Σεβασμό και ισότιμη συμμετοχή ζητούν τα άτομα με προβλήματα όρασης (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκδήλωση στο ΑΠΘ για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, ο Φώτης Μπίμπασης, μέλος του ΚΕΑΤ και άτομο με πρόβλημα όρασης και ο ίδιος, στέλνει μήνυμα προς όλους τους συνανθρώπους μας, ζητώντας σεβασμό και περισσότερες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία.

Ο Φώτης Μπίμπασης που ζει και κινείται στη Θεσσαλονίκη, κάνει ιδιαίτερη μνεία στα πατίνια και πόσο αυτά δυσκολεύουν τη ζωή ενός ανθρώπου με προβλήματα όρασης!

Οπως προαναφέραμε, στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού. Το λευκό μπαστούνι έχει μεγάλη σημασία για την κινητικότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία και είναι το σύμβολο της προσπάθειας τους για ανεξαρτησία και ισότιμη συμμετοχή στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Στη σύγχρονή του μορφή, το λευκό μπαστούνι συνδυάζεται με κατάλληλη εκπαίδευση ώστε άτομα με οπτική αναπηρία να μπορούν να ανιχνεύουν το περιβάλλον και να κινούνται ανεξάρτητα και με ασφάλεια μέσα στην πόλη αλλά και μέσα σε κτίρια.

Βέβαια εμφανίζονται εμπόδια, τα οποία αρκετές φορές βιώνουν και οι βλέποντες, γιαυτό καθήκον όλων μας είναι να συνδράμουμε στην απαλοιφή των εμποδίων.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας και ΑμΕΑ της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Νομικής Σχολής και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΤ) οργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και ώρες 12 μ – 2 μμ στο Φουαγιέ του Κεντρικού Αμφιθεάτρου της Νομικής Σχολής.

Το κοινό σε συνεργασία με άτομα με οπτική αναπηρία και εκπαιδευτές κινητικότητας θα συμμετάσχει σε βιωματικούς περιπάτους προσομοίωσης με μάσκα και λευκό μπαστούνι, θα γνωρίσει τις τεχνικές βλέποντος οδηγού, θα ενημερωθεί σε θέματα προσβασιμότητας και πώς μπορεί να βοηθήσει ώστε να μη δημιουργεί εμπόδια ή πως να εντοπίζει πιθανά εμπόδια.

Επίσης θα γίνει ενημέρωση για τις δράσεις του ΚΕΑΤ. Θα οργανωθούν αγώνες με αθλήματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν μικτές ομάδες βλεπόντων και ατόμων με οπτικές αναπηρίες με σκοπό να γνωρίσουν οι βλέποντες τα σπορ και να χαρούν την ξεχωριστή εμπειρία.

patinia thessaloniki
patinia thessaloniki

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις