Κούκλες: Οι αγαπημένες φίλες των κοριτσιών

Η κούκλα Ακούει μυστικά, πολλές φορές διαμελίζεται, και ξεχνιέται κάποια στιγμή σε μια γωνιά ξεμαλλιασμένη και ταλαιπωρημένη.
Η ιστορία της κούκλας είναι πολύ παλιά! Στην αρχαία Ελλάδα η κούκλα ονομαζόταν πλαγγόνα και είχε τελετουργική χρήση για την ενηλικίωση των κοριτσιών,ενώ στο Βυζάντιο ονομάζονταν νέννος ή νιννί! Μια μορφή κούκλας επίσης θεωρούνται και τα ειδώλια,που όμως η χρήση τους ήταν καθαρά θρησκευτική.

Αρχικά οι κούκλες κατασκευάζονταν, στο σπίτι από ύφασμα, ξύλο, κόκκαλο και πηλό. Σιγά σιγά δημιουργήθηκαν μικρές βιοτεχνίες, όπου η παραγωγή άρχισε να γίνεται πιο συστιματική και ποσοτική.
Στην νεότερη Ελλάδα, συνήθως οι ίδιες οι μητέρες έφτιαχναν στα κορίτσια τους κούκλες από κουρέλια, παραγεμισμένες κάλτσες με άχυρα ή ακόμα και από ζυμάρι!
Τα χρόνια πέρασαν και η κούκλα εξελίχθηκε κι αυτή! Τα υλικά άλλαξαν όπως και η νοοτροπία… Δημιουργήθηκαν κούκλες από προσελάνη και μεταξωτά φορέματα πολυτελείας, αλλά και κούκλες από πλαστικό πιο προσιτές και πιο μοντέρνες…

Η βασίλισσα όλων τα τελευταία χρόνια η ξανθιά μικρομέγαλη Barbie, με την μέση δακτυλίδι και το αψεγάδιαστο πρόσωπο! Έχει γίνει πλέον πρότυπο ομορφιάς για χιλιάδες κορίτσια! Σχεδιάστηκε το 1959 από την Ruth Handler για την Mattel σηματοδοτόντας μια νέα εποχή για την κούκλα και την βιομηχανία παιχνιδιών γενικότερα.

Κούκλες μωρά, κούκλες που μιλάνε, κούκλες μεγάλες ή μικρές,κούκλες αψεγάδιαστες που γεννούν πρότυπα. Ήταν και παραμένουν τα πιο δημοφιλή κοριτσίστικα παιχνίδια!
Ο κόσμος μας πια έχει γεμίσει από κούκλες κάθε είδους! Ο παιδικός κοριτσίστικος κόσμος, της φαντασίας και του παραμυθιού πλέκεται με τον ενήλικο γυναικείο κόσμο των απαιτήσεων και της πραγματικότητας!
Και ίσως κάποιες από εμάς που και που να πιάνουμε με νοσταλγία στα χέρια μας τις κούκλες των κοριτσιών μας και να ξεχνιόμαστε για λίγο, σ’έναν κόσμο οπού δε χρειάζεται να είμαστε εμείς οι αψεγάδιαστές κούκλες που όλα τα προλαβαίνουμε, αλλά τα μικρά κορίτσια που απλά παίζουν και χαμογελούν!

Νομίζω πως μια από αυτές τις μέρες, θα αναζητήσω μια κούκλα για μένα! Και μάλιστα θα προτιμήσω μια παλιά κούκλα που θα αγοράσω από κάποιο παλιατζίδικο! Και όταν την κοιτάζω στολισμένη σε κάποιο ράφι της βιβλιοθήκης μου,θα μου έρχονται γλυκές θύμισες ενός κοριτσιού που δε μεγάλωσε ποτέ!…

Συντάκτης 

Η Φωτεινή Κατσάλη γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1975 στην Θεσσαλονίκη όπου ζει έως σήμερα. Είναι συγγραφέας με πέντε τίτλους θεατρικά έργα και κατά καιρούς έχει κάνει πολλές δράσεις για παιδιά (θεατρικές παραστάσεις, θεατρικό παιχνίδι, προφορική δημιουργική γραφή). Σπούδασε εικονοληψία τηλεόρασης και MME, έχει ασχοληθεί επίσης με το σενάριο κόμικς και το σκίτσο. Εχει παίξει σε θεατρικές παραστάσεις και έχει σκηνοθετήσει σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Το μότο της ζωής της είναι, ακολούθησε τα όνειρα σου και γράψε την δική σου ιστορία.

Σχετικές δημοσιεύσεις