Φτιάχνουμε σπιτικό, ζεστό ρακόμελο

Ο Guardian το συμπεριλαμβάνει στα 10 καλύτερα ποτά του κόσμου για το χειμώνα

«Σtin egia mas»… Με αυτόν τον τίτλο ο Guardian αποθεώνει το ρακόμελο και το συμπεριλαμβάνει στο top 10 των καλύτερων ποτών του κόσμου για το χειμώνα.

Το «μαγικό» αυτό ποτό δεν είναι τυχαίο πως κατάφερε να ξεχωρίσει, με το δημοσίευμα επίσης να αναφέρει πως οι Ελληνες το απολαμβάνουν το χειμώνα. Αλλωστε, ένα ποτηράκι ζεστό ρακόμελο αυτές τις ημέρες, θα γλυκάνει και θα ζεστάνει την ψυχή σας.

Οπως αποκαλύπτει και το όνομά του, το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό, που έχει ως βασικά συστατικά του τη ρακή και το μέλι, προσφέροντας στον οργανισμό μας τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών. Τα ιδιαίτερα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο, άρωμα και ένταση στο ρακόμελο, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο και σε κάποια μέρη, τοπικά βότανα.

Παρασκευάζεται με τη διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού ενώ μπορεί κανείς να το αγοράσει εμφιαλωμένο και έτοιμο για σερβίρισμα αφού ζεσταθεί. Το ρακόμελο το έχουμε συνδυάσει με την Κρήτη, ωστόσο το φτιάχνουν και σε άλλα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αν σας… άνοιξε η όρεξη και θέλετε να το απολαύσετε, παρακάτω σας παρουσιάζουμε μία απλή συνταγή για να το φτιάξετε γρήγορα και εύκολα.

ΥΛΙΚΑ

4 φλιτζάνια ρακή (τσίπουρο γράπα)

6 κουταλιές μέλι

3 ξυλάκια κανέλας

6 ολόκληρα γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)

1 φλυτζάνι νερό

EXTRA INFO: Αν προτιμήσετε πευκόμελο, δε θα θολώσει το ρακόμελό σας και θα του δώσει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα. Κάποιοι βάζουν λιγότερο ή περισσότερο μέλι, ανάλογα πόσο δυνατό ή γλυκό το θέλουν. Επίσης κάποιοι προσθέτουν φλισκούνι ή φασκόμηλο για πιο έντονη γεύση.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, την κανέλα και το γαρύφαλλο και αφήνουμε να σιγοβράσουν για να βγάλουν τα αρώματά τους.

2. Μετά από λίγο, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να διαλυθεί, πριν βάλουμε και τη γράπα ή τη ρακή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλή ώστε να μη βράσει και φυσικά, επειδή είναι οινόπνευμα, να μη πάρει φωτιά.

3. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 3- 5 λεπτά το πολύ και το ρακόμελό μας είναι έτοιμο.

4. Αφαιρούμε τις κανέλες, τα γαρύφαλλα και αν έχουμε βάλει βότανα, και το απολαμβάνουμε ζεστό.

Στην υγειά μας!

Σερβίρουμε σε μικρά σφηνάκια ή ποτηράκια.

Και όπως αναφέρει και ο Guardian, το ρακόμελο πρέπει κανείς να το απολαμβάνει με καλή παρέα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως εκτός από το ρακόμελο την λίστα με τα 10 καλύτερα ποτά του κόσμου για τον χειμώνα, συμπληρώνουν: Chacha (Γεωργία, κονιάκ), Grzane piwo (Πολωνία, μπύρα), Gløgg (Δανία, κρασί), Mumma (Σουηδία, μαύρη μπύρα), Jägertee (Αυστρία, μαύρο τσάι), Cola de mono (Χιλή, καφές), Hirezake (Ιαπωνία, σάκε), Jólaglögg (Ισλανδία, ποτά με μύρτιλο), Ζεστός μηλίτης (Αγγλία, μηλίτης).

Συντάκτης 

Η πρώτη της αγάπη ήταν το αθλητικό ρεπορτάζ. Υπηρέτησε με συνέπεια επί σειρά ετών τον Εντυπο Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά) ενώ εργάστηκε επίσης σε ηλεκτρονικά Μέσα και στο ραδιόφωνο. Πνεύμα ανήσυχο, αναζήτησε νέους ορίζοντες, συνεργάστηκε με ομογενειακά ΜΜΕ και ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, στη φύση και τον τόπο. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με αντικείμενο τα βότανα και τα φυσικά καλλυντικά και ασχολείται με χειροποίητες, PIY (Produce It Yourself) και DIY (Do It Yourself) δημιουργίες. Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), της IFJ (International Federation of Journalists) και της AIPS (International Sports Press Association).

Σχετικές δημοσιεύσεις