετρο 700μ. βορειότερα του χωριού, βρέθηκε προτομή αγάλματος που μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.

Επίσης, στην Καλλιθέα σώθηκαν επιγραφές τάφων και νομίσματα από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο. Η περιοχή φυλάσσονταν προφανώς, κάτι που μαρτυρεί η ύπαρξη φρουρίου που σώζονταν μέχρι πρόσφατα.

Στα νεότερα χρόνια οι κάτοικοι πρόσφεραν σπουδαίες υπηρεσίες στον Μακεδονικό αγώνα και αρκετοί θυσίασαν τη ζωή τους για τον Ελληνισμό.

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μυλωθρίδης (Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας)

Πηγή: gtp.gr
Με στοιχεία και από kallithea-dramas.blogspot.com