Λαχταριστές ροδέλες καλαμαριού με πατάτες φούρνου (ΦΩΤΟ)

Ολα τα μυστικά για τραγανά και ταυτόχρονα μαλακά καλαμαράκια

Τα τηγανητά καλαμαράκια αποτελούν μία αγαπημένη γεύση για τους περισσότερους, ένα λαχταριστό μεζέ, που μυρίζει θάλασσα και δε θέλουμε να λείπει από το τραπέζι μας.

Ειδικά σε περίοδο νηστείας, που πλησιάζει οσονούπω, αποτελεί μία εύκολη και γευστική επιλογή.

Πολλές φορές όμως μόνοι μας δυσκολεύουμε τα πράγματα και αντί να γευτούμε τραγανά καλαμάρια από έξω και μαλακά από μέσα, τρώμε κάτι ανάμεσα σε λάστιχο και… σόλα. Αυτό δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση και για το λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα «μυστικά» για τέλειες τηγανητές ροδέλες καλαμαριού!

1. Παίρνετε τις ροδέλες (φρέσκες ή κατεψυγμένες), τις πλένετε και τις αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά*.
2. Μυστικό 1: Παράλληλα, τοποθετείτε σε ένα βαθύ τηγάνι ή φριτέζα μπόλικό λάδι (να καλύπτει μία στρώση καλαμαράκια) και το αφήνετε να κάψει καλά.
3. Ταυτόχρονα, σε μία σακουλίτσα, βάζετε αρκετό αλεύρι τοποθετείτε λίγα λίγα τα καλαμαράκια, την κλείνετε και τα κουνάτε ώστε να αλευρωθούν μέσα – έξω. Τα καλαμαράκια που βγάζετε, τα τινάζετε καλά ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία έως ότου τελειώσετε τα καλαμάρια.

4. Μυστικό 2: Δεν τα αλατώνετε. Αλάτι θα προσθέσετε στο τέλος, αφού έχουν τηγανιστεί τα καλαμάρια σας. Δεν το κάνετε ποτέ πριν διότι θα σφίξουν.
5. Μυστικό 3: Το λάδι, όπως προαναφέραμε πρέπει να είναι καυτό. Τοποθετούμε λίγα λίγα τα καλαμάρια, διότι αν βάλετε πολλά μαζί θα πέσει η θερμοκρασία και παράλληλα θα κολλήσουν.

6. Μυστικό 4: Ο συνολικός χρόνος ψησίματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 2-3 λεπτά, ανάλογα βέβαια με την κουζίνα και αν είναι σε τηγάνι ή φριτέζα. Στο πρώτο ενδεχομένως να χρειαστεί να τα γυρίσετε, στη φριτέζα όμως όχι. Βασικά θα καταλάβετε πότε θα τα αφαιρέσετε, με το που αποκτήσουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Προσοχή, μην τα αφήσετε παραπάνω. Αφαιρείτε με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περιττά λάδια. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, αφού προηγουμένως αφήνετε για λίγο το λάδι να κάψει και πάλι.


7. Τα καλαμαράκια σας είναι έτοιμα. Τραγανά από έξω και μαλακά από μέσα. Τώρα είναι η ιδανική στιγμή να τα αλατίσετε ενώ αν θέλετε να ρίξετε λεμόνι, αυτό θα το κάνετε τη στιγμή του σερβιρίσματος διότι νωρίτερα, θα πανιάσουν.

  • Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα καλαμάρια, τα αφήνετε να ξεπαγώσουν. Αν είναι ολόκληρα, με τα πλοκάμια τους, τα τραβάτε (τα πλοκάμια) και έτσι αφαιρούνται και τα εντόσθιά τους (αφαιρείτε επίσης το στόμα και τα μάτια). Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε και το κεντρικό κόκκαλο που υπάρχει στο εσωτερικό τους. Στη συνέχεια, αν είναι μεγάλα τα χωρίζετε σε ροδέλες, αν είναι μικρά, μπορείτε να τα τηγανίσετε και ολόκληρα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
Αν δε θέλετε να τα φάτε σκέτα, συνοδέψτε τα με τηγανητές πατάτες ή πατάτες φούρνου, σαλάτα και φυσικά τσιπουράκι. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα διαφορετικό τρόπο, που επιλέξαμε εμείς και θα ξετρελάνει εσάς αλλά και τα παιδιά σας.

ΥΛΙΚΑ
Τηγανητά καλαμαράκια ροδέλες
Ψωμάκια
Μαρούλι
Ντομάτα
Ξηρό κρεμμύδι
Μαγιονέζα
Κέτσαπ
Μουστάρδα

Για τις πατάτες
Πατάτες
Λάδι
Αλάτι
Μουστάρδα (προτιμώ την σκόνη)
Πάπρικα
Θυμάρι
Φρυγανιά τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κόβουμε σε ροδέλες τις ντομάτες και τα κρεμμύδια ενώ σε ένα μπολ προσθέτουμε μαγιονέζα, κέτσαπ και μουστάρδα και ανακατεύουμε.
2. Βάζουμε στα ψωμάκια (πάνω-κάτω) το μείγμα της σάλτσας, και στη συνέχεια τις ροδέλες από ντομάτα, κρεμμύδι και καλαμαράκια καθώς και το μαρούλι. Είναι έτοιμα!

Για τις πατάτες
1. Κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος, όπως θα τις τηγανίζαμε. Τις λαδώνουμε, τις αλατίζουμε, ανακατεύουμε το θυμάρι, την πάπρικα, τη μουστάρδα και στο τέλος τη φρυγανιά και τις πασπαλίζουμε. Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρώμα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε και τις υπέροχες πατάτες deluxe. Δείτε εδώ

Καλή σας όρεξη!!!