Βάψτε τα αυγά σας με βότανα και λουλούδια

Η αντίστροφη μέτρηση για μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας έχει αρχίσει και εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας τον τρόπο που επιλέξαμε να βάζουμε φέτος τα αυγά μας…
Αν θέλετε λοιπόν και εσείς να κάνετε κάτι πιο φυσικό και εναλλακτικό και να αποφύγετε τις τεχνητές χρωστικές ουσίες, μπορείτε να επιλέξετε τις φυτικές βαφές, που μας δίνουν τα διάφορα λαχανικά, όπως το μωβ λάχανο, το κρεμμύδι, τα παντζάρια και ο κουρκουμάς. Αν πάλι σας φαίνεται… βουνό, επιλέξτε φυτικές βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Στη συνέχεια, κάντε το βήμα 2 (ακολουθεί παρακάτω) για να κάνετε τα σχέδιά σας με λουλούδια και βότανα. Αν πάλι, δεν το βρίσκεται κουραστικό αλλά άκρως δημιουργικό και διασκεδαστικό όπως εμείς, ξεκινήστε από το βήμα 1.

2903pasxalina-auga 4

Βήμα 1
Σε περίπτωση που διαλέξετε τελικά να το κάνετε με λαχανικά και όχι με φυτική βαφή του εμπορίου, προτού τα προσθέσετε στην κατσαρόλα σας (τα λαχανικά εννοούμε), τοποθετήστε αρχικά ένα αυγό και γεμίστε το με αρκετό νερό για να καλύψει το πάνω μέρος του κατά τουλάχιστον 1,5 εκατοστό.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε το αυγό. Μην προσθέτετε περισσότερο νερό. Εάν χρησιμοποιείτε πάρα πολύ νερό, το χρώμα της βαφής θα καταλήξει να είναι πολύ αραιωμένο.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε σε φέτες το λάχανο, ή το κρεμμύδι κτλ. και καλύψτε την κατσαρόλα για να ελαχιστοποιηθεί η εξάτμιση. Βράστε το νερό για περίπου 30 λεπτά. Επειτα στραγγίστε καλά το νερό, μαζί με τα φύλλα, και αφού ξεπλύνετε την κατσαρόλα, τοποθετήστε το και πάλι μέσα και βάλτε το σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να διατηρηθεί ζεστό, όσο εσείς προετοιμάζεται τα αυγά.
Μπορείτε να έχετε δύο ή τρία διαφορετικά χρώματα.

2903pasxalina-auga 3

Βήμα 2
Αν θέλετε να κάνετε σχέδια με βότανα ή λουλούδια, χρειάζεστε:
Ξύδι
Ψαλίδι
Καλσόν ή καλτσάκια
Σπάγγο
Τρυπητή κουτάλα
Χαρτοπετσέτες
Φυτικό λάδι
Βότανα ή λουλούδια

Δείτε επίσης:   Φτιάχνουμε γλάστρες από τενεκέδες και φαναράκια από κονσερβοκούτια (ΦΩΤΟ)

2903pasxalina-auga 6

Τι κάνετε
Κόβετε το καλσόν σε μικρά κομμάτια που να χωράνε το αυγό.
Τοποθετείτε όπου επιθυμείτε πάνω στο αυγό τα φύλλα ή τα λουλούδια (μερικά θα κολλήσουν καλύτερα αν τα βουτήξετε σε λίγο νερό).
Προσεκτικά τοποθετείστε το αυγό μέσα στο καλσόν και στη συνέχεια δέστε σφιχτά με τον σπάγγο σας.
Κόψτε ό,τι περισσεύει από το καλσόν και επαναλάβετε με τα υπόλοιπα αυγά.

2903pasxalina-auga 9

Βήμα 3
Επιστρέφετε στις βαφές που έχετε στην κατσαρόλα, τις βάζετε σε ήπιο βρασμό και προσθέτετε ξύδι (3-4 κουταλιές). Ανακατεύετε, τοποθετείτε τα αυγά στην κατσαρόλα και βράζετε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, σβήνετε τη θερμότητα, κλείνετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε για 2-3 ώρες, έως πάρουν το επιθυμητό χρώμα.

2903pasxalina-auga 5

Βήμα 4
Στη συνέχεια, αφαιρείτε τα αυγά με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε χάρτινες αυγοθήκες και αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά.
Με πολύ προσεκτικές κινήσεις, λύνετε το καλσόν και το κόβετε ενώ παράλληλα αφαιρείτε τα φύλλα ή τα λουλούδια.
Θα ήταν καλό να τα αφήσετε για 5 με 10 λεπτά αφού τα ξετυλίξετε για να κρυώσουν περισσότερο και στη συνέχεια βρέχετε ελαφρά με λάδι απορροφητικό χαρτί και σκουπίζετε τα αυγά μέχρι να γυαλίσουν. Με ένα άλλο στεγνό χαρτί αφαιρείτε το περίσσιο λάδι. Προσοχή, να μην το κάνετε δυνατά γιατί μπορεί να αφαιρεθεί η μπογιά.

2903pasxalina-auga 2

Η αλήθεια είναι πως είναι λίγο χρονοβόρο, ο τρόπος όμως είναι τελείως φυσικός, είναι κάτι ιδιαίτερο και κάτι που θα το θυμάστε σίγουρα. Μπορείτε να το κάνετε σαν δραστηριότητα μαζί με τα παιδιά σας. Μία ωραία ιδέα που αξίζει τον κόπο.
Καλή σας επιτυχία!!!
2903pasxalina-auga 7

2903pasxalina-auga 8

Πηγή: bigsislilsis.com

Σχετικές δημοσιεύσεις