Φυλλομετρώντας κιτρινισμένες σελίδες!

Σαν παλιά… διαφήμιση!

Είχα πάντα αγάπη και εκτίμηση σε κάθε τι παλιό. Σε κάθετι που ερχόταν απο μια άλλη εποχή, που εγώ ήμουν αγέννητη.

Μου άρεσε ανέκαθεν να ανακαλύπτω κόσμους απο το παρελθόν, να τους παρατηρώ, να τους μαθαίνω, να τους διαβάζω, να τους φαντάζομαι.

Πολλές φορές έχω ξεχαστεί, με τις ώρες μέσα στα παλιατζίδικα και τις αντικερί της Ολύμπου, ή σε παλαιό βιβλιοπωλεία, ψάχνοντας ξεχασμένες εκδόσεις ή παλιά περιοδικά και εφημερίδες…

Αν ξεφυλλίσετε ενα παλιό βιβλίο αλλά, κυρίως ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα εποχής, νομίζω, θα εκπλαγείτε ευχάριστα και θα νιώσετε πως μεταφέρεστε πίσω στον  χρόνο, βιώνοντας μια καθημερινότητα, τόσο μακρινή αλλά και τόσο κοντινή σε σημεία, με την δική σας.

Ειδικότερα στα περιοδικά μεγάλο ενδιαφέρον, έχουν οι διαφημιστικές καταχωρήσεις και ρεκλάμες. Ξεφυλλίζοντας την προσωπική μου συλλογή – αρχείο, στάθηκα στο περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ.

Εξώφυλλο σαν ζωγραφικός πίνακας η ΝΤΑΝΥ ΡΟΜΠΕΝ η πολυσύνθετη σταρ της γαλλικής οθόνης! Ημερομηνία τέυχους 30 Ιανουαρίου -5 Φεβρουαρίου 1956!  Το οπισθόφυλλο εξίσου ενδιαφέρον, αφού  είναι η ολοσέλιδη διαφήμιση της αεροπορικής εταιρείσας, TWA (Trans World Airlines) . Χαρακτηριστικά η διαφήμηση , υπογραμμίζει πως αναχωρούν πολυτελή CONSTELLATIONS  της  TWA για την Αμερική!

Ξεφυλλίζοντας πολύ προσεκτικά τις ευαίσθητες απο την πολυκαιρία σελίδες, είδα και άλλες διαφημίσεις. Κάποιες απο αυτές ολοσέλιδες.  Όπως η διαφήμιση για την ταβέρνα τα αστέρια , ακτή Αστύρ Γλυφάδα, η για το  «απολαυτσικώτερον Ελληνικό σιγγαρέτο Πολυτελείας  Αφοί ΚΑΡΕΛΙΑ»  με την χαρακτηριστική περιγραφή:

«Το απόγευμα όπου κι αν βρίσκεσθε…στου ΖΩΝΑΡΣ ,στο τένις, στου ΦΛΩΚΑ,στη ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ, στου GEORGE , στου ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, στο ΚΟΚ ΤΑΙΗΛ…ΠΑΝΤΟΥ!…καπνίζουν το απολαυστικώτερον Ελληνικό σιγγαρέτο πολυτελείας ΚΑΡΕΛΙΑ!.»

Σε μια άλλη σελίδα , η διαφήμιση της KOLYNOS  Για γερά και λευκά δόντια ΓΕΝ.ΑΝΤΙ. ΑΦΟΙ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΙ.

Και όταν το δέρμα των Κυριών και των δεσποινίδων της εποχής δεν είναι καθαρό και υποφέρει, μια είναι η λύση… «Οι κρέμες TOKALON για καθαρή, λεία και νεανική επιδερμίδα δίχως προβλήματα! Η Δις.Ρ. απο τη Λωζάνη, είναι μια γυναίκα ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες που μεταχειρίζεται κανονικά τις κρέμες TOKALON και αναγνωρίζει με ενθουσιασμό το καταπληκτικό αποτελεσμά τους!»

Επίσης διαφήμιση για την Βενζίνη BP με BP 08 που δίνει φτερά στο αυτοκινητό σας!

Αλλά και « η έκθεση αυτοκινήτων  RENAULT που πρέπει να την επισκεφτείτε στην Γ’ Σεπτεμβρίου 43. Διότι υπάρχει δυνατότης να αποκτήσετε και εσείς ενα αυτοκίνητο RENAULT…»

Διαφημίσεις καλλιτεχνικές, προσεγγμένες απο την μακέτα μέχρι το κείμενο , με προσοχή στην λεπτομέρεια και με αμεσότητα για το κοινό.  Εκείνα τα χρόνια η διαφήμηση δεν ήταν μόνο ένα απλό μέσο , γα να προωθήσει μια εταιρεία ή ένας έμπορος το προϊον του, αλλά και ένας τρόπος επικοινωνίας και για πολλούς ένας λόγος για να μπορούν να ονειρέυονται… Σε άλλη σελίδα του περιοδικού, βλέπω  να διαφημίζεται  η πολυβραβευμένη  ταινία «ΜΑΡΣΕΛΙΝΟ ΠΑΝ Υ ΒΙΝΟ του σκηνοθέτη Λαντισλαο Βάϊντα… «Απο τις εξαιρετικές ταινίες που θα δούμε τον χειμώνα με τον Παμπλίτο Κάλβο, Ραφαέλ Ρίβελλες .  Βραβείον Φεστιβάλ Καννών ( για την ταινία και τον Πρωταγωνιστή) . Βραβείον Φεστιβάλ Βερολίνου, Χρυσό Ματάλλιον Φεστιβάλ  Μαδρίτης.»

Κάποτε όταν το έντυπο , βιβλίο, περιοδικό η εφημερίδα ήταν ο κύριος τρόπος ενημέρωσης και επικοινωνίας,  νόμιζω οτι υπήρχε και μια μαγεία και ένα απροσδόκητο που πια έχει χαθεί κατά πολύ..

Το ξεφύλλισμα και η αίσθηση του χαρτιού στα χέρια, η μυρωδιά του , και η προσμονή απο μερικές σελίδες να ενημερωθούμε, να πληροφορηθούμε και να κατανοήσουμε τον κόσμο και τις εξελίξεις του έχει παρέλθει … Πλέον στην εποχή που διανύουμε η πληροφόρηση στηρίζεται και γίνεται κυρίως απο το διαδύκτιο και τα Social Media…Δεν είναι κακό, είναι εξέλιξη.. Είναι πρόοδος.. Ίσως όμως είναι και απομάκρυνση και η προχειρότητα πολλές φορές…

Επιμένω  όπου κι αν βρίσκομαι μέσα στην τσάντα μου, να έχω ένα περιοδικό , ενα βιβλίο τσέπης, ή μια εφημερίδα.. Είναι τοσο χαλαρωτικό και ιεροτελεστικό, να αγγίζω, να φυλλομετρώ, να διαβάζω… Και όταν είναι κατι παλιό, ξεχασμένο στο χρονοντούλαμπο της λήθης, εκεί πλέον περνάει η κατάσταση σε άλλη διάσταση! Είναι όμορφο να κλέβεις, λίγες στιγμές παρελθόντος, και να πληροφορείσαι για μια καθημερινότητα που ποτέ δε θα βιώσεις στο παρόν σου. Είναι όμορφο να βλέπεις διαφημίσεις πρωτοποριακών για την εποχή προϊόντων και υπηρεσιών!  Πολλά απο εκείνα τα προϊόντα εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Αλλά έχουν εξελιχθεί κι αυτά, με τα χρόνια. Απο τον τρόπο που διαφημίζονται εως της συσκευασία τους.

Οι εποχές αλλάζουν , όμως παραμένουν κάποιοι έντυποι μάρτυρες να μας δίνουν, έστω μια θαμπή πολυκαιρισμένη εικόνα των καιρών,  που ποτέ δεν θα ξανά υπάρξουν!

 

Συντάκτης 

Η Φωτεινή Κατσάλη γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1975 στην Θεσσαλονίκη όπου ζει έως σήμερα. Είναι συγγραφέας με πέντε τίτλους θεατρικά έργα και κατά καιρούς έχει κάνει πολλές δράσεις για παιδιά (θεατρικές παραστάσεις, θεατρικό παιχνίδι, προφορική δημιουργική γραφή). Σπούδασε εικονοληψία τηλεόρασης και MME, έχει ασχοληθεί επίσης με το σενάριο κόμικς και το σκίτσο. Εχει παίξει σε θεατρικές παραστάσεις και έχει σκηνοθετήσει σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Το μότο της ζωής της είναι, ακολούθησε τα όνειρα σου και γράψε την δική σου ιστορία.

Σχετικές δημοσιεύσεις