Ζαγοροχώρια: Εξωπραγματικά τοπία που κόβουν την ανάσα!

Εικόνες που συναρπάζουν

Φωλιασμένα στην «αγκαλιά» του όρους Τύμφη, του έβδομου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας (η κορυφή του οποίου βρίσκεται στα 2.497 μέτρα), βρίσκονται τα πιο διάσημα… αδελφάκια του Ζαγορίου, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ανακηρυγμένοι παραδοσιακοί οικισμοί.
Χτισμένα σε υψόμετρο 980μ., το πρώτο και 900μ. το δεύτερο, απέχουν μεταξύ τους 3 χλμ. και 60 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Στους πρόποδες του άδενδρου και πολλές φορές τρομακτικού, λόγω των κοφτερών κορυφών με την γκριζοπή πέτρα, βουνού, θα θαυμάσετε την τέχνη των Ζαγορίσιων μαστόρων, που αξιοποιούν με μοναδικό τρόπο το δώρο που τους χάρισε η φύση, την πέτρα. Σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής από άσπρη πελεκητή πέτρα, όμορφες πέτρινες βρύσες, επιβλητικές πόρτες και καλοδιατηρημένα καλντερίμια, που οδηγούν σε ξωκλήσια και μονοπάτια.

megalo papigko 2

Και όλα αυτά με φόντο τους «Πύργους της Αστράκας», μια σειρά από πέντε τεράστιους βραχώδεις σχηματισμούς του όρους Γκαμήλα (ή Τύμφη) που υψώνονται ακριβώς πάνω από τα σπίτια, και πραγματικά σου «κόβουν» την ανάσα. Στα βόρεια, σχηματίζουν τη χαράδρα του Αώου και στα νοτιοδυτικά το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου, με τον ποταμό Βοϊδομάτη. Μία περιοχή που περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση, με αποτέλεσμα κάθε εποχή του έτους να αλλάζει συνεχώς χρώματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγίου Βλασίου (19ου αιώνα) -με σπάνια αρχιτεκτονική και αγιογραφίες 100 ετών-, της Κοίμησης Θεοτόκου (18ου αιώνα), του Αγίου Γεωργίου (18ου αιώνα) και των Αγίων Ταξιαρχών (19ου αιώνα), καθώς και το παραδοσιακό γεφύρι στην είσοδο του χωριού. Επίσης, υπάρχει η Βιβλιοθήκη του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου.

megalo papigko 1

megalo papigko 4

megalo papigko 8

Το Μικρό Πάπιγκο είναι επίσης απαράμιλλης ομορφιάς με κύριο γνώρισμα την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, με τα πέτρινα σπίτια, το σοκάκια που σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή και πάντα έχοντας γύρω σου την εκπληκτική εικόνα των σκληρών κορυφών που όλες μαζί όμως γεμίζουν το μάτι με τρομερές εικόνες.
Αξίζει να πιείτε έναν καφέ στα μαγαζιά της πλατείας ατενίζοντας ως εκεί που σας το επιτρέπει το φανταστικό τοπίο και να ετοιμάσετε τα πλάνα σας για την επόμενη εξόρμηση. Ισως και να πάρετε την απόφαση να πορευτείτε και μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας, σε μια τρίωρη ειδυλλιακή διαδρομή αλλά και αρκετά επίπονη για όσους δε διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία και φυσική κατάσταση. Αρκετά πιο κοντά βρίσκονται και οι περίφημες κολυμπήθρες που προσφέρουν επίσης ένα εξαιρετικό θέαμα.

mikro papigko aristi 1

mikro papigko aristi 3

Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε για να φτάσετε στο Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, περνάει μέσα από την Αρίστη (10 μόλις χλμ. μακριά). Εννοείται ότι πρέπει να σταματήσετε, ή να την επισκεφτείτε μετά, ακόμη και να μείνετε. Εχοντας λιγότερους από 150 κατοίκους κι αυτός ο οικισμός είναι ένα τέλειο παράδειγμα αρχιτεκτονικής και μαγεύει τον επισκέπτη. Η φύση δημιουργεί επίσης ένα εκπληκτικό περιβάλλον που αξίζει να το ανακαλύψετε και να περιηγηθείτε στα σημεία εκείνα που είναι προσιτά για τον καθένα.
Η θέα που προσφέρει είναι μοναδική και από το κεντρικό καφενεδάκι του χωριού απολαμβάνοντας τον καφέ κι ένα παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού θα βγάλετε μοναδικές φωτογραφίες που θα σας συντροφεύουν για πολλά χρόνια ή έστω μέχρι να ξαναπάτε…

mikro papigko aristi 4

mikro papigko aristi 5

Από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της περιοχής είναι η Ιερά της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, πολύ κοντά στην Αρίστη που σύμφωνα με τις μαρτυρίες χτίστηκε το 1579. Στο πέρασμα των ετών οι λεηλασίες και φυσικές καταστροφές το «τραυμάτισαν» αλλά ευτυχώς μέχρι σήμερα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση το καθολικό ένα σημαντικό τμήμα της Μονής.

mikro papigko aristi 9

mikro papigko aristi 12

mikro papigko aristi 14

Συντάκτης 

Η πρώτη της αγάπη ήταν το αθλητικό ρεπορτάζ. Υπηρέτησε με συνέπεια επί σειρά ετών τον Εντυπο Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά) ενώ εργάστηκε επίσης σε ηλεκτρονικά Μέσα και στο ραδιόφωνο. Πνεύμα ανήσυχο, αναζήτησε νέους ορίζοντες, συνεργάστηκε με ομογενειακά ΜΜΕ και ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, στη φύση και τον τόπο. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με αντικείμενο τα βότανα και τα φυσικά καλλυντικά και ασχολείται με χειροποίητες, PIY (Produce It Yourself) και DIY (Do It Yourself) δημιουργίες. Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), της IFJ (International Federation of Journalists) και της AIPS (International Sports Press Association).

Σχετικές δημοσιεύσεις