DIY με 1 συνταγή, 2 υπέροχα σαπούνια ελαιόλαδου, για 3 χρήσεις!!!(ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ιδανικά για πρόσωπο, σώμα και μαλλιά, με συνδυασμό μοναδικών ελαίων

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά για εμάς τα χειροποίητα σαπούνια ελαιόλαδου είναι λατρεμένα. Πόσω δε μάλλον, όταν δεν τα αγοράζουμε αλλά τα φτιάχνουμε μόνοι μας, με υλικά που θέλουμε και φυσικά με τα χεράκια μας.

Επιλέγουμε για την παρασκευή τους την ψυχρή μέθοδο, όπως θα δείτε και παρακάτω, και περιμένουμε με ανυπομονησία πότε θα ωριμάσουν για να τα χρησιμοποιήσουμε. Ολη η διαδικασία, από τη δημιουργία, την αποθήκευση, μέχρι και την πλήρη ωρίμανση λες και είναι μία ιεροτελεστία. Μάλιστα, η αναμονή αυτή αυξάνει περισσότερο την επιθυμία μας για να απολαύσουμε όλα τα πολύτιμα οφέλη τους.


Πλούσια σε αντιοξειδωτικές και θρεπτικές ιδιότητες, τα σαπούνια ελαιόλαδου καθαρίζουν, ενυδατώνουν, θρέφουν, τονώνουν και προστατεύουν την επιδερμίδα μας. Τι περισσότερο θέλετε για να τα βάλετε στη ζωή σας;

Μία συνταγή, δύο σαπούνια
Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σαπούνι ελαιόλαδου ή μάλλον δύο, με τη συνταγή του ενός, χρησιμοποιώντας εκτός από αγνό παρθένο ελαιόλαδο και άλλα πολύτιμα έλαια, ώστε να προσδώσουμε στα σαπούνια μας τις ιδιότητες που θέλουμε. Σκοπός μας είναι να τα χρησιμοποιήσουμε τόσο για το πρόσωπο και το σώμα, όσο και για τα μαλλιά μας. Οπότε μία συνταγή, δύο διαφορετικά είδη σαπουνιού, για τρεις χρήσεις…

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε αρχικά τα βασικά υλικά, για το αρχικό σαπούνι (συνολικά θα βγάλετε πάνω από δύο κιλά σαπούνι) και στη συνέχεια, όπως θα δείτε και στο βίντεο του Life-Events.gr, θα διαπιστώσετε, πως με ελάχιστες και απλές προσθήκες, όπως χρώματος, αιθέριου ελαίου ή αρώματος και ξερής δρόγης (βότανο), μπορείτε να κάνετε με… ένα κόπο, ένα ακόμη σαπούνι, τελείως διαφορετικό. Ξεκινάμε…

Σαπούνι Ελαιολάδου

ΥΛΙΚΑ
1400 γρ. Ελαιόλαδο
200 γρ. Φοινικέλαιο
120 γρ. Λάδι καρύδας
100 γρ. Καστορέλαιο
100 γρ. Φοινικοπυρηνέλαιο
40 γρ. Βούτυρο Κακάο
40 γρ. Κερί Μέλισσας
660 γρ. νερό αποσταγμένο ή πηγής
275, 080 Καυστική Σόδα (3% υπερλίπανση)

ΕΧΤΡΑ ΥΛΙΚΑ
Για το δεύτερο σαπούνι λεβάντας
Χρώμα της επιλογής μας (Mica)
Αρωμα ή αιθέριο έλαιο λεβάντας (20-25 ml)
Αποξηραμένη λεβάντα

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
1. Ζυγαριά ακριβείας
2. Ράβδος ανάδευσης (stick blender ή mixer)
3. Θερμόμετρα (2)
3. Πλαστικό δοχείο ή γυάλινη κανάτα (πυρέξ, να αντέχει σε μεγάλες θερμοκρασίες, 110ο)
4. Κατσαρόλα, ή κανάτα ή πλαστικά δοχεία
5. Κουτάλα ξύλινη ή πλαστική (σκληρή)
6. Καλούπια (Ξύλινα ή φόρμες ζαχαροπλαστικής)
7. Γάντια πλαστικά
8. Γυαλιά προστασίας
9. Ποδιά
10. Ξύδι

EXTRA INFO: Φυσικά ο παραπάνω εξοπλισμός θα σας φανεί χρήσιμος αν έχετε σκοπό να κάνετε και άλλα σαπούνια ελαιολάδου.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Φοράμε τον εξοπλισμό μας, γάντια, μάσκα και ποδιά, και ζυγίζουμε τα υλικά μας.


2.
Στο σκεύος που επιλέξαμε, στην προκειμένη περίπτωση στην πυρίμαχη κανάτα, τοποθετούμε το νερό μας και προσθέτουμε σταδιακά την καυστική σόδα, αναδεύοντας με την κουτάλα μας, μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Επιλέγουμε να το κάνουμε καλύτερα σε εξωτερικό χώρο ή κοντά σε παράθυρο, και να μην έχουμε δίπλα μας παιδιά ή κατοικίδια.

Το διάλυμά μας αναπτύσσει μεγάλη θερμοκρασία, που αγγίζει και τους 90 βαθμούς Κελσίου. Το αφήνουμε να κρυώσει (σίγουρα να πέσει κάτω από τους 50 βαθμούς) και περνάμε στα λάδια μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η σόδα μπαίνει στο νερό και όχι το αντίθετο, διότι εγκυμονεί κίνδυνος έκρηξης. Εχουμε κοντά μας και ένα μπουκάλι λευκό ξύδι, σε περίπτωση που χρειαστεί για να σταματήσουμε κάποιο έγκαυμα.

3.
Επειδή στη συνταγή μας έχουμε στέρεα λάδια, όπως φοινικέλαιο, φοινικοπυρηνέλαιο καθώς και βούτυρα, όπως βούτυρο κακάο κτλ, τα τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρόλα (με τη μέθοδο του μπεν μαρί) και τα λιώνουμε (38 βαθμούς). Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υγρά λάδια, όπως το ελαιόλαδο και το καστορέλαιο.


4.
Στο δοχείο, κατσαρόλα ή ό,τι επιλέξαμε που έχουμε τα λάδια μας, προσθέτουμε σταδιακά το διάλυμα της καυστικής σόδας, το οποίο πλέον έχει κρυώσει και ανακατεύουμε συνέχεια με τη ράβδο ανάδευσης μέχρι να εμφανιστεί το ίχνος σαπωνοποίησης (trαce). Το μείγμα δηλαδή αρχίζει σιγά σιγά να πήζει και σχηματίζονται ίχνη, όταν σηκώσουμε τον αναδευτήρα, που μετά από λίγο σβήνουν.



5.
Σ’ αυτή τη φάση και πριν χυλώσει τελείως το μείγμα μας, επιλέξαμε, επειδή ήταν αρκετό, να το χωρίσουμε σε δύο μέρη και να κάνουμε δύο ειδών σαπουνιού. Ετσι, ρίχνουμε το μισό μείγμα μας σε μία άλλη κανάτα και προσθέτουμε το χρώμα (στην προκειμένη περίπτωση δύο διαφορετικά, γι’ αυτό και το μισό μείγμα το χωρίσαμε σε άλλο μισό, όπως θα δείτε και στο βίντεο), το αιθέριο έλαιο λεβάντας και στο τέλος το στολίζουμε με αποξηραμένη λεβάντα.


6.
Τοποθετούμε τα δύο διαφορετικά πλέον μείγματα μας (το σκέτο και αυτό με τα χρώματα και τη λεβάντα) στα καλούπια μας και τα αφήνουμε να σταθεροποιηθούν για 48 ώρες. Προηγουμένως τα έχουμε τυλίξει με μία παλιά κουβέρτα.


7.
Μετά από 2-3 ημέρες ελέγχουμε τα σαπούνια μας, τα οποία πρέπει να σκληρύνουν αρκετά. Τα αφαιρούμε από τα καλούπια μας, τα κόβουμε, όπως θέλουμε και τα αποθηκεύουμε σε σκιερό και αεριζόμενο μέρος μέχρι την ωρίμανσή τους. Ο χρόνος ωρίμανσης, η ολοκλήρωση ουσιαστικά της σαπωνοποίησης, διαρκεί 8 περίπου εβδομάδες.

Περιμένουμε πλέον με ανυπομονησία να πέσει το Ph τους και να τα απολαύσουμε…

Γιατί επιλέξαμε τα συγκεκριμένα λάδια
Ελαιόλαδο
Μπορεί να πει κανείς κάτι για το ελαιόλαδο; Σαπούνι ελαιόλαδου, χωρίς τη χρήση του γίνεται; Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που καταπολεμούν τη δράση των ελεύθερων ριζών. Οι βιταμίνες Ε και Α, που περιέχονται στο λάδι, και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες με όποιο τρόπο και αν χρησιμοποιήσετε ή καταναλώσετε το λάδι, είτε μέσω του φαγητού, είτε μέσω του σαπουνιού, γίνονται εκμεταλλεύσιμες από τον οργανισμό και άκρως ωφέλιμες.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδη δράση που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει το δέρμα από διάφορες παθήσεις.

Φοινικέλαιο
Είναι ένα λάδι πολύ πλούσιο σε καροτένια και βιταμίνη Ε. Διαθέτει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, όπως ολεϊκό, μυριστικό, λινολεϊκό οξύ, τα οποία διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και συγχρόνως τονώνουν την επιδερμίδα. Στο σαπούνι προσφέρει σκληρότητα και σταθερό, κρεμώδη αφρισμό με χαμηλό κόστος.

Χρησιμοποιείται εδώ και 2 αιώνες στη σαπωνοποίηση και θεωρείται υποκατάστατο του ζωικού λίπους γιατί δίνει παρόμοιες ιδιότητες στο σαπούνι χωρίς την ανάγκη χρήσης ζωικών προϊόντων. Είναι ενυδατικό, μαλακτικό, αντιοξειδωτικό, με εξαιρετικές καθαριστικές ιδιότητες και θεωρείται επίσης ιδανικό για την περιποίηση των μαλλιών.

Λάδι καρύδας
Στη σαπωνοποιϊα το λάδι καρύδας δίνει πλούσιο αφρισμό στο σαπούνι. Προσοχή όμως, γιατί σε μεγάλο ποσοστό, μπορεί να ξηράνει το δέρμα. Περιέχει λαουρικό οξύ, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά και κατά συνέπεια έχει αντιμυκητιακές, αντι-ιικές, και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Είναι ενυδατικό, αντιγηραντικό και μαλακτικό για το δέρμα.

Καστορέλαιο
Το καστορέλαιο δίνει αφρισμό στο σαπούνι και πολύ ενυδάτωση. Εχει την ιδιότητα να δεσμεύει το νερό και να το διατηρεί στην επιδερμίδα, μη επιτρέποντας να αφυδατωθεί. Το κύριο συστατικό του είναι το κικινελαΐκό οξύ στο οποίο οφείλεται η αντιφλεγμονώδης και αναλγητική δράση του. Θεωρείται ιδανικό για βαθύ καθαρισμό, αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων καθώς και την περιποίηση των μαλλιών.

Φοινικοπυρηνέλαιο
Αποτελεί βασικό υλικό για τη βιομηχανία του σαπουνιού γιατί κάνει πλούσιο αφρό όπως και το έλαιο καρύδας.

Βούτυρο Κακάο
Το βούτυρο κακάο έχει εξαιρετικές θρεπτικές και ενυδατικές ιδιότητες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 και βιταμίνες Ε και Κ. Βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου. Είναι ιδανικό για την περιποίηση της ξηρής, ταλαιπωρημένης επιδερμίδας. Εχει ελαφρύ άρωμα σοκολάτας.

Κερί Μέλισσας
Το Μελισσοκέρι βελτιώνει τη σκληρότητα του σαπουνιού. Είναι βακτηριοκτόνο, με αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, μαλακτικές, επουλωτικές και ενυδατικές ιδιότητες. Βοηθά το δέρμα να αποκτήσει απαλή υφή και ελαστική δομή.

Eυχαριστούμε την Ελένη Σκορδέλη για την πολύτιμη βοήθειά της στην παρασκευή των σαπουνιών ελαιολάδου κατά τη διάρκεια παραγωγής του βίντεο.