Τα «έξυπνα» υπερσύγχρονα φανάρια που μιλάνε, για τυφλούς στη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Πως βοηθάνε τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής, καθώς και άλλες ανάγκες, και σε ποια σημεία βρίσκονται Τα σύγχρονα ηχητικά συστήματα που έχουν τοποθετηθεί σε διαβάσεις πεζών με φωτεινούς σηματοδότες, για την ομαλή και ασφαλή διέλευση των ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής καθώς και για άτομα τρίτης ηλικίας, αποτελούν πραγματικά μία όαση για […]

Πως βοηθάνε τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής, καθώς και άλλες ανάγκες, και σε ποια σημεία βρίσκονται

Τα σύγχρονα ηχητικά συστήματα που έχουν τοποθετηθεί σε διαβάσεις πεζών με φωτεινούς σηματοδότες, για την ομαλή και ασφαλή διέλευση των ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής καθώς και για άτομα τρίτης ηλικίας, αποτελούν πραγματικά μία όαση για την πόλη της Θεσσαλονίκης! Η πόλη, γίνεται προσβάσιμη, φιλική και χωρίς διακρίσεις για όλους τους δημότες και τους επισκέπτες της, δυστυχώς όμως αυτό ισχύει, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή, για ελάχιστα μόνο σημεία.

Ο Φώτης Μπίμπασης μας… συστήνει τα «έξυπνα» φανάρια!
Ο αντιπρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, Φώτης Μπίμπασης, είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να μας συστήσει τα «έξυπνα» φανάρια. Σαν άτομο που αντιμετωπίζει και ο ίδιος προβλήματα όρασης, μπορεί να μας εξηγήσει καλύτερα απ’ όλους τη σημασία, την αξία και τα οφέλη από την τοποθετήση του συγκεκριμένου υπερσύγχρονου ηχητικού συστήματος στους σηματοδότες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Με τη συνοδεία της κάμερας του Life-Events.gr, o Φώτης Μπίμπασης κάνει αυτοψία στο σηματοδότη που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» και μας εξηγεί τη λειτουργία του ενώ παράλληλα μας αποκαλύπτει πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται τοποθετημένα μόνο έξι τέτοια συστήματα σε ολόκληρη την πόλη.

Παρότι μία τέτοια εγκατάσταση είναι κοστοβόρα, όπως τονίζει και ο ίδιος «Τίποτε δεν είναι ακριβό, τίποτα δεν είναι φθηνό. Θα μπορούσε να μπει στο ΕΣΠΑ και να τοποθετηθούν τέτοια φανάρια, αν όχι παντού, τουλάχιστον σε καίρια σημεία της πόλης, όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμιο, δήμος, υπηρεσίες κτλ., εκεί όπου κινείται και περνάει πολύς κόσμος». Αλλωστε, αυτό αφορά όλους μας, αφορά τους συμπολίτες μας, αφορά την πόλη μας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι συγκεκριμένοι φωτεινοί σηματοδότες δε διαθέτουν απλώς ηχητική ειδοποίηση για να περάσει το άτομο με αναπηρία όρασης ή ακοής απέναντι στο πεζοδρόμιο. Με ένα κουμπί που βρίσκεται στο ύψος του χεριού περίπου, ο χρήστης ειδοποιείται ηχητικά σε ποιο ακριβώς σημείο της πόλης βρίσκεται. Επιπλέον ο χρήστης μπορεί μέσω της αφής να καταλάβει αν το φανάρι είναι πράσινο μέσω της δόνησης που έχει καθώς παρουσιάζει και την ανάγλυφη «εικόνα» της διάβασης. Η ίδια συσκευή θα μπορεί να συνδέεται με Bluetooth με το κινητό, έτσι ώστε να γίνεται πληρέστερη ενημέρωση και ευκολότερος ο εντοπισμός της διάβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα φανάρια στη Θεσσαλονίκη, τοποθετήθηκαν μετά από πρωτοβουλία γνωστού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην πόλη.