DIY: Φτιάχνουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο με βότανα!

Ολες οι μυρωδιές της φύσης στο μπουκάλι μας

Τα αρωματισμένα λάδια αποτελούν μία εξαιρετική ιδέα για να δώσουν μοναδική γεύση στα παξιμάδια, τις μπρουσκέτες ή τις μπουκιές ψωμιού, στις σαλάτες, τα τυριά μας, τα κρέατα, τα ψητά λαχανικά μας και ο,τιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε και παράλληλα, να μας προσφέρουν την αντιοξειδωτική δράση των βοτάνων και των μπαχαρικών που θα χρησιμοποιήσουμε.

Και αν σκέφτεστε που μπορείτε να τα βρείτε, η πρότασή μας είναι να τα κάνετε μόνοι σας. Αλλωστε είναι τόσο απλό και εύκολο και παράλληλα οικονομικό, που δε θα έχετε κανένα πρόβλημα στην παρασκευή τους…

Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι τα αγνά υλικά και οι ιδανικοί συνδυασμοί. Βέβαια το τελευταίο, μπορεί να είναι και υποκειμενικό καθώς παίζουν ρόλο και οι γευστικές προτιμήσεις του καθενός.

Τι πρέπει να ξέρετε…
Το πρώτο που πρέπει να επιλέξετε είναι ένα αγνό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας. Αν είναι και δική σας παραγωγής ακόμη καλύτερα.
Στη συνέχεια θα χρειαστείτε βότανα και αρωματικά φυτά, που είτε έχετε στις γλάστρες και τον κήπο σας αυτή την εποχή, είτε θα τα προμηθευτείτε από το μανάβη σας.
Φυσικά δεν πρέπει να λείπουν και τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας που θα προσδώσουν έναν ξεχωριστό… τόνο στο λαδάκι σας.
Τέλος, προτιμήστε γυάλινα μπουκάλια διότι στα πλαστικά, μετά από καιρό αλλοιώνεται η γεύση του ελαιόλαδου και φελλό, αντί για πώμα, που είναι πιο αεροστεγές.

EXTRA TIPS
* Τα βότανα μας, για να μεταδώσουν καλύτερα τα αρώματα τους, πρέπει να είναι φρέσκα. Να σημειώσουμε βέβαια πως γίνεται και με αποξηραμένα.
* Οταν είναι φρέσκα τα πλένουμε καλά και τα σκουπίζουμε με μία βαμβακερή πετσέτα. Οταν μπουν στο λάδι πρέπει να είναι στεγνά, όπως και το μπουκάλι.
* Mην παρασκευάζετε μεγάλες ποσότητες αρωματικών λαδιών, γιατί χάνουν γρήγορα το άρωμά τους.
* Mην τα χρησιμοποιείτε κατά το μαγείρεμα, γιατί το δυνατό τους άρωμα θα αλλοιώσει τη γεύση του φαγητού.
* Τοποθετούμε πάντα το μπουκάλι σε δροσερό και σκιερό μέρος και παραμένει εκεί για 2-3 εβδομάδες, έως το στραγγίσουμε και το χρησιμοποιήσουμε.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ελαιόλαδο αρωματισμένο με ρίγανη και θυμάρι
(Ιδανικό για σαλάτες, ψητά ψάρια, μπρουσκέτες)

Υλικά
1-2 κλαδάκια ρίγανη
1-2 κλαδάκια θυμάρι
2 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
Μπουκάλι

Εκτέλεση
Η διαδικασία είναι γνωστή. Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε πολύ καλά τα βότανά μας, τα τοποθετούμε μαζί με το λάδι και τις κόκκους πιπεριού στο μπουκάλι και το βάζουμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Το ανακινούμε που και που ενώ μετά από μία εβδομάδα μπορούμε να το ανοίξουμε.

Ελαιόλαδο με βασιλικό και σκόρδο
(Ιδανικό για μακαρόνια, σαλάτες, παξιμάδια)

Υλικά
½ φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού
1-2 σκελίδες σκόρδο (αναλογα το μέγεθος)
Ελαιόλαδο
Μπουκάλι

Εκτέλεση
Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία. Αυτή τη φορά απλά αφήστε το για περισσότερο από μία εβδομάδα στο ντουλαπι.

Ελαιόλαδο με μπαχαρικά
(Ιδανικό για πικάντικα πιάτα καθώς και για το σοτάρισμα κρεάτων, όπως κοκκινιστό)

Υλικά
5-6 κόκκους πιπέρι
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλάκι κύμινο (ακοπάνιστο)
1 ξυλάκι κανέλα
Ελαιόλαδο
Μπουκάλι

Εκτέλεση
Τα τοποθετείτε όλα στο μπουκάλι και τα αφήνετε σε σκιερό και δροσερό μέρος για 1-2 εβδομάδες.

Ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή
(Ιδανικό για σαλάτες, χόρτα, ψάρια, κρέατα, πίτες και κουλουράκια)

Υλικά
Φλούδες από μισό λεμόνι ή κίτρο
Φλούδες από πορτοκάλι
Ελαιόλαδο
Μπουκάλι

Εκτέλεση
Τα αποθηκεύετε στο μπουκάλι, το οποίο αφήνετε σε δροσερό και σκιερό μέρος για περισσότερο από ένα μήνα.

Ελαιόλαδο με δενδρολίβανο και πιπέρι
(Ιδανικό για ψητό ψάρι και κρέας)

Υλικά
3 κλαράκια δενδρολίβανου
7 κόκκους πιπεριού
Χοντρό αλάτι
Ελαιόλαδο
Μπουκάλι

Εκτέλεση
Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και αποθηκεύετε για τρεις εβδομάδες.

Ελαιόλαδο με θυμάρι, πορτοκαλόφλουδα, θυμάρι, δάφνη και ροζ πιπέρι
(Ιδανικό για ψητά κρέατα, πράσινες σαλάτες, πατατοσαλάτες κτλ)

Υλικά
1 φλούδα πορτοκαλιού
2-3 κλαδάκια θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκους ροζ πιπεριού

Εκτέλεση
Πλένετε και στεγνώνετε καλά το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης και την πορτοκαλόφλουδα. Την τελευταία την κόβετε χωρίς να πιάνετε το λευκό μέρος. Τα βάζετε όλα στα μπουκάλι και το αφήνετε σε σκοτεινό και στεγνό μέρος για 2 εβδομάδες.

Ελαιόλαδο πέντε γεύσεων

Υλικά
1 κλαράκι φρέσκο δενδρολίβανο
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
3 φύλλα φρέσκο δυόσμο
4 φύλλα φρέσκο βασιλικό
1 κουταλιά της σούπας χονδρό αλάτι
Τα παραπάνω υλικά είναι για 4 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Χτυπάτε ελαφρά τα βότανα σε γουδί 2-3 φορές για να βγάλουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια τα τοποθετείτε σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κλείνετε καλά. Το τοποθετείτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για τρεις εβδομάδες και στο διάστημα αυτό το ανακινείτε 3-4 φορές.

Ελαιόλαδο με φασκόμηλο
(Ιδανικό για χοιρινό κρέας, κυνήγι και βραστές πατάτες)

Υλικά
Κλαδάκια φρέσκιας φασκομηλιάς
Ξερά φύλλα φασκομηλιάς
Πράσινο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Μπουκάλι

Εκτέλεση
Σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι τοποθετείται το βότανο σε όρθια θέση και το πιπέρι και στη συνέχεια γεμίζετε με λάδι. Κλείνετε καλά και τοποθετείτε το μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2-3 εβδομάδες, πριν το χρησιμοποιήσετε.

Infos
Οταν το λάδι είναι έτοιμο, σουρώνετε το ελαιόλαδο, πετάτε τα αρωματικά και το χρησιμοποιείτε..
Φυσικά μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να φτιάξετε αρωματικό ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ότι βότανα και μπαχαρικά σας αρέσουν.
Αποτελεί επίσης μία εξαιρετική ιδέα για ένα ξεχωριστό δώρο σε αγαπημένους φίλους. Τι πιο όμορφο από ένα μπουκάλι με αρωματικό ελαιόλαδο φτιαγμένο από τα χεράκια σας!
Καλή σας επιτυχία!