Χειροποίητο σαπούνι ελαιoλάδου με τη θερμή μέθοδο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Μετά από μία ημέρα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Τι πιο αγνό και υπέροχο από ένα σαπούνι ελαιολάδου! Αν θέλετε να κάνετε αλλά δεν έχετε την υπομονή να περιμένετε την ωρίμανσή του, περίπου δηλαδή 3 μήνες, υπάρχει και άλλη λύση.

Αντί για την ψυχρή μέθοδο να χρησιμοποιήστε τη θερμή, και απολαύστε όλα τα οφέλη του σαπουνιού χωρίς να περιμένετε…

Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά των δύο μεθόδων, εκτός φυσικά ότι το ένα (CP, ψυχρή μέθοδος) μετά από το ίχνος (trace) μπαίνει στο καλούπι, ενώ στη θερμή μέθοδο (HP) συνεχίζει να μαγειρεύεται στο μάτι της κουζίνας. Τα υλικά είναι τα ίδια καθώς και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσετε, πλην βεβαίως της κατσαρόλας που θα χρειαστεί για το… μαγείρεμα. Παρακάτω θα σας αναφέρουμε μερικές ακόμη διαφορές μεταξύ των δύο μεθόδων, τώρα όμως θα σταθούμε στην παρασκευή σαπουνιού με τη θερμή μέθοδο καθώς θέλουμε, μέρες που είναι, να κάνουμε μερικά σαπουνάκια δώρο.

Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε αρκετή μούργα (κατακάθι ελαιόλαδου) για να χρησιμοποιήσουμε και από εκεί και πέρα, επιλέξαμε, επειδή το σαπούνι μας θα βγει δύο περίπου κιλά, να το χωρίσουμε σε δύο ίσα μέρη και να κάνουμε ένα για άνδρες και ένα για γυναίκες.

Ετσι, στο πρώτο βάλαμε ενεργό άνθρακα για βαθύ καθαρισμό και ανδρικό άρωμα και στο δεύτερο προσθέσαμε κόκκινο και πράσινο χρώμα για να γίνει πιο εορταστικό με άρωμα γιασεμί και γκλίτερ. Η επιλογή είναι δική σας.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

1. Ανοξείδωτη κατσαρόλα

2. Ζυγαριά ακριβείας

3. Ράβδος ανάδευσης (stick blender ή mixer)

4. Θερμόμετρα (2)

5. Πλαστικό δοχείο ή γυάλινη κανάτα (πυρέξ, να αντέχει σε μεγάλες θερμοκρασίες, 110ο)

6. Κατσαρόλα, ή κανάτα ή πλαστικά δοχεία

7. Κουτάλα ξύλινη ή πλαστική (σκληρή)

8. Καλούπια (Ξύλινα ή φόρμες ζαχαροπλαστικής)

9. Γάντια πλαστικά

10. Γυαλιά προστασίας

11. Ποδιά

EXTRA INFO: Φυσικά ο παραπάνω εξοπλισμός θα σας φανεί χρήσιμος αν έχετε σκοπό να κάνετε και άλλα σαπούνια ελαιολάδου.

ΥΛΙΚΑ

Για δύο κιλά περίπου σαπούνι

700 γρ. Ελαιόλαδο ή μούργα

200 γρ. Φοινικοπυρηνέλαιο

50 γρ. Καστορέλαιο

30 γρ. Λάδι καρύδας

20 γρ. Βούτυρο καρύδας

600 γρ. νερό

266, 874 καυστική σόδα (5% υπερλίπανση)

Αρωμα και χρώμα της επιλογής μας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φοράμε τον εξοπλισμό μας, γάντια, ποδιά, γυαλιά κτλ και ζυγίζουμε τα υλικά μας.

2. Στο σκεύος που επιλέξαμε, στην προκειμένη περίπτωση στην πυρίμαχη κανάτα, τοποθετούμε το νερό μας και προσθέτουμε σταδιακά την καυστική σόδα, αναδεύοντας με την κουτάλα μας, μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Επιλέγουμε να το κάνουμε καλύτερα σε εξωτερικό χώρο ή κοντά σε παράθυρο, και να μην έχουμε δίπλα μας παιδιά ή κατοικίδια.

Το διάλυμά μας αναπτύσσει μεγάλη θερμοκρασία, που αγγίζει και τους 90 βαθμούς Κελσίου. Το αφήνουμε να κρυώσει (σίγουρα να πέσει κάτω από τους 50 βαθμούς) και περνάμε στα λάδια μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η σόδα μπαίνει στο νερό και όχι το αντίθετο, διότι εγκυμονεί κίνδυνος έκρηξης. Εχουμε κοντά μας και ένα μπουκάλι λευκό ξύδι, σε περίπτωση που χρειαστεί για να σταματήσουμε κάποιο έγκαυμα.

3. Τοποθετούμε την ανοξείδωτη κατσαρόλα στο μάτι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο αλλά και τα βούτυρα και σε χαμηλή θερμοκρασία περιμένουμε να λιώσουν. Προσέχουμε να μην ανεβάσουν υψηλές θερμοκρασίες. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά.

4. Αφού πλέον έχει πέσει και η θερμοκρασία της σόδας, τη ρίχνουμε με προσοχή στην κατσαρόλα με τα έλαια. Αξίζει να αναφέρουμε πως στη θερμή μέθοδο δε χρειάζεται τα δύο μείγματα να είναι στην ίδια θερμοκρασία.

5. Ανακατεύουμε αρχικά με μία ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το stick blender για να επισπεύσουμε τη διαδικασία. Το ελαφρύ ίχνος (trace) δε θα αργήσει να εμφανιστεί. Εδώ φυσικά παίζουν ρόλο και τα λάδια που χρησιμοποιούμε καθώς το καθένα έχει διαφορετικό χρόνο trace.

6. Ηρθε η ώρα να επιστρέψουμε το μείγμα στη φωτιά, σε χαμηλή όπως είπαμε θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσέχουμε να μη καούμε γιατί το μείγμα κάνει φουσκάλες και πιτσιλάει.

7. Το μείγμα θα φουσκώσει και θα αποκτήσει την όψη πηχτής κρέμας ενώ μετά από μερικές βράσεις και όταν πια φαίνεται σαν «κομμένη» κρέμα (μετά από ώρα ή ώρες) προσθέτουμε χρώμα, άρωμα κτλ. και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάνε παντού.

8. Εμείς όπως προαναφέραμε θέλουμε με το ίδιο μείγμα να βγάλουμε δύο σαπούνια, οπότε το χωρίσαμε σε δύο μέρη και στο ένα προσθέσαμε ενεργό άνθρακα και ανδρικό άρωμα ενώ στο δεύτερο επιλέξαμε να το χωρίσουμε σε δύο ακόμη μέρα, με δύο διαφορετικά χρώματα και άρωμα γιασεμιού.

9. Το σαπούνι μας δεν είναι τόσο ρευστό όσο στην κρύα μέθοδο γι’ αυτό και με μία σπάτουλα μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο καλούπι. Αν θέλουμε βάζουμε και λαδόκολλα ώστε να ξεκολλήσει ευκολότερα. Όταν γεμίσουμε το καλούπι, το χτυπάμε καλά στον πάγκο για να γεμίσουν τα κενά.

10. Είναι πλέον έτοιμο. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει, καλύτερα για 24 ωρες, πριν το κόψουμε.

11. Οπως είπαμε, το συγκεκριμένο σαπούνι δεν χρειάζεται χρόνο ωρίμανσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν άμεσα. Καλό όμως θα ήταν να το αφήσετε λίγο. Οσο μένει γίνεται καλύτερο και σκληρότερο.

Δείτε επίσης: DIY με 1 συνταγή, 2 υπέροχα σαπούνια ελαιόλαδου, για 3 χρήσεις!!!

Καλή σας επιτυχία…

EXTRA INFO’S

Το σαπούνι θερμής μεθόδου δεν έχει το λείο αποτέλεσμα της ψυχρής. Αντίθετα, η εμφάνισή του έχει ατέλειες και για το λόγο αυτό κάποιοι το προτιμούν ώστε να μοιάζει πραγματικά χειροποίητο.

Τα σαπούνια της θερμής μεθόδου είναι πιο σκληρά, γι’ αυτό και διαρκούν περισσότερο ενώ χρειάζονται περισσότερη ποσότητα αιθέριων ελαίων, από ότι στην ψυχή μέθοδο.