Μάσκες προσώπου με πράσινη άργιλο για αποτοξίνωση, λάμψη και σύσφιξη (DIY)

Κάντε την πιο τέλεια και αποτελεσματική μάσκα με τον πιο εύκολο και οικονομικό τρόπο

Κάθε φορά που βλέπω το πρόσωπό μου θαμπό και λιπαρό, πριν ακόμη κάνουν την εμφάνισή τους μικρά σπυράκια, επιλέγω να κάνω μία μάσκα από πράσινη άργιλο ώστε να αποτοξινωθεί πλήρως η επιδερμίδα μου. Η μάσκα πράσινης αργίλου και στην πιο απλή ακόμη εκδοχή της, δηλαδή σκόνη αργίλου με νερό (πάστα), είναι τόσο αποτελεσματική, που αν τη δοκιμάσετε μία φορά, δεν θα την αφήσετε ποτέ.

Γατί είναι όμως υπέροχη, αυτή η «λάσπη», με τις ομολογουμένως θαυματουργές ιδιότητες;
Η πράσινη άργιλος είναι πλούσια σε μαγνήσιο, διοξείδιο του πυριτίου, του αργιλίου και ασβέστη και άλλα μεταλλικά στοιχεία, που την κάνουν ιδανική για τη γενικότερη βελτίωση της όψης και της ποιότητάς του δέρματος.

Εχει αντι-φλεγμονώδη και απορροφητική δράση, είναι κατάλληλη για καθαρισμό, για αποτοξίνωση της επιδερμίδας, βοηθάει στην αποβολή των τοξινών και στην τόνωση ενώ συμβάλει στη σύσφιξη της επιδερμίδας μέσα από τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος τοπικά. Παράλληλα, έχει την ιδιότητα να αφαιρεί τις ακαθαρσίες που συγκεντρώνονται στους πόρους και να καθαρίζει σε βάθος.

Θέλετε και άλλα; Συνίσταται για τα λιπαρά και μεικτά δέρματα, ιδιαίτερα αυτά που εμφανίζουν τάση ακμής. Καταπολεμά τη σμηγματόρροια, φωτίζει το θαμπό δέρμα, αφαιρεί τις ακαθαρσίες που συγκεντρώνονται στους πόρους και αναζωογονεί την επιδερμίδα δίνοντας της την αίσθηση του λίφτινγκ!

Χρησιμοποιείται συνήθως με τη μορφή «μάσκας ομορφιάς», όπως προαναφέραμε μόνη της ή σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια και κάποιο λάδι. Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι πως άτομα με ξηρή επιδερμίδα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον πράσινο πηλό περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, καθώς έχει την «τάση» να μειώνει τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας.

Που βρήκαμε την άργιλο
Οπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, έχουμε άργιλο στη φυσική της μορφή, σαν πέτρωμα δηλαδή, που το βρήκαμε το καλοκαίρι κατά την επίσκεψή μας στην παραλία του Λογγά που βρίσκεται στην Κέρκυρα. Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Παράλληλα, βρήκαμε «πετραδάκια» αργίλου και κατά την επίσκεψή μας στα βουνά του Γράμμου. Αν στην περιοχή σας έχετε εντοπίσει πράσινη άργιλο, τότε μπορείτε χτυπώντας την απλά στο γουδί, να πάρετε την πούδρα που χρειάζεται ώστε να κάνετε τη μάσκα σας. Διαφορετικά, μπορείτε να την προμηθευτείτε έτοιμη από φαρμακεία, διάφορα μαγαζιά που πουλάνε πρώτες ύλες καλλυντικών καθώς και από το διαδίκτυο. Το κόστος της είναι φθηνό.

Τι είναι ο/η άργιλος και ποια είναι τα είδη του
Ο άργιλος είναι ιζηματογενές πέτρωμα μαλακό και πολύ πλούσιο σε μέταλλα, οι ιδιότητες του εξαρτώνται από την καταγωγή και το χρώμα του. Εμείς αναφερόμαστε στον πράσινο άργιλο, που προσωπικά τον θεωρώ ως πιο αποτελεσματικό ωστόσο υπάρχουν διάφορα είδη αργίλων.


Συγκριμένα:
Ο πράσινος: για λιπαρές επιδερμίδες και με τάση ακμής, αφού είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, διοξείδιο του πυριτίου, του αργιλίου και ασβέστη. Είναι ιδανικός για καθαρισμό, είναι αντιφλεγμονώδης, απορροφητικός και προσροφητικός.
Ο κόκκινος: είναι πλούσιος σε σίδηρο και ιχνοστοιχεία, άρα ιδανικός για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες, κουρασμένο δέρμα με ανάγκη για λάμψη
Ο λευκός: είναι πλούσιος σε διοξείδιο του πυριτίου, κατάλληλο για ξηρό και ευαίσθητο δέρμα
O ροζ: είναι μείγμα από κόκκινο και λευκό άργιλο που χρησιμοποιείται για ευαίσθητες και ώριμες επιδερμίδες
O κίτρινoς: για μικτές/ λιπαρές και ευαίσθητες επιδερμίδες, γιατί είναι πλούσιος σε μαγγάνιο.

Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε πως οι άργιλοι χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα και από πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Τους χρησιμοποιούσαν για εξωτερική και εσωτερική θεραπεία, για την ίαση ασθενειών και για τη γενικότερη βελτίωση της υγείας. Πλέον, οι ιδιότητές τους χρησιμοποιούνται ευρέως στη σύγχρονη κοσμετολογία. Ενδεικτικά, οι χρήσεις τους: Στη γεωθεραπεία, λασπόλουτρα, καταπλάσματα, πηλοθεραπεία, μπάνια με αργιλικά ορυκτά και φυσικά περιποίηση προσώπου και σώματος.

Μάσκες με άργιλο
Ας πάμε όμως στην ουσία. Μάσκες με πράσινη άργιλο, για να καταπολεμήσουμε τα σπυράκια, τα μαύρα στίγματα, τις κοκκινίλες, τη λιπαρότητα, τα σημάδια του χρόνου και τις ουλές, να καθαρίσουμε σε βάθος και να συσφίξουμε την επιδερμίδα μας.

1. Η πιο γρήγορη και απλή μάσκα για αποτοξίνωση
2 κουταλιές της σούπας πράσινη άργιλο
2 σφηνάκια νερού
Ανακατέψτε καλά, δημιουργήστε μία πάστα και απλώστε την στο πρόσωπο και το λαιμό. Αποφεύγετε τα μάτια. Αφήνετε να δράσει περίπου 15 λεπτά και ξεβγάλτε με άφθονο νερό. Να θυμάστε, πως όταν αρχίσει η μάσκα να ξεραίνετε αρχίζει να «τραβάει», γι’ αυτό μην τρομάξετε.
Προσθέστε λίγη Aloe Vera εάν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη ή μερικές σταγόνες έλαιου Jojoba εάν η επιδερμίδα σας είναι ιδιαίτερα λιπαρή. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε Βιταμίνη Ε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αφήσετε τη μάσκα να ξεραθεί τελείως στο πρόσωπο. Για την ακρίβεια όταν η μάσκα ξεκινάει να ξεραίνεται, τότε ασκείται πίεση στα τριχοειδή αγγεία, ενώ η ροή του αίματος διεγείρεται επειδή ψύχεται και συστέλλεται. Καλό είναι σ’ αυτό το σημείο να την ξεβγάλετε, διότι αν ξεραθεί εντελώς, τότε η υγρασία που αντλείται από την επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και ερεθισμούς.

EXTRA INFO: Μην ξεχάσετε αμέσως μετά να βάλετε την ενυδατική σας κρέμα.

2. Για λιπαρή επιδερμίδα
1 κουτάλι της σούπας πράσινη άργιλος
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Λίγο ζεστό νερό ή αγγουρόνερο
Κάνετε την πάστα, απλώνετε στο πρόσωπο και αφήνετε να δράσει 15 λεπτά. Ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.

3. Για λάμψη
1 κουταλιά της σούπας άργιλο
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι γιαούρτι
Ανακατέψτε μέχρι να γίνει πάστα. Αν ο χυλός σας γίνει νερουλός, προσθέστε λίγη άργιλο ακόμη διαφορετικά δε θα στέκεται εύκολα στο πρόσωπο. Απλώστε στο πρόσωπο, αφήστε να δράσει για 15-20 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Φυσικά, κάθε φορά να θυμάστε πως πρέπει να βάλετε την ενυδατική σας κρεμούλα.

Τοπικά για σπυράκι
Αν έχετε βγάλει κάποιο ενοχλητικό σπυράκι δεν έχετε παρά να βάλετε λίγη άργιλο με λεμόνι ή και νεράκι τοπικά και να κοιμηθείτε. Βοηθάει πολύ στο να ξεραθεί το σπυράκι και να κάνει τον κύκλο του πολύ πιο γρήγορα.

Σαμπουάν με άργιλο
Σε λίγο ζεστό νερό προστίθενται 30 γραμμάρια πράσινης αργίλου. Επιπλέον, μπορεί να προστεθεί λίγο δαφνέλαιο, το οποίο περιέχει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγιή ανάπτυξη του βολβού της τρίχας. Το μείγμα θα πρέπει να είναι ρευστό. Το χλιαρό μείγμα, απλώνεται σε υγρά μαλλιά, ενώ παράλληλα γίνεται μάλαξη στην περιοχή για 5 λεπτά. Κατόπιν, ξεπλένεται με άφθονο νερό. Το σαμπουάν αργίλου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τα ξηρά μαλλιά, διότι τα καθαρίζει σε βάθος, χωρίς να επηρεάζει τη φυσική λιπαρότητα της τρίχας.

Πολλά και ενδιαφέροντα
Αυτό που πρέπει να ξέρετε ανάλογα με τις ανάγκες σας ή τι σας ταιριάζει, είναι πως στις μάσκες αργίλου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαια και αιθέρια έλαια, καθώς και βιταμίνες. Πάντα όμως με προσοχή. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το νερό με ανθόνερα, όπως αμαμελίδας, αγγουριού, λεμονιού, πορτοκαλιού, λεβάντας κτλ.
Προτιμάτε να κάνετε τη μάσκα σας εκείνη τη στιγμή (ατομική) και να μην την κρατάτε για μέρες. Αν είναι ατομική, μπορείτε να προσθέσετε κάποιο λάδι που θέλετε, όπως αβοκάντο, αμυγδαλέλαιο, καλέντουλα, jojoba κτλ (4 σταγόνες) και αιθέρια έλαια, όπως λεμονιού, teetree, πορτοκαλιού κτλ. (1-2 σταγόνες).
Μπορείτε να την κάνετε 2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τις ανάγκες και την ποιότητα της επιδερμίδας σας.

Μπορείτε να προσθέστε επιπλέον υλικά στη μάσκα για να είναι πιο αποτελεσματική :
Τάση ακμής: Συνδυάστε την άργιλο με γιαούρτι και χυμό φρέσκιας ντομάτας
Λιπαρή επιδερμίδα: Χρησιμοποιήστε έλαιο jojoba ή ελαιόλαδο
Ξηρή επιδερμίδα: Προσθέστε  λάδι αβοκάντο
Για ανάπλαση/μετά από δερματολογικές θεραπείες: Αναμείξτε την άργιλο με ροδόνερο
Για ενυδάτωση: Χρησιμοποιήστε πολτό μπανάνας και μέλι
Για λάμψη: Χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού που έχουν βιταμίνη C
Για αντιγήρανση: Χρησιμοποιήστε κρέμα γάλακτος
Για αποτοξίνωση: Χρησιμοποιήστε μηλόξυδο και ελάχιστο μέλι
Για ανάπλαση σε πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες: Χρησιμοποιήστε τζελ αλόης
Καλή σας επιτυχία…

Με πληροφορίες και από e-pharm.gr, alternativenaturally.com, eirinika.gr